Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2016

Χάρτης Αφγανιστάν

Πολύ ωραίος χάρτης του Αφγανιστάν, με τις βασικές εθνοτικές ομάδες της χώρας, οι οποίες είναι πάρα πολύ σημαντικές για την κατανόηση του πολέμου στο Αφγανιστάν.

Χάρτης Αφγανιστάν


Με μπλε οι αυτονομιστές Baloch, με ανοιχτό πράσινο οι Pashtuns, από τους οποίους προέρχονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, που παραδοσιακά ήταν σύμμαχος του Πακιστάν, με σωμόν οι Σιίτες Hazara, βασικός σύμμαχος του Ιράν, με καφέ οι Σουνίτες αλλά Περσικής καταγωγής Τατζίκοι, που συνήθως είναι στο πλευρό του Ιράν, και με μωβ οι Ουζμπέκοι. Και οι Ουζμπέκοι είναι περισσότερο προς το Ιράν και λιγότερο προς το Πακιστάν. Μιλάμε πάντα για τον κανόνα, γιατί υπάρχουν εξαιρέσεις σε όλες τις ομάδες.

Οι ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν υποστηριχθεί και από την Ινδία και την Ρωσία, ενώ οι Άραβες του Κόλπου στήριζαν τους Ταλιμπάν μαζί με το Πακιστάν. Οι ΗΠΑ έχω πει ότι όταν οι Ταλιμπάν δεν τους άφησαν να κατασκευάσουν τα δίκτυα της Κεντρικής Ασίας, και έδωσαν άσυλο στην Αλ Κάιντα, άρχισαν να τους χτυπούν συμμαχώντας με τους συμμάχους του Ιράν, της Ινδίας και της Ρωσίας.

Τώρα οι Ρώσοι και οι Ιρανοί έχουν αποκτήσει πατήματα στους Ταλιμπάν, και οι Πακιστανοί βλέπουν με κάπως μεγαλύτερη συμπάθεια τους βόρειους, επειδή εκεί έχει επιρροή η Κίνα. Μεγάλο μπλέξιμο και το Αφγανιστάν. Σαν την Συρία.

Το καλό στο Αφγανιστάν είναι ότι δεν υπάρχει, μέχρι τώρα, σύγκρουση δύο τόσο μεγάλων δυνάμεων όπως είναι η Ρωσία και η Τουρκία στην Συρία.

Στο Αφγανιστάν κυρίως σφάζονται οι Ιρανοί και οι Ινδοί με τους Πακιστανούς και τους Άραβες, και οι Ιρανοί και οι Άραβες χτυπάνε τους Αμερικανούς.

Από την άλλη οι Ινδοί και οι Πακιστανοί είναι δύο πυρηνικές δυνάμεις, με την Ινδία να έχει πολύ πιο ισχυρό συμβατικό στρατό από το Πακιστάν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου