Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016

Η Επανάσταση των Τιμών

Το 1500 μ.Χ. οι Ευρωπαίοι κατάφεραν να ξεφύγουν από το μπλόκο των Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο και την Μέση Ανατολή, και έφτασαν στην Ασία είτε κάνοντας τον γύρο της Αφρικής είτε διασχίζοντας τον Ατλαντικό και φτάνοντας στην Αμερικανική Ήπειρο, μειώνοντας την σημασία των Δρόμων του Μεταξιού και την ισχύ των Μουσουλμάνων.Μεταξύ άλλων έπεσε στα χέρια των Ευρωπαίων το ασήμι και το χρυσάφι της Λατινικής Αμερικής, και η Κίνα άρχισε να λειτουργεί ως ένας νεροχύτης για το ασήμι και το χρυσάφι της Αμερικανικής Ηπείρου. Οι Ευρωπαίοι έστελναν ασήμι και χρυσάφι στην Κίνα, και αγόραζαν μετάξι, κεραμικά και μπαχαρικά, τα οποία έστελναν στην Ευρώπη.

Κατά κάποιο τρόπο οι Ευρωπαίοι είχαν ανακαλύψει την πρώτη τους κεντρική τράπεζα, λόγω της δυνατότητας τους να προμηθεύονται άφθονο φθηνό χρυσάφι και ασήμι από την Αμερική, είτε κλεμμένο, είτε με φτηνή εξόρυξη από δούλους.

Αυτό δημιούργησε πολλές ανισορροπίες και την “επανάσταση των τιμών”, που σημαίνει υψηλές τιμές (οι τιμές επαναστάτησαν). Στην Κίνα οι αγρότες άρχισαν να αφήνουν την καλλιέργεια του ρυζιού για την παραγωγή πιο πολυτελών αγαθών, όπως την παραγωγή μεταξιού, και στην Ευρώπη δημιουργήθηκε μία από τις πρώτες φούσκες, η φούσκα της τουλίπας  στην Ολλανδία (Tulip Mania 1637), όπου ένας βολβός μίας τουλίπας σπάνιου χρώματος έφτασε να αξίζει όσο το δεκαπλάσιο του εισοδήματος ενός ειδικευμένου εργάτη.

 Οι αυξήσεις των τιμών κατά την επανάσταση των τιμών ήταν τεράστιες για τα δεδομένα της εποχής, αλλά πολύ μικρές σε σχέση με τις αυξήσεις των τιμών που παρουσιάστηκαν όταν τα κράτη άρχισαν να χρησιμοποιούν τις κεντρικές τους τράπεζες για να χρηματοδοτούν τα ελλείμματα τους.

“Price Revolution”

“Πως Δημιουργούνται οι Οικονομικές Φούσκες”
http://iakovosal.blogspot.gr/2015/02/blog-post_46.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου