Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2016

Το Γεωπολιτικό Τοπίο μετά το Πραξικόπημα στην Τουρκία (National Interest)

Η Τουρκία ήταν πάντα πολύ σημαντική για το ΝΑΤΟ. Αρχικά επειδή συνόρευε με την Σοβιετική Ένωση, όταν η Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία ήταν αποικίες της Σοβιετικής Ένωσης. Στην συνέχεια λόγω του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, και των τρομοκρατικών επιθέσεων του Ιράν εναντίον της Δύσης. Τώρα λόγω της προσπάθειας καταπολέμησης των ανθρώπων του Σαντάμ Χουσέιν (ISIS). Αυτά τα αυτονόητα τα λέω εγώ σαν εισαγωγή.Στην συνέχεια, γράφει το άρθρο, οι Ρώσοι με τους Τούρκους έκαναν μία ισχυρή συμμαχία στον τομέα της ενέργειας, και οι Τούρκοι δεν ακολούθησαν το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, και συζήτησαν με τους Ρώσους το ενδεχόμενο του Turk Stream, ώστε οι Ρώσοι, που είχαν παρακάμψει την Ουκρανία από τον βορά με την βοήθεια των Γερμανών και του Nord Stream, να παρακάμψουν την Ουκρανία και από τον Νότο.

Στην συνέχεια, λέω εγώ, οι Αμερικανοί προσέγγισαν τους Ιρανούς, για να αντιμετωπίσουν την στροφή των Τούρκων προς την Ρωσία, και την στροφή των Σαουδαράβων προς την Κίνα.

Στην συνέχεια, λέει το National Interest, οι Ρώσοι και οι Τούρκοι συγκρούστηκαν στην Συρία, για το θέμα του αγωγού Κατάρ-Τουρκίας λέω εγώ, και οι Τούρκοι έριξαν το Ρωσικό αεροσκάφος ξαναγυρνώντας στο ΝΑΤΟ, λέει το National Interest, και οι Ρώσοι άρχισαν να υποστηρίζουν τους Κούρδους της Συρίας.

Το άρθρο γράφει ότι για τους Τούρκους η παραμονή του Άσαντ στην εξουσία, η μη κατασκευή του αγωγού Κατάρ-Τουρκίας λέω εγώ, είναι μικρότερο κακό από την δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδιστάν στην Συρία.

Επίσης, η σύγκρουση της Τουρκίας με την Ρωσία, γράφει το άρθρο, επηρεάζει τον πόλεμο Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας, και θέτει σε κίνδυνο την τροφοδοσία της Τουρκίας από το Αζερμπαϊτζάν. Γι’αυτό και οι Τούρκοι εδώ και κάποιο διάστημα έχουν αρχίσει να κάνουν κινήσεις προς την Ρωσία. Επίσης, γράφει το άρθρο, ο ρόλος του Πούτιν ενισχύεται γιατί ο Ερντογάν γνωρίζει ότι οι Αμερικανοί βλέπουν τον Ερντογάν με μεγάλη καψυποψία.

Το άρθρο όμως κλείνει με την απορία αν το πραξικόπημα όντως θα βοηθήσει την Τουρκία και την Ρωσία να τα βρούνε στην Συρία, και άρα αν θα οδηγήσει στην αναβίωση του Turk Stream.

Αυτή είναι η μεγάλη απορία, λέω εγώ, γιατί αν προχωρήσει αυτός ο άξονας που προώθησαν οι Τούρκοι, οι Ρώσοι και οι Ισραηλινοί πρόσφατα στον τομέα της ενέργειας, τι θα γίνει με την συμμαχία της Τουρκίας και του Κατάρ, τι θα γίνει με την συμμαχία της Ρωσίας με το Ιράν, τι θα γίνει με την συμμαχία των ΗΠΑ με το Ισραήλ, τι θα γίνει με την συνεργασία της Τουρκίας με το Ιράν? Θα ενωθούν οι Αμερικανοί με τους Ιρανούς και τους Καταριανούς εναντίον της Ρωσίας, του Ισραήλ και της Τουρκίας? Το Τουρκία, Ρωσία, Ισραήλ έρχεται σε αντίθεση με τις συμμαχίες και των τριών χωρών.

Βλέπετε ότι και το National Interest δεν δίνει απαντήσεις γιατί δεν υπάρχουν απαντήσεις. Κανείς δεν ξέρει. Περιμένεις απλά να δεις τι θα γίνει.

Και υπάρχει η Χίλαρι Κλίντον που θέλει να φέρει στρατό στην Συρία και να πιέσει τους Ρώσους, και άρα να ενισχυθεί ο Κατάρ-Τουρκίας, και υπάρχει ο Ντόναλντ Τραμπ που λέει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να τα βρούνε με την Ρωσία και να ανακηρύξουν την Μουσουλμανική Αδελφότητα σε τρομοκρατική οργάνωση, κάτι που και εγώ θεωρώ σωστό, γιατί δεν βλέπω γιατί θα πρέπει η Δύση να υποστηρίξει τους Ισλαμοφασίστες και όχι τους Ρώσους.

Θα κάνει και η Ρωσία καλύτερες τιμές, θα κάνει πίσω στην Ευρώπη, θα αφήσει και τον ΤΑΝΑP να προχωρήσει, θα βρεθεί μία λύση.


Διαφορετικά, αν ακολουθήσεις το σκεπτικό της Κλίντον και των Democrats, και δεν κάνεις φίλη σου την Ρωσία, πρέπει να στείλεις Αμερικανικό στρατό στην Συρία, να διώξεις τους Ρώσους, να γίνει ο αγωγός Κατάρ-Τουρκίας, να γίνει πόλεμος στο Κουρδιστάν της Τουρκίας, να περάσει ο αγωγός Ιράν-Τουρκίας και ο αγωγός Ιρακινό Κουρδιστάν Τουρκία. Μιλάμε για πολύ πόλεμο, και αν τελικά τον κερδίσεις έχεις ενισχύει τους Ισλαμοφασίστες σε βάρος της Ρωσίας. Άρα άστο αυτό και κάνε φίλη σου την Ρωσία.


“Putin May Be Turkey's New Buddy after the Failed Coup”, Ιούλιος 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου