Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016

Πορτογαλία VS Βενετία

Πριν ο Vasco da Gama κάνει τον γύρο της Αφρικής το 1497, το εμπόριο στον Ινδικό Ωκεανό το ήλεγχαν οι Μουσουλμάνοι (Αίγυπτος, Κόκκινη Θάλασσα κλπ), και το εμπόριο στην Ευρώπη το ήλεγχαν οι Βενετσιάνοι.

http://www.robinsonlibrary.com/geography/geography/discoveries/graphics/gama2.jpg

Οι Βενετσιάνοι μισούσαν τους Οθωμανούς για το μονοπώλιο που είχαν στον Ινδικό Ωκεανό, και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι μισούσαν τους Βενετσιάνους για το μονοπώλιο που είχαν στην Μεσόγειο.

Τα πλοία των Πορτογάλων ήταν καλύτερα από τα πλοία των Οθωμανών στις ανοιχτές θάλασσες (ωκεανούς), και όταν οι Πορτογάλοι κατάφεραν να κάνουν τον γύρο της Αφρικής και νίκησαν τους Οθωμανούς στον Ινδικό Ωκεανό, πήραν υπό τον έλεγχο τους κάποια σημεία της Αραβικής Χερσονήσου και της Ινδίας, και προσπάθησαν να μονοπωλήσουν το εμπόριο.

Οι Πορτογάλοι ζητούσαν από τα πλοία που ήθελαν να περάσουν την Κόκκινη Θάλασσα 5-10% του φορτίου τους σε δασμούς. Με αυτόν τον τρόπο οι Πορτογάλοι είτε κέρδιζαν σημαντικά ποσά από δασμούς, είτε έστρεφαν το εμπόριο γύρω από την Αφρική, προς την Πορτογαλία, σε μία προσπάθεια να παρακάμψουν τους Οθωμανούς και τους Βενετσιάνους.

Οι Οθωμανοί ξεκίνησαν τις εκστρατείες στον Ινδικό Ωκεανό για να χτυπήσουν τους Πορτογάλους, και τελικά οι Πορτογάλοι δεν κατάφεραν να μονοπωλήσουν το εμπόριο ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία, όπως αρχικά ήλπιζαν, αλλά κατάφεραν να σπάσουν το μονοπώλιο των Οθωμανών στον Ινδικό Ωκεανό, και το μονοπώλιο των Βενετσιάνων στην Μεσόγειο.

Ottoman naval expeditions in the Indian Ocean

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου