Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2016

Η Συμμαχία Αλγερίας-Συρίας

Όπως θα διαβάσετε στο SANA (Syrian Arab News Agency), το κρατικό δίκτυο ενημέρωσης της Συρίας, η Αλγερία απέρριψε όλα τα ψηφίσματα της Arab League, στα οποία πολλές Αραβικές χώρες ζητούσαν να αποπεμφθεί η Συρία από την Arab League.

Πολύ λογικό γιατί ο αγωγός Κατάρ-Τουρκίας, ο οποίος θα στείλει φυσικό αέριο του Κατάρ στην Ευρώπη, θίγει και την Αλγερία εκτός από την Ρωσία και το Ιράν. Η Αλγερία είναι μέσα στις 10 πλουσιότερες χώρες του κόσμου σε φυσικό αέριο.

Χάρτης Αγωγός Κατάρ-ΤουρκίαςΕικόνα Πλουσιότερες Χώρες του Κόσμου σε Φυσικό ΑέριοΤο πρόβλημα όμως είναι ότι η Αλγερία προωθεί τον αγωγό φυσικού αερίου Νιγηρίας-Νίγηρα-Αλγερίας (Trans-Saharan), ο οποίος θα στείλει στην Ευρώπη εκτός από το δικό της φυσικό αέριο και το φυσικό αέριο της Νιγηρίας. Η Νιγηρία είναι επίσης μέσα στις 10 πλουσιότερες χώρες του κόσμου σε φυσικό αέριο, και ο αγωγός αυτός θίγει και την Ρωσία, και το Ιράν, και το Κατάρ, και την Τουρκία.

Χάρτης 2 Trans-Saharan PipelineΜετά την πτώση του Καντάφι, οι Ισλαμιστές έχουν αποκτήσει πολύ γερά πατήματα στην Λιβύη. Πολλά επίσης από τα όπλα του Καντάφι έπεσαν στα χέρια τους, και πέρασαν σε τρομοκρατικές οργανώσεις της Αφρικής που υποστηρίζουν.

Η Αλγερία λοιπόν στην Συρία στηρίζει το Ιράν και την Ρωσία, άρα είναι κόντρα στην Τουρκία και το Κατάρ. Αλλά τουλάχιστον έχει μαζί της την Ρωσία και το Ιράν. Αν όμως είναι αποφασισμένη να στηρίξει τον αγωγό Trans-Saharan, τότε θα βρει απέναντι της και την Ρωσία, και το Ιράν, και την Τουρκία και το Κατάρ, και αυτό σημαίνει ότι θα χτυπάει την Αλγερία ότι τρομοκράτης κυκλοφορεί στο σύμπαν.

Το ερώτημα είναι αν η Αλγερία θέλει να κερδίσει της προμήθειες από την μεταφορά του αερίου της Νιγηρίας, και να απολαύσει και μεγαλύτερη γεωπολιτική επιρροή, ή αν προτιμά την ασφάλεια της. Οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το Μαρόκο για να στείλουν φυσικό της Νιγηρίας στην Ευρώπη.

Η Αλγερία και το Μαρόκο έχουν κλειστά σύνορα χρόνια τώρα, και η Αλγερία υποστηρίζει τους αυτονομιστές της Δυτικής Σαχάρας, οι οποίοι πολεμάνε το Μαρόκο, ώστε κλείσει την “τρύπα” που δημιουργεί το Μαρόκο. Στην Δυτική Σαχάρα έχουν βρεθεί και πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου, όπως και στην Μαυριτανία και το Μάλι. Πλούσια όταν λέμε εννοούμε επιπέδου Ισραήλ-Κύπρου, όχι επιπέδου Ρωσίας-Κατάρ.

Χάρτης Δυτική ΣαχάραΔεν νομίζω πάντως να τολμήσει η Αλγερία να τα βάλει με όλους αυτούς. Η Ρωσία είχε προτείνει στην Αλγερία να αγοράσει την κρατική εταιρεία ενέργειας της Αλγερίας, την Sonatrach, η οποία έχει το μονοπώλια στην εξαγωγή αερίου από την χώρα. Η Αλγερία επιτρέπει σε ξένες εταιρείες να δραστηριοποιούνται στην Αλγερία, αλλά μόνο η Sonatrach έχει το δικαίωμα να εξάγει αέριο της Αλγερίας. Βλέπε “Gazprom VS NATO : Ο Πόλεμος για την Ευρώπη”.


“Algerian Ambassador to Syria: Algeria’s stance towards Syria is firm”, Ιούλιος 2016Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου