Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016

Χεζμπολάχ VS Al-Qaeda

Ωραίο άρθρο του πολύ γνωστού αμερικανικού κεντροδεξιού site National Review, για την σχέση αγάπης και μίσους που έχουν η Χεζμπολάχ και η Al-Qaeda. Βλέπε “Al-Qaeda VS Hezbollah”, Ιούνιος 2013. Το άρθρο γράφει ότι στελέχη της κυβέρνησης Μπους χαρακτήριζαν τα στελέχη της Χεζμπολάχ τρομοκράτες Α κατηγορίας και τα στελέχη της Al-Qaeda ως τρομοκράτες Β κατηγορίας.Και πως να μην είναι σωστό αυτό, όταν η Χεζμπολάχ έχει πλήρη πρόσβαση στις μυστικές υπηρεσίες του Ιράν, και είναι αυτή που εκπαίδευσε τους άνδρες του Οσάμα μπιν Λάντεν στις αρχές τις δεκαετίας του 90, σε στρατόπεδα του Σουδάν και του Λιβάνου.

Και φυσικά χωρίς την υποστήριξη της Χεζμπολάχ και του Ιράν οι Σαουδάραβες της Al-Qaeda δεν θα μπορούσαν να καταφέρουν την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, αφού ούτε η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, αλλά ούτε και του Πακιστάν, θα ήταν διατεθειμένες να της παράσχουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία.

Αλλά προφανώς και το Ιράν δεν θέλει να φτάσει η Al-Qaeda στο επίπεδο της Hezbollah, γιατί το Ιράν και η Al-Qaeda παραμένουν αντίπαλοι, άσχετα αν οι Σουνίτες της Al-Qaeda και οι Σιίτες του Ιράν συνεργάζονται εναντίον κοινών στόχων. Οι Σαουδάραβες δίνουν στην Χεζμπολάχ κυρίως χρήματα και άνδρες, που έχουν άφθονους, και η Χεζμπολάχ δίνει στην Al-Qaeda όπλα και τεχνογνωσία.

Επομένως το να λέμε ότι οι άνδρες της Χεζμπολάχ είναι Α κατηγορίας σε θέματα τρομοκρατίας, και οι άνδρες της Al-Qaeda είναι Β κατηγορίας, είναι απόλυτα λογικό γιατί πρόκειται για τον δάσκαλο και τον μαθητή. Δεν νομίζω ότι στην τρομοκρατία μπορεί ο μαθητής να ξεπεράσει τον δάσκαλο.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αρχίσουν να δίνουν πλήρη υποστήριξη στην Al-Qaeda είτε το Πακιστάν είτε η Τουρκία, και αυτό με τους σημερινούς συσχετισμούς δεν μπορεί να συμβεί. Ούτε το Ιράν μπορεί να δίνει πλήρη υποστήριξη στην Al-Qaeda όσο είναι σε συνεννόηση με τους Αμερικανούς, και γι’αυτό και στην παρούσα φάση η Al-Qaeda δεν έχει την δυνατότητα να κάνει τα εντυπωσιακά χτυπήματα του παρελθόντος. Αυτό δεν είναι κάτι που το λέω εγώ, το γράφουν οι ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας, χωρίς να εξηγούν όμως γιατί συμβαίνει αυτό.

Αν οι ΗΠΑ τα σπάσουν τελικά με το Πακιστάν, ίσως το Πακιστάν υποστηρίξει την Al-Qaeda εναντίον των Αμερικανών στο Αφγανιστάν, όχι όπως κάνει τώρα, μέσω μίας μικρής έμμεσης υποστήριξης μέσω των Ταλιμπάν, αλλά όπως έκανε στο παρελθόν το Ιράν.

Το άρθρο γράφει και για την εντυπωσιακή παρουσία της Χεζμπολάχ στην Λατινική Αμερική, καθώς και ότι η θυγατρική της Al-Qaeda στο Ιράν, η al Nusra, είναι η σημαντικότερη αντίπαλος του Άσαντ στην Συρία. Να θυμίσω ότι δίπλα στον Άσαντ δεν βρίσκεται ο ISIS αλλά ο Free Syrian Army. Ο Free Syrian Army και η al Nusra (Al-Qaeda) είναι συγκοινωνούντα δοχεία στην Συρία, και γι’αυτό και ο Αμερικανός στρατηγός Petreaus έλεγε ότι οι ΗΠΑ πρέπει στην Συρία να συνεργαστούν με την Αλ Κάιντα εναντίον του ISIS. Φαντάζομαι ότι οι νατοϊκοί και η Al-Qaeda θα έχουν συνεργαστεί και εναντίον του Άσαντ.

Το άρθρο γράφει επίσης ότι η θυγατρική της Al-Qaeda χτυπάει στην Αφρική τους Γάλλους, σίγουρα με τις ευλογίες του Ιράν, και με την βοήθεια της Χεζμπολάχ, και μέχρι πρόσφατα και του Σουδάν. Να θυμίσω ότι οι Ισραηλινοί και οι Άραβες πίσω από τους Γάλλους είχαν ταμπουρωθεί για να πείσουν τους Αμερικανούς να μην κλείσουν την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, γιατί οι Γάλλοι εκτός από εχθροί των Ιρανών θα έχουν να αντιμετωπίσουν στην Αφρική ακόμη μεγαλύτερη δίψα των Ιρανών για ουράνιο. Και αντιμετωπίζουν και την δίψα της Κίνας.

Να πω εγώ ότι η Χεζμπολάχ και το Ιράν συναγωνίζονται με τους Σουνίτες της Αλ Κάιντα για επιρροή στον Μουσουλμανικό κόσμο, και άρα η μεταξύ τους συνεργασία είναι ένα προξενιό, και τους είδαμε να σφάζονται στην Συρία.

Επίσης, μία μεγάλη διαφορά, είναι ότι η Χεζμπολάχ είναι ένας συμπαγές οργανισμός, ενώ η Αλ-Κάιντα είναι ένα χαλαρό άθροισμα συμμοριών. Όσο ζούσε ο μπιν Λάντεν, είχε αν δεν κάνω λάθος 1.000-2.000 επίλεκτους, που ήταν ας πούμε τα κεντρικά της Al-Qaeda, και συνεργαζόντουσαν με τοπικές συμμορίες σε όλο τον κόσμο με ένα σύστημα που έμοιαζε περισσότερο με Franchising. Γι’αυτό και είχαν την πολυτέλεια να δανείζουν άνδρες στην Χεζμπολάχ. Τα λεφτά και οι τρομοκράτες ήταν το δυνατό σημείο της Al-Qaeda, ενώ το δυνατό σημείο της Χεζμπολάχ ήταν η τεχνικές της γνώσεις και τα όπλα που προμηθευόταν από το Ιράν.

Πάντως την Χεζμπολάχ την βλέπουμε να κινείται πάντα ενιαία, μαζί με το Ιράν. Μεγάλη διαφορά από την Al-Qaeda που είναι ένα χαλαρό άθροισμα συμμοριών, το οποίο μάλιστα οι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν Β διαλογής σε σχέση με την Χεζμπολάχ.

Al-Qaeda VS Hezbollah”, Ιούνιος 2013Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου