Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2016

Οι Τρομοκρατικές Οργανώσεις Lashkar e Taiba και Haqqani Network

Η Lashkar E Taiba (LeT) είναι μία Πακιστανική τρομοκρατική οργάνωση με επιθέσεις στην Ινδία, και σε κάποιους δυτικούς στόχους στο Πακιστάν. Είναι η 7η πλουσιότερη τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο, και υποστηρίζεται από αξιωματικούς των Πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών. Βλέπε “Is Pakistan Getting Ready to Abandon Lashkar-e-Taiba?”, Μάρτιος 2016.Το άρθρο του Diplomat γράφει ότι ίσως το Πακιστάν αναγκαστεί να λάβει μέτρα εναντίον της οργάνωσης, η οποία μέχρι τώρα κινείται ανενόχλητη στο Πακιστάν, λόγω των πιέσεων που το Πακιστάν δέχεται από την Κίνα. Ο λόγος που η Κίνα πιέζει το Πακιστάν είναι ότι η οργάνωση έχει επαφές και με την Αλ Κάιντα, και η Αλ Κάιντα έχει παρουσία στην Μουσουλμανική επαρχία της Κίνας την Xin Jiang, η οποία είναι μαζί με το Θιβέτ τα ευαίσθητα σημεία της Κίνας στα δυτικά της σύνορα.

Με λίγα λόγια χωρίς να το θέλει το Πακιστάν, η τεχνική υποστήριξη που παρέχει στην Lashkar E Taiba, εμφανίζεται και στην Κίνα με την διαδικασία των συγκοινωνούντων δοχείων.

Βέβαια και η Ινδία υποστηρίζει τους Baloch αυτονομιστές του Πακιστάν. Επίσης η Ινδία ήταν αυτή που οργάνωσε τους αυτονομιστές Benghalis του East Pakistan, το οποίο το 1971 αποσχίστηκε από το Πακιστάν και απέκτησε την ανεξαρτησία του ως Μπανγκλαντές, όταν η Ινδία νίκησε το Πακιστάν στον πόλεμο Ινδίας-Πακιστάν το 1971.

Όπως η Lashkar e Taiba χτυπάει την Ινδία, έτσι το Haqqani Network, μία άλλη τρομοκρατική οργάνωση που επίσης υποστηρίζεται από τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν και δρα στο Αφγανιστάν, χτυπά τους Τατζίκους, τους Σιίτες Hazara, και τους αντιπάλους γενικά των Πακιστανών στο Αφγανιστάν. Το Haqqani Network επίσης συνεργάζεται με την Αλ Κάιντα..

Αντίστοιχα οι Αφγανοί αντίπαλοι του Πακιστάν υποστηρίζουν την Πακιστανική τρομοκρατική οργάνωση Tehreek e Taliban (TTP), η οποία επιτίθεται εναντίον των Πακιστανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Να έχετε υπόψη σας ότι όταν μιλάμε για Ταλιμπάν του Αφγανιστάν μιλάμε για συμμάχους του Πακιστάν, ενώ όταν μιλάμε για Ταλιμπάν του Πακιστάν μιλάμε για εχθρούς του Πακιστάν, παρόλο που όλοι αυτοί προέρχονται κυρίως από την ίδια φυλή, τους Pashtuns.

Η Αλ Κάιντα, που είναι σαουδαραβική τρομοκρατική οργάνωση, η οποία έχει υποστηριχθεί από Σαουδική Αραβία, Ιράν, Σουδάν, Ιράκ και Πακιστάν, ενδεχομένως και άλλες Μουσουλμανικές χώρες, συνεργάζεται και με τους Αφγανούς και με τους Πακιστανούς Ταλιμπάν, και είναι λοιπόν κάποιες φορές σύμμαχος και κάποιες φορές αντίπαλος του Πακιστάν.

Όπως έχω ξαναπεί η Αλ Κάιντα είναι άθροισμα συμμοριών που συνδέονται χαλαρά μεταξύ τους. Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι ότι και η ιδεολογία της Αλ Κάιντα είναι συγκεχυμένη. Γιατί να μεν η Αλ Κάιντα ζητάει την δημιουργία ενός Ισλαμικού σοσιαλιστικού κράτους στην Σαουδική Αραβία, και την ανατροπή του Σαουδάραβα βασιλιά, αλλά υπάρχουν φωνές που ζητάνε οι επιθέσεις να είναι επικεντρωμένες στους “σταυροφόρους” Αμερικανούς, και άλλες φωνές που ζητάνε η οργάνωση να είναι επικεντρωμένη στην ανατροπή των “αποστατών” Μουσουλμάνων, όπως για παράδειγμα την ανατροπή του Σαουδάραβα βασιλιά. Υπάρχουν και φωνές που ζητάνε να είναι η οργάνωση το ίδιο σκληρή και με τους σταυροφόρους και με τους αποστάτες.

Αυτή η σύγχυση προφανώς έχει να κάνει με την χρηματοδότηση που λαμβάνει η κάθε συμμορία της Αλ Κάιντα, και με τις πολιτικές επιδιώξεις των χρηματοδοτών της συμμορίας ανά πάσα στιγμή.

Για παράδειγμα το Ιράν τα έχει βρει τώρα με τους Αμερικανούς, και δεν θα θέλει σε καμία περίπτωση να χτυπήσει η Αλ Κάιντα τις ΗΠΑ με υποστήριξη του Ιράν, ενώ στο παρελθόν το Ιράν υποστήριξε την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους. Το Ιράν όμως προφανώς στηρίζει τις συμμορίες τις Αλ Κάιντα εναντίον του Σαουδάραβα βασιλιά.

Να δώσω και ένα άλλο παράδειγμα. Αν μία συμμορία της Αλ Κάιντα χρηματοδοτείται από κάποιον αντίπαλο του Σαουδάραβα βασιλιά, ο οποίος όμως έχει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, θα επιθυμεί η οργάνωση να δίνει έμφαση στους “αποστάτες” και όχι στους “σταυροφόρους”. Και υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις. Και το αντίθετο.

Ο αρχηγός βέβαια της Αλ Κάιντα, ο Οσάμα μπιν Λάντεν, ζητούσε και την ανατροπή του Σαουδάραβα βασιλιά και τις επιθέσεις εναντίον των σταυροφόρων.

Αλλά και η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας υποστηρίζει την Αλ Κάιντα, όταν η Αλ Κάιντα δρα στο εξωτερικό, και τα συμφέροντα της ταυτίζονται με αυτά της Σαουδαραβικής κυβέρνησης. Παρόλο που αυτό κάποια στιγμή γυρνάει ως πρόβλημα στο εσωτερικό της χώρας με την διαδικασία των συγκοινωνούντων δοχείων.

Να θυμίσω ότι το 2010 η Hillary Clinton, ως Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κατηγόρησε την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, λέγοντας ότι ενώ κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να σταματήσει τις χρηματοδοτήσεις της Αλ Κάιντα στο εσωτερικό της Σαουδικής Αραβίας, δεν δείχνει τον ίδιο ενθουσιασμό όταν πρόκειται για χρηματοδοτήσεις που φεύγουν από το εσωτερικό της Σαουδικής Αραβίας για να υποστηρίξουν τμήματα της Αλ Κάιντα στο εξωτερικό. Βλέπε CBS News “Saudis Largest Source of Terror Funds”, Δεκέμβριος 2010.

Αυτό που λέει η Κλίντον είναι ακριβώς ο τρόπος που βλέπουν οι Σαουδάραβες βασιλιάδες την Αλ Κάιντα. Την βλέπουν ως ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στο εσωτερικό, αλλά πολλές φορές την βλέπουν ως έναν πολύτιμο σύμμαχο στο εξωτερικό, όταν ο εχθρός είναι κοινός. Για παράδειγμα στην Συρία η Αλ Κάιντα χτυπάει το Ιράν, άρα είναι σύμμαχος του Σαουδάραβα βασιλιά.

Να θυμίσω ότι ακόμη και οι ΗΠΑ έχουν μία τέτοια προσέγγισης. Να θυμίσω ότι ο Αμερικανός στρατηγός Petraeus των ΗΠΑ, πρώην επικεφαλής της CIA, πρόσφατα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεργαστούν στην Συρία με τις πιο μετριοπαθείς συμμορίες της Αλ Κάιντα για να χτυπήσουν τον ISIS. Ο Petraeus eννοούσε τις συμμορίες που υποστηρίζονται από χώρες που έχουν σχετικά καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, όπως πχ το Κατάρ. Βλέπε The Daily Beast “Petraeus: Use Al Qaeda Fighters to Beat ISIS”, Σεπτέμβριος 2015.

Να αφήσω την Αλ Κάιντ, και να γυρίσω στο Haqqni Network, και να πω ότι το 2011 ο ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο Ναύαρχος Mike Mullen, μετά την επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, βγήκε δημοσίως και είπε ότι το Haqqani Network είναι το μακρύ χέρι των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν, και χρέωσε δημοσίως την επίθεση στο Πακιστάν. Βλέπε BBC “US Admiral: 'Haqqani is veritable arm of Pakistan's ISI'”, Σεπτέμβριος 2011.

Το Πακιστάν παραδοσιακά υποστηρίζει αυτές τις δύο τρομοκρατικές οργανώσεις ως εργαλεία στο Αφγανιστάν (Haqqani Network) και την Ινδία (Lashkar E Taiba). Τώρα που το Πακιστάν και οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να τα χαλάνε αρχίζουν να παίρνουν τα σκάγια και τις ΗΠΑ. Αυτό μπορεί να συμβαίνει κάποιες φορές με τις ευλογίες των Πακιστανών, αλλά κάποιες φορές μπορεί να γίνεται εν αγνοία τους με την μεσολάβηση της Αλ Κάιντα και την διαδικασία των συγκοινωνούντων δοχείων. Θέλω να πω ότι όταν ο Αμερικανός ναύαρχος χρεώνει την επίθεση στο Πακιστάν, μπορεί και να εννοεί ότι το Πακιστάν ευθύνεται έμμεσα αφού αυτό υποστηρίζει την οργάνωση Haqqani, αλλά να μην εννοεί ότι η επίθεση έγινε και με εντολή του Πακιστάν, αλλά με εντολή των Ταλιμπάν ή της Αλ Κάιντα.. Γιατί και τα δύο είναι πιθανά.

Αλλά όπως είπα τα σκάγια παίρνουν από σπόντα και την Κίνα στην Xin Jiang, και σε αυτήν την περίπτωση προφανώς και το Πακιστάν δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο. Το Πακιστάν δεν μπορεί να ελέγξει 100% τον κάθε πιστολά που υποστηρίζει, και ο οποίος την επόμενη ημέρα μπορεί να κάνει καριέρα σε μία πλουσιότερη οργάνωση, όπως πχ η Αλ Κάιντα, ο ISIS, ή και σε μία μικρότερη οργάνωση που θα τον πληρώσει καλύτερα πχ East Turkestan Islamic Movement κτλ. Συγκοινωνούντα δοχεία είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις, και τα στελέχη των τρομοκρατικών οργανώσεων λειτουργούν όπως λειτουργούν και όλοι οι άλλοι υπάλληλοι.

Άρθρα

“Is Pakistan Getting Ready to Abandon Lashkar-e-Taiba?”, Μάρτιος 2016

“US Admiral: 'Haqqani is veritable arm of Pakistan's ISI'”, Σεπτέμβριος 2011

“Saudis Largest Source of Terror Funds”, Δεκέμβριος 2010

“Petraeus: Use Al Qaeda Fighters to Beat ISIS”, Σεπτέμβριος 2015

Οι 10 Πλουσιότερες Τρομοκρατικές Οργανώσεις
http://iakovosal.blogspot.gr/2016/02/10.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου