Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2016

Πούτιν-Ερντογάν : Δώσε τον Turk Stream και Πάρε την Συρία

Με την συμφωνία Πούτιν-Ερντογάν, η οποία μοιάζει με την συμφωνία Χίτλερ-Στάλιν του 1939, η Ρωσία μπορεί να πάρει τον αγωγό Turk Stream, και η Τουρκία μπορεί να πάρει την Συρία.Αν κατασκευαστεί ο αγωγός Turk Stream, που σημαίνει ότι η Τουρκία και η Ρωσία θα έχουν καταφέρει να αναγκάσουν την ΕΕ να κάνει πίσω σε σχέση με την αντι-μονοπωλιακή νομοθεσία της ΕΕ, και θα την έχουν αναγκάσει να αποδεχτεί τον Turk Stream, ο αγωγός Κατάρ-Τουρκίας δεν θα έχει πλέον κάποιο οικονομικό νόημα.

Ενδεχομένως οι Ρώσοι να συμφωνήσουν και με τους Ιρανούς και τους Αζέρους να στέλνουν κάποια ποσότητα Ιρανικού αερίου στην ΕΕ, αλλά μόνο μέσω Ρωσίας.

Χάρτης 1Αν οι Αλγερινοί, οι Ισπανοί και οι Γάλλοι προσπαθήσουν να φέρουν τον αγωγό Trans-Saharan (Νιγηρία-Νίγηρας-Αλγερία), θα πέσουν όλοι μαζί πάνω τους στην Αφρική, όπως το έχουν ήδη κάνει στο παρελθόν.

Το ζητούμενο για τους Ρώσους είναι να εξασφαλίσουν συμβόλαια και αγωγούς για κάποια ποσότητα που θέλουν να πουλάνε στην Ευρώπη, αποφεύγοντας ταυτόχρονα την Ουκρανία, γιατί με τους Ουκρανούς σκοτώνονται συνέχεια για το φυσικό αέριο. Επομένως αν έχουν κατασκευαστεί Ρωσικοί αγωγοί, και έχουν υπογραφεί μακροχρόνια συμβόλαια 30 και 40 χρόνων, οι Ρώσοι θα σταματήσουν να ασχολούνται, γιατί οι ανταγωνιστικοί αγωγοί θα ατροφήσουν αυτομάτως, αφού δεν θα υπάρχει πλέον ζήτηση.

Επομένως οι Ρώσοι θα μπορούν να δώσουν στην Τουρκία την Συρία, γιατί η Συρία είναι για τους Οθωμανούς η πύλη για τον  Μουσουλμανικό Κόσμο από τα Σουνιτικά εδάφη, ώστε οι Οθωμανοί να αποφεύγουν το Κουρδιστάν. Ο Πούτιν δεν θα είχε αντίρρηση να δώσει την Συρία στην Τουρκία, αρκεί φυσικά να διασφαλιστούν οι ναυτικές βάσεις της Ρωσίας στα παράλια της Συρίας.

ΧάρτηςΕπίσης, αν διασφαλιστεί η Ρωσία ενεργειακά, θα πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων και την δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν στην Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία, κάτι που προς το παρόν η Ρωσία επιζητεί προκειμένου να σφραγίσει τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας και να μπλοκάρει τον αγωγό Κατάρ-Τουρκίας.Υπάρχει ένα πρόβλημα όμως. Στην Συρία η Ρωσία δεν μπορεί να ευχαριστήσει ταυτόχρονα και την Τουρκία και το Ιράν. Ή ο ένας θα κάνει κουμάντο ή ο άλλος. Αν η Ρωσία δώσει την Συρία στην  Τουρκία θα πάει σε σύγκρουση με το Ιράν, και προφανώς αυτός είναι ο λόγος που ο Ομπάμα έχει σπεύσει να κάνει την συμμαχία με το Ιράν.

Σε μία συμμαχία Τουρκίας-Ρωσίας, στην οποία θα τα σπάσουν οι Ιρανοί και οι Ρώσοι, οι Αμερικανοί θα έχουν τους Ιρανούς και τους Κούρδους. Δεν ξέρω με τους Ισραηλινούς τι θα γίνει. Αν γίνει πόλεμος Ρωσίας-ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή οι Ισραηλινοί θα βρεθούν σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα πάνε κόντρα στις ΗΠΑ, ούτε μπορώ να φανταστώ την κατάσταση που θα έχουν να αντιμετωπίσουν αν πάνε κόντρα στους Ρώσους.

Άρα. Με την συμμαχία τους οι Τούρκοι και οι Ρώσοι θα διασφαλίσουν ότι θα πάρουν οι Ρώσοι την αγορά φυσικού αερίου της ΕΕ, και οι Τούρκοι θα πάρουν την Συρία. Αλλά πέρα από αυτό θα μπορούν να εκβιάζουν την ΕΕ, γιατί η ΕΕ δεν έχει ενιαίο στρατό για να αμυνθεί σε αυτούς τους δύο στρατιωτικούς γίγαντες αν τους έχει απέναντι της ενωμένους. Μόνο οι ΗΠΑ θα μπορούν να χτυπήσουν αυτό το σχήμα. Η Κίνα λογικά δεν θα ανακατευτεί, τουλάχιστον όχι αρχικά.

Τι κάνεις σε αυτήν την περίπτωση? Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει “ας κάνει το ΝΑΤΟ ότι θέλει εμάς δεν μας ενδιαφέρει”. Αυτό δεν ξέρω πως μπορεί να λειτουργήσει. Αν ο Τραμπ δεν ανακατευτεί και αφήσει τους Ρώσους και τους Τούρκους να κάνουν ότι θέλουν, τότε οι Ρώσοι και οι Τούρκοι θα μπορούν να κάνουν την ΕΕ ότι τους γουστάρει. Η ΕΕ θα είναι η πουτάνα τους.

Ελπίζω ότι ο Τραμπ εννοεί να δημιουργήσουν οι ΗΠΑ ενιαίο μπλοκ με την Ρωσία εναντίον της Τουρκίας. Αυτό καταλαβαίνω όταν λέει ότι θέλει να ποινικοποιήσει την Μουσουλμανική Αδελφότητα, ότι θέλει να απαγορεύσει στους Μουσουλμάνους να μπαίνουν στις ΗΠΑ κλπ. Η Τουρκία, το Κατάρ, το Ιράν και το Σουδάν είναι αυτή την στιγμή οι υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Αλλά αν οι Ρώσοι βασίζονται στους Τούρκους, και έχουν υπογράψει μαζί τους τον Turk Stream, και μαζί και ένα μακροχρόνιο συμβόλαιο, πως θα τους αδειάσουν τους Τούρκους? Δεν θα μπορούν, και δεν θα θέλουν κιόλας. Ενδεχομένως το υπογράψουν, με όρο να το δεχτεί η ΕΕ, και μετά πούνε στην ΕΕ ή το δέχεστε ή σας στέλνουμε με τον Τσίπρα Μουσουλμάνους λαθρομετανάστες μέχρι που να φορέσετε όλοι σαρίκι.

Και είναι άλλο πράγμα ο κακός Αυστριακός να κλείνει τα σύνορα με την Ελλάδα όσο η Τουρκία και η Ρωσία είναι σε πόλεμο, και αλλο να το κάνει αν η Ρωσία και η Τουρκία στέλνουν τους μετανάστες για να πιέσουν για οικονομικές συμφωνίες. Οι Ρώσοι και οι Τούρκοι θα δώσουν στον Τσίπρα την ευκαιρία να πάει μαζί τους και να εκβιάσει και αυτός την ΕΕ ζητώντας λεφτά, ώστε να μην είναι η Ελλάδα στο πλευρό των ΗΠΑ.

Ελπίζω ο Τραμπ να πει στους Ευρωπαίους να τα βρούνε με τους Ρώσους και τους Τούρκους για τον Turk Stream, και μετά οι Ρώσοι να δεσμευτούν ότι δεν θα ενοχλούν την Ευρώπη, και ότι δεν θα επιτρέπουν και στους Τούρκους να την ενοχλούν.

Αν εκλεγεί η Χίλαρι υποτίθεται ότι θα πάει κόντρα στους Ρώσους. Αλλά πως θα το κάνει αυτό αν οι Ρώσοι και οι Τούρκοι είναι ενωμένοι? Αν οι Τούρκοι και οι Ρώσοι είναι ενωμένοι θα έχουν τον έλεγχο της ΕΕ, και η Κίνα δεν είναι στο πλευρό των ΗΠΑ. Θα είναι οι Αμερικανοί, οι Άγγλοι, οι Γάλλοι και οι Ισπανοί εναντίον των Ρώσων και των Τούρκων. Η Γερμανία και η Ιταλία δεν ξέρω τι θα κάνουν. Οι Ιταλοί πάντα με άλλους ξεκινάνε και με άλλους τελειώνουν τους παγκοσμίους πολέμους.

Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει. Πολύ περίεργη κατάσταση. Πάντως σίγουρα ο Πούτιν και ο Ερντογάν είναι σαν τον Χίτλερ και τον Στάλιν, υπό την έννοια ότι αν γίνει ένας παγκόσμιος πόλεμος μπορεί να τον ξεκινήσουν μαζί, αλλά αν κάποια στιγμή ο ένας από τους δύο βρει την ευκαιρία θα πέσει να φάει τον άλλο, όπως όρμησε ο Χίτλερ να φάει τον Στάλιν το 1941, παρόλο που ο Στάλιν είχε τηρήσει την συμφωνία τους κατά γράμμα. Η συμφωνία ήταν να στέλνουν οι κομμουνιστές στους ναζί πετρέλαιο, σιτάρι, σίδηρο, και άλλες πρώτες ύλες, και οι ναζί να στέλνουν στους κομμουνιστές βιομηχανικά προϊόντα.


Όταν οι Γερμανοί στρατιώτες ξεκίνησαν αιφνιδιαστικά για την Ρωσία το καλοκαίρι του 1941, στον δρόμου συναντούσαν τα φορτωμένα τραίνα του Στάλιν που έφταναν στην Γερμανία γεμάτα πρώτες ύλες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου