Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016

Ισραήλ VS Αλ Κάιντα

Το Ισραήλ είναι το διαμάντι της προπαγάνδας της Al Qaeda, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι την Al Qaeda την ενδιαφέρει πολύ περισσότερο να χρησιμοποιεί το Ισραήλ για να δαιμονοποιεί τις ΗΠΑ, και όχι το Ισραήλ αυτό καθαυτό. Η Αλ Κάιντα έχει βέβαια χτυπήσει κάποιες συναγωγές εκτός Ισραήλ, αλλά δεν έχει μπει στα σοβαρά στον κόπο να δημιουργήσει ένα δίκτυο μέσα στο Ισραήλ, κάτι που απαιτεί μεγάλη προσπάθεια, γιατί οι Ισραηλινοί όλη μέρα με την αντιτρομοκρατική τους ασχολούνται.


Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που συμβαίνει αυτό. Πρώτον τα κεφάλαια της Αλ Κάιντα είναι σε μεγάλο βαθμό Σαουδαραβικά, και την Σαουδική Αραβία δεν την ενδιαφέρει ιδιαίτερα το φυσικό αέριο. Από την δεκαετία του 80 και μετά οι αγωγοί πετρελαίου άρχισαν να χάνουν την αξία τους, γιατί τα τάνκερς έγιναν πολύ μεγάλα και οι μεταφορές πολύ φθηνές, και δεν υπήρχε λόγος η Σαουδική Αραβία να υπομένει όλες τις τρομοκρατικές επιθέσεις που δεχόταν όσο λειτουργούσε ο αγωγός πετρελαίου Σαουδικής Αραβίας-Ιορδανίας-Λίβανου-Ευρώπης (Trans-Arabian Oil Pipeline).

Το κομμάτι αυτού του αγωγού που περνούσε από τα Υψώματα Γκολάν και έπεσε στα χέρια των Ισραηλινών με τον πόλεμο του 1967, αλλά οι Ισραηλινοί δεν ήταν τρελοί να δημιουργήσουν πρόβλημα στους Σαουδάραβες, και κατά συνέπεια στους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους, και η ροή συνεχίστηκε κανονικά. Τελικά η Σαουδική Αραβία τον έκλεισε τον αγωγό περίπου το 1980, και γλιτωσε από τις επιθέσεις των Αιγυπτίων, των Συρίων και των Ιρακινών.

Σε αντίθεση με το πετρέλιαο, το LNG απαιτεί ειδικά και ακριβά πλοία, και η δἶαδικασία υγροποίησης και στην συνέχεια η μετατροπή του φυσικού αερίου στην αρχική του μορφή, στον τόπο παράδοσης, καθιστά τους αγωγούς αερίου πολύ σημαντικούς. Και γι’αυτό από τους πολέμους για τις σιδηροδρομικές γραμμές, περάσαμε στους πολέμους για τους αγωγούς πετρελαίου τον 20ο αιώνα, και τον 21ο αιώνα περάσαμε στους πολέμους για τους αγωγούς φυσικού αερίου. Στην συνέχεια οι πόλεμοι θα γίνονται για κάτι άλλο. Μακάρι να γλιτώσουμε από αυτούς τους πολέμους, ώστε να προλάβουμε να δούμε γιατί θα γίνονται οι επόμενοι πόλεμοι.

Να διευκρινίσω ότι οι αγωγοί πετρελαίου είναι μειωμένης γεωπολιτικής σημασίας όταν υπάρχει εύκολη πρόσβαση στην θάλασσα. Για παράδειγμα οι αγωγοί πετρελαίου της Κασπίας και της Κεντρικής Ασίας είναι τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας, γιατί δεν υπάρχει πρόσβαση στην θάλασσα. Άρα από μία άποψη υπερβάλω όταν βαφτίζω τους πολέμους του 21ου αιώνα “πολέμους για το φυσικό αέριο”.

Το Κατάρ, το Ιράν και η Τουρκία, οι οποίοι ενδιαφέρονται πάρα πολύ για το φυσικό αέριο, ενδιαφέρονται και πάρα πολύ για το Ισραήλ, και γι’αυτό και έχουν μεγάλη επιρροή στην Χαμάς στην Γάζα και την Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο.

Η παρουσία της Χαμάς και της Χεζμπολάχ στην Γάζα και στα σύνορα με τον Λίβανο κάνουν τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα για την Αλ Κάιντα, αφού ούτε η Χαμάς ούτε η Χεζμπολάχ θέλουν να ανακατεύεται η Σαουδαραβική Αλ Κάιντα στα πόδια τους, γιατί αν ανακατεύεται θα διεκδικήσει και κάποια επιρροή στον τοπικό πληθυσμό.

Επομένως και το Ισραήλ δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Αλ Κάιντα, αλλά και για να το χτυπήσει η Αλ Κάιντα  θα πρέπει να κάνει μεγάλη προσπάθεια, και ταυτόχρονα να ανοίξει ιστορίες και να μπλεχτεί στα πόδια της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.


Έτσι η Αλ Κάιντα χτυπάει κάποιες συναγωγές εκτός Ισραήλ, ώστε με μικρό κόστος να έχει το κύρος του πολέμου εναντίον του Ισραήλ, το οποίο μπορεί να μην την ενδιαφέρει ιδιαίτερα, αλλά όπως είπα είναι το στολίδι της προπαγάνδας της. Το Ισραήλ είναι το στολίδι της προπαγάνδας και του Κατάρ, και του Ιράν και της Τουρκίας, μόνο που αυτούς το Ισραήλ τους ενδιαφέρει και πάρα πολύ. Για αυτές τις χώρες το Ισραήλ είναι πολύ πιο θέμα ουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου