Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2016

Το Ευρώ για Σανοφάγους

Είχα ανεβάσει ένα κείμενο, το “Μαθήματα Μακροοικονομίας για Σανοφάγους”, και αυτό είναι η συνέχεια του. Βλέπε “Μαθήματα Μακροοικονομίας για Σανοφάγους”.

Το κείμενο αυτό, όπως και το προηγούμενο, έχει σκοπό να εξηγήσει την προπαγάνδα ακροαριστερών δημοσιογράφων, όπως είναι ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος και η Άννα Μπουσδούκου, οι οποίοι κάνουν μία υποτίθεται σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι δεν τήρησε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, και στην συνέχεια λένε ότι οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ είναι νεοφιλελεύθερες, ώστε να βγάζουν την αριστερά λάδι.

Και πάντα στο τέλος μας λένε ότι το ίδιο πράγμα ήταν και ο Σαμαράς, τον οποίο με λύσσα πολέμησαν δημοσιογράφοι όπως ο Μπογδάνος και η Μπουσδούκου, έχοντας στο πλευρό τους σαπάκια όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Νικήτας Κακλαμάνης. Να μπω στο θέμα όμως.

Όταν λέμε ότι δύο χώρες συγκροτούν μία νομισματική ένωση εννοούμε ότι έχουν πλέον μία κεντρική τράπεζα, η οποία τυπώνει το νόμισμα και των δύο χωρών, ας το πούμε Ευρώ. Αυτές οι χώρες κάνουν και μεταξύ τους εμπόριο, επομένως κάθε χρονιά μία από τις δύο χώρες θα είναι ελλειμματική και μία πλεονασματική. Σε μία σπάνια περίπτωση θα είναι 50-50, που σημαίνει ότι αν η χώρα Α έχει εξάγει στην χώρα Β προϊόντα αξίας 100 ευρώ, και η χώρα Β θα έχει εξάγει στην χώρα Α προϊόντα αξίας 100 ευρώ. Αλλά αυτό είναι πολύ σπάνιο, και το πιθανότερο είναι ότι κάποιες χρονιές πλεονασματική θα είναι η Α χώρα και κάποιες χρονιές πλεονασματική θα είναι η Β χώρα.

Το πρόβλημα είναι ότι αν κάποια από τις δύο χώρες είναι χώρα υψηλής διαφθοράς, όπως συμβαίνει με τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, που είναι χώρες υψηλού κρατισμού και διαφθοράς, υπάρχει περίπτωση να είναι συνεχώς ελλειμματική η Α χώρα και συνεχώς πλεονασματική η Β χώρα στο παράδειγμα των δύο χωρών.

Αν δεν υπήρχε το κοινό νόμισμα αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα, γιατί από κάποιο σημείο και μετά οι εταιρείες και οι πολίτες της πλεονασματικής χώρας δεν θα δεχόταν το νόμισμα της μονίμως ελλειμματικής χώρας, γιατί απλά δεν θα ήθελαν τίποτα να αγοράσουν από αυτήν. Αυτό θα γινόταν αυτομάτως μέσω των μηχανισμών της αγοράς. Βλέπε “Ο Μύθος ότι οι Εισαγωγές Δημιουργούν Ανεργία”.

Η κεντρική ιδέα είναι ότι όταν κάποιος δεν θέλει να αγοράσει κάτι από εσένα δεν είναι διατεθειμένος και να σου πουλήσει κάτι δικό του, απλά στο παραπάνω κείμενο εξηγώ τον μηχανισμό μέσα από τον οποίο αυτό συμβαίνει. Αλλά η κεντρική ιδέα είναι ότι για να σου πουλήσει κάποιος κάτι θέλει να αγοράσει κάτι και από εσένα.

Όταν λοιπόν μία από τις δύο χώρες, ας την πούμε Γαλλία, είναι μονίμως ελλειμματική, εισάγει δηλαδή πάντα περισσότερα προϊόντα απ’όσα εξάγει στην άλλη χώρα, ας την πούμε Γερμανία, υπάρχει το εξής πρόβλημα. Η Γαλλία θα θέλει να τυπώσει κοινό νόμισμα, και να το χρησιμοποιήσει για να χρηματοδοτήσει το εμπορικό της έλλειμμα. Γιατί και οι δύο χώρες έχουν υποκαταστήματα της Κεντρικής Τράπεζας, και οι δύο χώρες έχουν την δυνατότητα να τυπώσουν νέο νόμισμα. Αν θυμάστε η Ραχήλ Μακρή έλεγε ότι θα μπουκάρει στην Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας και θα τυπώσει 100 δις ευρώ, και με αυτά τα ευρώ θα δώσει μεγάλες συντάξεις κτλ. Τα γνωστά “ραχηλιάρικα”.

Έστω ότι την περίοδο 2010-2020 η Γαλλία πούλησε στην Γερμανία προϊόντα αξίας 100 δις ευρώ, και την ίδια περίοδο η Γερμανία πούλησε την Γαλλία προϊόντα αξίας 200 δις ευρώ. Επομένως η Γαλλία θα έχει κίνητρο να τυπώσει 100 δις ευρώ, να τα δώσει στην Γερμανία και να την εξοφλήσει.

Αν δεν υπήρχε το κοινό νόμισμα, και η Γαλλία ήταν ελλειμματική αλλά ήθελε να αγοράσει μία BMW από την Γερμανία, και δεν υπήρχε κάποιος Γερμανός να αγοράσει κάτι αντίστοιχης αξίας από την Γαλλία, η Γαλλία θα έβγαζε στις αγορές ένα ομόλογο, είτε ιδιωτικό είτε δημόσιο, και αν κάποιος Γερμανός το ήθελε και το θεωρούσε φερέγγυο, θα το έπαιρνε και σε αντάλλαγμα θα έδινε στον Γάλλο εκδότη του ομολόγου γερμανικά μάρκα, τα οποία ο εκδότης του ομολόγου θα χρησιμοποιούσε για να αγοράσει την ΒΜW από την Γερμανία. Αν  η Γαλλία δεν ήταν αξιόχρεη δεν θα υπήρχε αγοραστής για το Γαλλικό ομόλογο στην Γερμανία, και το θέμα θα τελείωνε εκεί, που σημαίνει ότι η Γαλλία αυτομάτως θα έκλεινε το έλλειμμα της.

Με το κοινό νόμισμα όμως η Γαλλία μπορεί να εκδώσει νέο κοινό νόμισμα και να αγοράσει την BMW από την Γερμανία, γιατί και οι Γάλλοι και οι Γερμανοί σε Ευρώ πληρώονται. Η Γαλλία μπορεί να εκδίδει όσο νόμισμα θέλει και να αγοράζει όσες BMW θέλει, και άρα θα έχει κίνητρο να μην παράγει τίποτα και απλά να τυπώνει Ευρώ και να αγοράζει Γερμανικά προϊόντα, και αντίστοιχα η Γερμανία θα έχει κίνητρο να μην παράγει τίποτα και να εκδίδει Ευρώ και να αγοράζει Γαλλικά προϊόντα.

Για να μην συμβαίνει αυτό ο κανονισμός της ΕΚΤ απαιτεί η χώρα που θέλει να τυπώσει φρέσκο χρήμα να δίνει ομόλογα του Γαλλικού δημοσίου, και τα ομόλογα αυτά θα πρέπει να είναι της ανώτατης πιστοληπτικής κατηγορίας, που σημαίνει ότι υπάρχουν άφθονοι ιδιώτες στις διεθνείς αγορές που είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν αυτά τα ομόλογα και να δανείσουν στην χώρα αυτή της αποταμιεύσεις τους.

Άρα αν σπάσει το κοινό νόμισμα, θα καθίσουν κάτω η Γερμανία και η Γαλλία, θα μετρήσουν τα ομόλογα, και αν η Γαλλία έχει πάρει πχ από την ΕΚΤ 500 δις ευρώ και η Γερμανία έχει πάρει 300 δις ευρώ, τότε η Γαλλία θα χρωστάει στην Γερμανία 200 δις ευρώ. Θα πάρουν οι Γερμανοί 200 δις ευρώ από τα ομόλογα του Γαλλικού δημοσίου, τα οποία η Γαλλία έχει βάλει ως ενέχυρο αυτά τα χρόνια, και θα ξαναγυρίσουν ο καθένας στο δικό του νόμισμα.

Όταν το Ελληνικό δημόσιο χρεοκόπησε δεν μπορούσε να καλύψει τα έξοδα του, που σημαίνει ότι τα έσοδα του ήταν μικρότερα από τα έξοδα του. Αν πχ τα ετήσια έσοδα του Ελληνικού δημοσίου ήταν 30 δις ευρώ, τα ετήσια έξοδα του ήταν 50 δις ευρώ, και το Ελληνικό δημόσιο έπρεπε να εκδώσει ομόλογα 20 δις ευρώ για να καλύψει το δημοσιονομικό του έλλειμμα (20 δις). Αλλά δεν υπήρχαν ούτε ξένοι ούτε Έλληνες ιδιώτες για να αγοράσουν ομόλογα Ελληνικού δημοσίου αξίας 20 δις ευρώ, ώστε να καλυφθεί η τρύπα.

Άρα δύο λύσεις υπήρχαν για να πληρώσεις. Η μία ήταν να χρεοκοπήσεις, και να πας σε δικό σου νόμισμα, και να αρχίσεις να πληρώνεις με δραχμές, που δεν θα αγοράζουν τίποτα, αλλά θα μπορείς να τυπώσεις όσες θες, επιστρατεύοντας και τους δημοσίους υπαλλήλους μην τυχόν και δεν τους αρέσουν οι δραχμές και φύγουν. Άρα στο εσωτερικό σου δεν έχεις πλέον πρόβλημα να πληρώσεις. Τυπώνεις όσες δραχμές θέλεις, έχεις πληθωρισμό 50-100-200 δεν ξέρω πόσο τα εκατό, και μοιράζεις δραχμές που δεν αγοράζουν τίποτα, και είσαι κύριος.

Η άλλη λύση ήταν αυτό που έγινε, και η ΕΕ επέτρεψε η ΕΚΤ να δέχεται ομόλογα σκουπίδια κράτη μελών, αν αυτές οι χώρες μέλη ήταν σε πρόγραμμα (μνημόνιο). Αυτό έγινε και με την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα λειτουργεί ως εξής. Λες πως θα βάλεις τάξη στα οικονομικά σου. Δύο τρόποι υπάρχουν. Ο πρώτος είναι να αυξήσεις τα έσοδα του δημοσίου, με αποκρατικοποιήσεις, δημιουργώντας ανεξάρτητες δικαστικές αρχές, μειώνοντας την γραφειοκρατία κλπ, ώστε να γίνεις μία χώρα που να θέλουν οι επενδυτές, και έτσι να μην μειώσεις τις δαπάνες του δημοσίου και να κρατήσεις υψηλό βιοτικό επίπεδο.

Ο άλλος τρόπος είναι απλά να βάλεις μαχαίρι στις παροχές, να βάλεις μεγάλους φόρους, και να ρίξεις το βιοτικό επίπεδο της χώρας, αλλά να είσαι κύριος δημοσιονομικά, οπότε να μην χρειάζεται να προσελκύσεις επενδύσεις, ούτε να κάνεις μεταρρυθμίσεις ούτε τίποτα.

Δείτε δύο παραδείγματα. Και στις δύο περιπτώσεις το ευρώ δουλεύει, γιατί σταδιακά η χρεοκοπημένη χώρα αποκτά δημοσιονομική ισορροπία, και δεν χρειάζεται να τυπώσει περισσότερα χρήματα από την ΕΚΤ για να καλύψει τις τρύπες της, ούτε χρειάζεται να δανεισθεί περισσότερα από όσα έχει συμφωνήσει να δανειστεί από τους εταίρους της, από τον κακό δανειστή, μέσω του μνημονίου.

Εικόνα 1 Τρόποι Δημοσιονομικής ΠροσαρμογήςΜε τους μεγάλους φόρους και τις μεγάλες περικοπές στις συντάξεις βάζεις επίσης σε τάξη το εμπορικό σου έλλειμμα με τις υπόλοιπες χώρες, ώστε να μην χρειάζεται ευρώ.Βλέπετε ότι με τους φόρους και τις περικοπές έχεις βάλει σε τάξη και τα δημοσιονομικά σου και τα εμπορικά σου ελλείμματα, και δεν χρειάζεσαι ούτε νέα δάνεια, ούτε να τυπώσεις Ευρώ από την ΕΚΤ, ούτε τίποτα. Δεν μπορεί να σου πει κανένας Ευρωπαίος κάνει μεταρρυθμίσεις κτλ. Είναι αυτό που λέει η Θεανώ Φωτίου “να τρώμε γεμιστά και να είμαστε μια χαρά”. Τι χρειαζόμαστε σου λέει να κάνουμε ξεπούλημα και μεταρρυθμίσεις για να έχουμε i-phones και τέτοια, λες και παλιότερα που δεν τα είχαμε και είχαμε μόνο γεμιστά πάθαμε τίποτα. Για Θεανώ Φωτίου και γεμιστά βλέπε https://www.youtube.com/watch?v=H2d490eLsc8

Άρα μπορείς να είσαι μέσα στο ευρώ και να μην έχεις να φας, και να μην μπορεί να σου πει κανείς τίποτα αν επιλέξεις αυτό το μονοπάτι. Όσο δεν τους ζητάς περισσότερα από όσα έχουν συμφωνήσει να σου δώσουν με το πρόγραμμα, και όσο δεν τυπώνεις περισσότερο χρήμα από την ΕΚΤ για να καλύψεις τα ελλείμματα σου είσαι κύριος, και δεν σου μιλάει κανείς.

Και αυτό ακριβώς ήταν το μονοπάτι της αριστεράς, αλλά προφανώς και δεν μπορούσε να πει στον κόσμο ότι θα σας κόψω τις συντάξεις και θα σας λιώσω στους φόρους ώστε να μην δώσω το 51% του ΑΔΜΗΕ, ώστε να ζητήσω περισσότερα χρήματα για την Εθνική, ώστε να μην δημιουργήσω ανεξάρτητες δικαστικές αρχές και χαλάσω την Ζωή, κλπ κλπ.

Με την ευκαρία να θυμίσω ότι είχα ανεβάσει άρθρο της Jerusalem Post που έλεγε ότι ο πατέρας της Ζωής συστηματικά αναλαμβάνει Άραβες τρομοκράτες. Από την Αλ Κάιντα τώρα είναι αυτοί, από την Χεζμπολάχ είναι, ένας Θεός ξέρει από που είναι. Και της Ζωής τα ξέρετε με την 17 Νοέμβρη κτλ. Βλέπε Jerusalem Post “The victory of Syriza in Greece is bad news for Israel”, Ιανουάριος 2015.

Για την Ζωή και την 17Ν βλέπε “Νίκος Κωνσταντόπουλος-17 Νοέμβρη”

Και φυσικά εκτός από την νομική εκπροσώπηση, η Ζωή και η κάθε Ζωή, βγάζει και λάδι τους τρομοκράτες, όπως και οι υπόλοιποι βουλευτές, γιατί όταν λες ότι οι τρομοκράτες είναι οι Αμερικανοί σημαίνει ότι έχει δίκιο η Al-Qaeda και η Χεζμπολάχ που αμύνονται. Και λες ότι δεν τις έφτιαξε το Ιράν αλλά οι Αμερικανοί, και βγάζει και την ρετσινιά από το Ιράν, την Βενεζουέλα και τις λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις.

Να γυρίσω στο θέμα όμως. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή ήξερε ότι αναγκαστικά θα πήγαινε σε περικοπές και αύξηση φόρων για να βάλει τάξη στα δημοσιονομικά, ώστε να ακυρώσει πολλές από τις αποκρατικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις που είχε συμφωνήσει ο Σαμαράς. Όλοι γνώριζαν τι θα συμβεί. Απλά ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την ηρωική διαπραγμάτευση για πολύ απλούς λόγους.

Πρώτον για να πούνε στα γίδια του ΣΥΡΙΖΑ ότι έκαναν την ηρωική διαπραγμάτευση και έπεσαν στην μάχη με τον κακό Γερμανό.
Δεύτερον, φέρνοντας την συμφωνία στο παρά ένα της εξόδου από το ευρώ, ανάγκασαν την Νέα Δημοκρατία να την ψηφίσει, ώστε να βγαίνουν ο Μπογδάνος και η Μπουσδούκου όποτε η ΝΔ κάνει κριτική και να λένε ότι τα έχει ψηφίσει και η ΝΔ τα μέτρα.

Τρίτον, αφήνοντας την δόση του ΔΝΤ στις 30.6.2015 να λήξει, και την χώρα να χρεοκοπήσει, προκάλεσαν το bank run και έκλεισαν τις τράπεζες. Οι κομμουνιστές δεν θέλουν ο κόσμος να μπορεί να βγάζει τα χρήματα του από την χώρα. Απλά άφησαν την δόση του ΔΝΤ να λήξει, ώστε να κλείσουν οι τράπεζες αλλά να πούνε στα γίδια του ΣΥΡΙΖΑ ότι τις τράπεζες τις έκλεισε ο κακός Γερμανός, και ο κακός Άδωνις, επειδή ο Άδωνις είχε πει τον Σεπτέμβριο του 2014 ότι αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει τα χρήματα του σπίτι του.

Η αλήθεια είναι ότι από την αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε τι πρόγραμμα θα ακολουθήσει. Δεν τα λένε αυτά ο Μπογδάνος και η Μπουσδούκου αλλά τα λένε οι ίδιοι οι Συριζαίοι. Οι ίδιοι οι Συριζαίοι λένε ότι ακύρωσαν τις 16 από τις 25 αποκρατικοποιήσεις του Σαμαρά, και την ίδια ώρα ο Μπογδάνος και η Μπουσδούκου κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή είναι νεοφιλελεύθερος. Βλέπε “ΣΥΡΙΖΑ-Αποκρατικοποιήσεις”

Τα γίδια του ΣΥΡΙΖΑ νομίζουν ότι θα βγει κάποιος πολιτικός και θα πει “τώρα σας βγάζω από το ευρώ”, και θα μας βγάλει, ενώ προφανώς και δεν μπορεί να γίνε έτσι, γιατί τα ίδια τα γίδια που τον επευφημούν θα τον κρεμάσουν όταν βρεθούν χωρίς φάρμακα και χωρίς ρεύμα, στην ουρά για ένα πιάτο φαί.

Οι αρχηγοί των μικρών κομμάτων μπορούνε να λένε να βγούμε από το ευρώ για να πάρουν τις ψήφους, γιατί δεν θα το κάνουν αυτοί. Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να το κάνει γιατί θα τον κρεμάσουν τα ίδια τα γίδια που τον ψήφισαν. Άρα μόνο ως ατύχημα μπορεί να παρουσιαστεί η έξοδος από το ευρώ, και σε καμία περίπτωση ως επιλογή, ώστε να την χρεωθεί ο κακός Γερμανός, και τα γίδια να βρίζουν τον κακό Γερμανό.


Στο μεταξύ βγαίνουν οι δημοσιογράφοι και λένε ότι τον ΣΥΡΙΖΑ τον θέλουν οι ξένοι. Αυτό δεν ισχύει. Ο ΣΥΡΙΖΑ απλά λέει στους Ευρωπαίους, “κοιτάξτε να δείτε μάγκες, με το πρόγραμμα του Σαμαρά, που η χώρα είχε γυρίσει στην ανάπτυξη, στους δρόμους γινόταν κόλαση, ενώ με το δικό μου πρόγραμμα δεν κουνιέται φύλλο”. Και δεν μπορούν να σου πούνε τίποτα οι Ευρωπαίοι γιατί όντως έτσι είναι.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα του δυτικού κόσμου που έκλεισαν οι τράπεζες και το κόμμα που τις έκλεισε θριάμβευσε στις εκλογές. Τα βλέπουν οι άνθρωποι και σου λένε “αυτά είναι ζώα, αυτά όντως θέλουν ΣΥΡΙΖΑ”. Δεν μπορούν να σου πούνε τίποτα. Όσο δεν ζητάς ευρώ δεν σου μιλάει κανείς.

Και στο μεταξύ δεν κουνιέται φύλλο στους δρόμους, και μπορούν να βγαίνουν οι Ποδέμος, και να λένε στα δικά τους τα γίδια “ορίστε, στην Ελλάδα καιγόταν το σύμπαν, και βγήκε η αριστερά και όλοι είναι ευχαριστημένοι”. Κανείς δεν βλέπει πια φωτιές στην Ελλάδα όπως έβλεπαν επί Σαμαρά. Που να ξέρει ο Ισπανός σανοφάγος ότι τις φωτιές τις έβαζαν οι κομμουνιστές?

Και βγάινει ο Μπογδάνος και λέει με το ύφος το συνωμοτικό “δεν τον ρίχνουν οι ξένοι τον Αλέξη, τον θέλουν για να τους κάνει την βρώμική δουλειά”.


Και στο μεταξύ οι Ευρωπαίοι τον βλέπουν και κάνουν εμμετό.

Βλέπε επίσης

Κωνσταντόπουλοι-Τρομοκρατία
“The victory of Syriza in Greece is bad news for Israel”, Ιανουάριος 2015

The radical left wing SYRIZA party which appears to be the winner of Sunday’s general elections in Greece and has has promised to stop with austerity and defy the European institutions, is also widely viewed as having a clear anti-Israel stance which has promised to “cancel” austerity and defy the European institutions.

The party’s 40-year-old leader, Alexis Tsipras, said the vote would mark “the return of dignity” to Greece. His party was expected to get between 36% and 39% of the popular vote compared to between 23% and 27% for the conservative New Democracy party of outgoing Prime Minister Antonis Samaras. 
Syriza’s ranks include an array of leftists ranging from Marxists to Greens.


The party has constantly identified itself with the Palestinian cause and its program includes a demand for abolition of Greece’s military cooperation with Israel and the support for the creation of a Palestinian state within the 1967 borders. Israel and Greece have enjoyed a strong relationship and cooperation since 2008 in several aspects of military, intelligence, economy and culture.

Alexis Tsipras’ party colleagues and his own inner circle have repeatedly attacked Israel and the "Zionistsת" claiming that they are not anti-Semitic, just ''anti-Zionist.'' Syriza's former head, Nikos Konstandopoulos, has consistently offered his services as a defense lawyer for convicted and alleged Arab terrorists who have been arrested in Greece.

Last year, Tsipras stated that ‘’the world should make every possible effort so that Israel ends its criminal attack and brutality against Palestinians.’’


“Seeing Israel killing children in Palestine is unacceptable. We should unite our voices and forces so as to live in peace, expressing our solidarity to the Palestinian people,” he said during a march in Athens against Israel's Operation Protective Edge against Hamas in Gaza last summer.

“When civilians and children are killed at beaches facing the same sea that borders on the European continent, we cannot remain passive, because if this happens on the other side of the Mediterranean today, it can happen on our own side tomorrow,'' he said.

In another development, first election results also showed that the neo-Nazi Golden Dawn party would be winning between 6 and 8 % of the votes.

The party’s leader Nikolaos Mihaloliakos and five other outgoing lawmakers are behind bars, accused of being part of a criminal group that attacks immigrants and leftists, after a party supporter stabbed a prominent left-wing rapper in 2013.

In its manifesto, Golden Dawn, among the furthest parties to the right on Europe’s political spectrum, argues all illegal immigrants should be rounded up, detained and sent home. The party members have been seen doing Nazi-style salutes.

“Ο Σοσιαλιστικός Μύθος του Κακού Τραπεζίτη”

“Κεντρικές Τράπεζες-Δημιουργία Χρήματος”

“Μαθήματα Μακροοικονομίας για Σανοφάγους”.

“Ο Μύθος ότι οι Εισαγωγές Δημιουργούν Ανεργία”.

“Πως Δημιουργούνται οι Οικονομικές Φούσκες”

“Τα Αίτια της Οικονομικής Κρίσης”

“Ο Μύθος των Οικονομικών Μονοπωλίων”

“Ο Μύθος ότι οι Φτωχοί Γίνονται Φτωχότεροι”


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου