Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2016

ΗΠΑ VS Σιίτες

Ο πολύ ισχυρός Σιίτης κληρικός al-Sadr προτρέπει τους υποστηρικτές του να επιτίθενται στους Αμερικανούς που χτυπούν τον ISIS. Ο al-Sadr εκπροσωπεί τους Ιρακινούς Σιίτες (Άραβες) που θέλουν το Ιράν έξω από το Ιράκ, και οι οποίοι έχουν για τους Αμερικανούς το ίδιο μένος με τους πρώην ανθρώπους του Σαντάμ Χουσέιν (ISIS).
Αυτοί οι τύποι προφανώς θέλουν να τα βρούνε με τους Σουνίτες του Ιράκ, ώστε να έχουν πρόσβαση και στην Τουρκία, και στον Περσικό Κόλπο, και στην Κόκκινη Θάλασσα μέσω της Ιορδανίας. Αλλά το να λες ότι πρέπει να χτυπάς τους Αμερικανούς που επιτίθενται στον ISIS περνάει αυτή την πολιτική σε άλλο επίπεδο.

Και κακά τα ψέματα, αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι Σιίτες του Ιράκ είναι αντίπαλοι του Ιράν στις αγορές πετρελαίου, και είναι και Άραβες και όχι Πέρσες, και είναι και αντίπαλοι με τους Σαουδάραβες στις αγορές πετρελαίου, αυτό που προτείνει ο Sadr φαίνεται λογικό ως γεωπολιτική στόχευση Γιατί έτσι οι Σιίτες του Ιράκ θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και στην Τουρκία και στην Ιορδανία και την Κόκκινη Θάλασσα μέσω της Ιορδανίας, διασχίζοντας την Σουνιτική Συρία και το Σουνιτικό Ιράκ. Πρόσβαση στον Περσικό Κόλπο έτσι και αλλιώς έχουν οι Σιίτες του Ιράκ, άρα δεν χρειάζονται το Ιράν.


Συρία-Ιράκ Αλαουίτες, Σουνίτες, Σιίτες, Κούρδοι
Επίσης, αν οι Σιίτες του Ιράκ δεν είναι σε πόλεμο με τους Σουνίτες του Ιράκ (ISIS), και έχουν την προστασία της Τουρκίας, δεν χρειάζονται το Ιράν και τις ΗΠΑ για να τους προστατεύσουν από τον ISIS.

To θέμα βέβαια είναι αν η Σουνιτική πλειοψηφία του Ιράκ, που ήταν μαθημένη να κυβερνά την Σιιτική πλειοψηφία και τους Κούρδους, θα δεχτεί να συνεργαστεί με μία κυρίαρχη πλέον Σιιτική πλειοψηφία, ή αν θα θεωρήσει ότι σηκώθηκαν τα πόδια για να χτυπήσουν το κεφάλι. Ίσως να ισχύσει το “από το ολότελα καλή και η Παναγιώταινα”. Ίσως και όχι.

Αντίστοιχα, ίσως και το Ιράν αν δει τα σκούρα με τους Σιίτες του Ιράκ να προσπαθήσει να προσεγγίσει τον ISIS, έναν ορκισμένο εχθρό του, γιατί ο ISIS έχει ελάχιστο πετρέλαιο πλέον. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του Ιράκ βρίσκεται στις Σιιτκές και τις Κουρδικές περιοχές και το έχουν χάσει οι άνθρωποι του Σαντάμ Χουσέιν. Άρα το μίσος ανάμεσα στους Σουνίτες του Ιράκ και τους Ιρανούς ίσως και να μπορεί να θεραπευτεί.Μένει λοιπόν να δούμε αν το μίσος των πρώην ανθρώπων του Σαντάμ (ISIS) εναντίον του Ιράν είναι μία φωτιά που δεν σβήνει, ή αν ο ISIS είναι προς ενοικίαση.

Γιατί όπως ακριβώς η Σουνιτική Συρία και το Σουνιτικό Ιράκ έχουν αξία για τους Σιίτες του Ιράκ, προκειμένου να φτάνουν στην Τουρκία και την Κόκκινη Θάλασσα, έτσι ακριβώς έχουν αξία και για τους Ιρανούς, προκειμένου να φτάνουν στην Συρία.

Βέβαια πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι το Ιράν έχει πολύ μεγάλη επιρροή στο Σιιτικό Ιράκ, αφού για χρόνια ξεσήκωνε τους Σιίτες εναντίον του Σαντάμ. Άρα για να γίνει μία ολοκληρωμένη προσέγγιση των Σιιτών του Ιράκ με τον ISIS, θα πρέπει πρώτα να γίνει ένας Σιιτικός εμφύλιος, να επικρατήσουν οι υποστηρικτές του al-Sadr, που θα υποστηριχθούν από την Τουρκία και τους Άραβες, έναντι των Σιιτών που θα υποστηριχθούν από το Ιράν, και μετά να υπάρξει αυτή η προοπτική.

Για περισσότερες λεπτομέρειες βλέπε “Ο Εμφύλιος στο Εσωτερικό του Σιιτικού Ιράκ”

Για το άρθρο βλέπε

“Iraqi Shiite cleric tells followers to target US troops fighting Daesh”, Ιούλιος 2016 
Powerful Shiite Muslim cleric Moqtada Al-Sadr instructed his followers on Sunday to target US troops deploying to Iraq as part of the military campaign against Daesh.
US Defense Secretary Ash Carter said on Monday the Pentagon would dispatch 560 additional troops to help Iraqi forces retake the northern city of Mosul in an offensive planned for later this year.
Sadr, who rose to prominence when his Mahdi Army battled US troops after the 2003 invasion, posted the comments on his official website after a follower asked for his response to the announcement.

“They are a target for us,” Sadr said, without offering details.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου