Κυριακή, 24 Ιουλίου 2016

Παραγωγή και Τιμές Πετρελαίου

Στην εικόνα 1 βλέπετε την παραγωγή πετρελαίου των χωρών του διεθνούς καρτέλ πετρελαίου (ΟΠΕΚ). Η Σαουδική Αραβία με 10 εκ βαρέλια και μετά το χάος. Λείπουν βέβαια η Ρωσία και οι ΗΠΑ, που είναι χώρες με παραπλήσιες δυνατότητες παραγωγής.

Εικόνα 1


Στην δεύτερη εικόνα βλέπετε πόσο στοιχίζει σε κάθε χώρα η παραγωγή ενός βαρελιού πετρελαίου. Η Σαουδική Αραβία με κάτω από 10 δολάρια ανά βαρέλι είναι πάλι στην πιο ευνοϊκή θέση.

Εικόνα 2


Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε δει ορκισμένους αντίπαλους να συμμαχούν για να χτυπήσουν την Σαουδική Αραβία. Τους δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα με την τεράστια παραγωγή της και το χαμηλό κόστος παραγωγής.

Να διευκρινίσω ότι όλες οι χώρες του διεθνούς καρτέλ πετρελαίου είναι σοσιαλιστικές ή ισλαμιστικές χώρες, και τα διεφθαρμένα καθεστώτα τους βασίζονται στα έσοδα του πετρελαίου για να πληρώνουν τους δημοσίους υπαλλήλους που τα στηρίζουν. Γι’αυτό πρέπει να δίνετε μεγάλη σημασία στην break even price, που είναι η τιμή πετρελαίου που μπορεί να καλύψει τον δημόσιο τομέα κάθε χώρας. Γιατί αν υπάρχει φτώχια υπάρχει δυσαρέσκεια και τότε βρίσκει χώρο κάποιος αντίπαλος και κάνει Αραβική Άνοιξη.

Αν δηλαδή η παραγωγή ενός βαρελιού πετρελαίου κοστίζει 1 ευρώ, και η χώρα πουλάει 10 βαρέλια συνολικά, και έχει έναν δημόσιο τομέα που στοιχίζει 100 ευρώ, θα πρέπει να πουλήσει το κάθε βαρέλι 10 ευρώ ώστε να συγκεντρώσει τα 100 ευρώ που απαιτούνται για να καλύψει τον δημόσιο τομέα της, άσχετα αν το κόστος παραγωγής είναι μόνο 1 ευρώ.

Στην 3η εικόνα βλέπετε την τιμή που χρειάζεται η κάθε χώρα για να καλύψει το κόστος του δημοσίου τομέα της, με βάση τις ποσότητες πετρελαίου που πουλάει, και βλέπετε ότι η Σαουδική Αραβία χρειάζεται περίπου 100 δολάρια ανά βαρέλι, αφού η Σαουδική Αραβία χρειάζεται να δίνει τεράστια ποσά στην Αίγυπτο, την Τουρκία, το Πακιστάν και το Σουδάν για να μην την χτυπάνε, η Λιβύη, της οποίας η παραγωγή έχει καταρρεύσει χρειάζεται τιμή άνω των 200 δολαρίων, ενώ το Κουβέτι και το Κατάρ με τους μικρούς πληθυσμούς τους μπορούν να τα φέρουν βόλτα και με 50 δολάρια το βαρέλι.

Εικόνα 3


Και καταλαβαίνετε πόσο σημαντική είναι η παραγωγή πετρελαίου από σχιστόλιθο, η οποία κοστίζει από 40 δολάρια στα φτηνά κοιτάσματα μέχρι 100 στα ακριβά, γιατί δεν επιτρέπει στην τιμή να πάει πάνω από 40 δολάρια το βαρέλι, ή το επιτρέπει πολύ δύσκολα. Αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε ορκισμένους εχθρούς να συνεργάζονται εναντίον των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου