Σάββατο, 9 Ιουλίου 2016

Ρωσία VS Ιράν (National Interest)

Πολύ ωραίο άρθρο για την στενή αλλά και πολύ προβληματική σχέση Ρωσίας-Ιράν, από το γεωπολιτικό Αμερικανικό site National Interest. Βλέπε “Can Russia and Iran Still Be Friends after the Nuclear Deal?”, Ιούλιος 2016.

Εικόνα 1


Το άρθρο γράφει ότι τα Ιρανικά ΜΜΕ συχνά εκφράζουν δυσαρέσκεια για την Ρωσία. Η δυσαρέσκεια αυτή αφορά στα εδάφη που πήρε η Ρωσία από το Ιράν στις αρχές του 19ου αιώνα, στην προσπάθεια του Στάλιν να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν στο Κουρδιστάν του Ιράν μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, στην υποστήριξη κομμουνιστών Ιρανών από τους Σοβιετικούς εναντίον των Ιρανών Ισλαμιστών στο παρελθόν, στην ένθερμη υποστήριξη των Σοβιετικών στον Σαντάμ Χουσέιν στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ (1980-1988), στην ΑΟΖ της Κασπίας Θάλασσας, στην παραγόμενη ποσότητα πετρελαίου, στην πολύ καθυστερημένη παράδοση των πυραύλων S-300 στο Ιράν,  στην συνεργασία της Ρωσίας με το Ισραήλ και την Σαουδική Αραβία, στις κωλυσιεργίες των Ρώσων στην ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, το οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και εναντίον της Ρωσίας να πω εγώ, στην κατώτερη των περιστάσεων υποστήριξη των Ρώσων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, στην διστακτικότητα των Ρώσων να πουλήσουν όπλα στο Ιράν.

Το National Interest γράφει επίσης ότι η Ρωσία υποστηρίζει τις φιλοδοξίες των Κούρδων της Συρίας για ανεξαρτησία, κάτι που πολεμάνε η Τουρκία και το Ιράν.

Το άρθρο γράφει επίσης ότι η Ρωσία βλέπει πολύ πιο θετικά από το Ιράν το ενδεχόμενο να κλείσει ο Άσαντ μία συμφωνία με κάποιους εχθρούς του. Το άρθρο εννοεί την Τουρκία, το Ισραήλ και την Σαουδική Αραβία, καθώς και ότι υπό προϋποθέσεις οι Ρώσοι ευχαρίστως θα έστελναν τον Άσαντ να κάνει διακοπές σε κάποια βίλα της Ρωσίας, ενώ οι Ιρανοί δεν συζητούν καν τον ενδεχόμενο της αποχώρησης του.

Το άρθρο αναφέρεται και στην συμφωνία της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας για το πάγωμα της παραγωγή τους σε πετρέλαιο, και την άρνηση του Ιράν να πάρει μέρος στην συμφωνία. Η συμφωνία τελικά δεν προχώρησε λόγω της άρνησης του Ιράν.

Η συνεργασία Ρωσία-Ιράν, γράφει το National Interest, σε μεγάλο βαθμό βασίστηκε στην έχθρα ΗΠΑ-Ιράν, και οι Ρώσοι αναλυτές θεωρούν ότι μετά την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ίσως η επιρροή της Ρωσίας στο Ιράν μειωθεί, και ίσως το Ιράν στραφεί προς την Δύση.

Ωστόσο, γράφει το άρθρο, η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν έκανε το Ιράν σύμμαχο των ΗΠΑ, και η συνεργασία Ρωσίας-Ιράν σε κάποιους τομείς εντάθηκε, για παράδειγμα οι Ρώσοι άρχισαν να παραδίδουν στο Ιράν τους πυραύλους S-300.

Αλλά και στην οικονομία η συνεργασία των δύο χωρών αυξήθηκε, και προχώρησε και η συνεργασία Ιράν, Αζερμπαϊτζάν, Ρωσίας. Εννοεί το άρθρο τις σιδηροδρομικές γραμμές που συμφώνησαν οι τρεις χώρες να κατασκευάσουν, ώστε να στέλνουν οι Ινδοί τα προϊόντα τους στην Κεντρική Ασία, την Ρωσία και την Ευρώπη αποφεύγοντας το μπλόκο του Πακιστάν.

Χάρτης


Επίσης, οι Ιρανοί είπαν ότι θα δώσουν στους Ρώσους προτεραιότητα σε όποιον τομέα της οικονομίας του Ιράν επιθυμούν, άρα και της ενέργειας να πω εγώ.

Επίσης, το Ιράν υποσχέθηκε να αντικαταστήσει την Τουρκία ως προμηθευτής αγροτικών προϊόντων και τροφίμων προς την Ρωσία μετά την κατάρρευση των διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας. Οι οποίες όμως μερικώς αποκαταστάθηκαν πριν λίγες μέρες, τουλάχιστον ως προς το εμπορικό τους σκέλος. Επίσης το Ιράν και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνίες για την ανάπτυξη λιμανιών του Ιράν.

Η Ρωσία προσπαθεί επίσης να φέρει το Ιράν στο Shanghai Cooperation Agreement, που είναι όμως περισσότερο μία οικονομική και όχι μία στρατιωτική συμμαχία.

Να κάνω μία περίληψη. Οι Ρώσοι είναι διατεθειμένοι να βάλουν με τον α ή β τρόπο τους Τούρκους και τους Σαουδάραβες διευθυντές στην Συρία, αρκεί οι Τούρκοι και οι Σαουδάραβες να δεσμευτούν ότι δεν θα κατασκευάσουν τον αγωγό φυσικού αερίου (Κατάρ+Ιράν)-Τουρκίας.

ΧάρτηςΤο πρόβλημα είναι ότι οι Ιρανοί θα χάσουν την Συρία, και σε αντίποινα θα στείλουν φυσικό αέριο στην Τουρκία και στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, ακόμη και στην Ουκρανία, με την οποία η Τουρκία έχει αναπτύξει στενή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και της άμυνας.

Επίσης, έχω αναφέρει ότι αν η Ρωσία συνεργαστεί με την Τουρκία και το Ισραήλ θα μπορεί να στείλει φυσικό αέριο (LNG) στην Ινδία και το Πακιστάν, χτυπώντας το Ιράν και το Κατάρ.

ΧάρτηςΑυτό είναι το βασικό πλαίσιο, αλλά δεν μπορείς να ξέρεις πως θα πάει. Η Τουρκία θέλει να συνεργάζεται και με τους Ιρανούς και τους Καταριανούς, αλλά και με τους Ρώσους, που σημαίνει όμως ότι η Τουρκία θα στείλει και Ιρανικό και Καταριανό αέριο στην Ευρώπη, κάτι που δεν δέχονται οι Ρώσοι.

Νομίζω ότι αν ο Πούτιν δώσει στους Τούρκους καλές τιμές, σταματήσει να υποστηρίζει τους Κούρδους στην Συρία και την Τουρκία, και αν στέλνει μέσω Τουρκίας αέριο στην Ινδία και το Πακιστάν, και αν επιτρέψει στους Αιγύπτιους και τους Ισραηλινούς να βάλουν και Τουρκικές εταιρείες στα κοιτάσματα τους στην Ανατολική Μεσόγειο, θα είναι κάπως δελεαστικό για τους Τούρκους. Το αν οι Τούρκοι θα δέχονταν κάτι τέτοιο δεν το ξέρω. Έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με αν οι Αμερικανοί υποστηρίξουν την Τουρκία εναντίον της Ρωσίας. Αλλά αν πάνε οι Αμερικανοί να βγάλουν την Ρωσία από την Συρία με τον τσαμπουκά δεν θα είναι καλό. Δεν βλέπω γιατί πρέπει να βοηθήσουμε σαν Δύση τους Ισλαμοφασίστες και όχι τους Χριστιανούς φασίστες.

“Can Russia and Iran Still Be Friends after the Nuclear Deal?”, Ιούλιος 2016Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου