Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2016

Ρωσία VS Ιράν

Έλεγα ότι η Ινδία θέλει να αγοράζει κάθε χρόνο 30 δις κυβ μέτρα φυσικού αερίου από την Ρωσία. Ίσως για να γλείψει την Ρωσία τώρα που τα έχει κάνει πλακάκια με τις ΗΠΑ. Βλέπε Russia by the Headlines.

Η Ρωσία συμφώνησε επίσης να πουλάει στο Πακιστάν 15 περίπου δις κυβ μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, γιατί τώρα που τα βρήκε η Ινδία με τις ΗΠΑ τα βρήκε και η Ρωσία με το  Πακιστάν. Βλέπε Dawn. Ας πούμε 50 δις τον χρόνο περίπου.

Το μεγάλο ατού των Ιρανών στις διαπραγματεύσεις τους με τους Ρώσους είναι ότι αν οι Ρώσοι τους την σπάσουν θα στείλουν αέριο στην Ευρώπη, είτε μέσω Τουρκίας. είτε μέσω Γεωργίας (white stream), είτε μέσω Συρίας.

Οι Αιγύπτιοι και οι Ισραηλινοί έχουν περίπου 3 τρις κυβικά μέτρα. Με 3 τρις κυβ μέτρα στέλνεις στην Ινδία και το Πακιστάν 50 δις τον χρόνο για 60 χρόνια. Αν κατεβάσεις και Ρωσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω Τουρκίας το στέλνεις για 5.000 χρόνια.Άρα, αν το Ιράν απειλεί την Ρωσία ότι θα στείλει αέριο στην Ευρώπη, και η Ρωσία μπορεί να απειλεί το Ιράν ότι θα αέριο στην Ασία. Κάτι σαν αυτό που λέμε “οφθαλμό αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος”.  

Και αν είναι και μεγάλες οι ποσότητες που στέλνεις, και είναι οι μεγάλες οι προμήθειες για την Τουρκία, λες και στον Ερντογάν, “ρε συ Ταγιπ ομορφόπαιδο, δεν τους χέζεις τους Ιρανούς. να γίνουμε εμείς φίλοι, και να σταματήσω να δίνω και όπλα στους Κούρδους, και να σε βάλω και γενικό διευθυντή στην Συρία”? Είναι μία πρόταση που θα την σκεφτεί ο Ταγίπ.

Λέμε τώρα....Αλλά είναι μία πρόταση σοβαρή. Και αν δεν το σκεφτεί ο Ταγίπ θα προβληματιστούν οι Ιρανοί, και μπορέι να το σκεφτούν αυτοί.

Άρθρα


India may import Russian gas via Iran swap or TAPI pipeline”, Δεκέμβριος 2015
1η, 2η Παράγραφος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου