Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2016

Η Ζωή του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Ιράν

Έχω γράψει ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν ήταν στην Σαουδική Αραβία ένας από τους ήρωες του πολέμου εναντίον των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν την δεκαετία του 80 (1979-1989). Καθώς και ότι τα έσπασε με τον Σαουδάραβα βασιλιά, όταν το 1991 ο βασιλιάς κάλεσε τον Αμερικανικό στρατό στην Σαουδική Αραβία για να αντιμετωπίσει τον Σαντάμ Χουσέιν, ο οποίος είχε εισβάλλει στο Κουβέιτ και είχε πάρει τις πετρελαιοπηγές του Κουβέιτ υπό Ιρακινό έλεγχο, έχοντας φέρει τον Ιρακινό στρατό δίπλα και στις πετρελαιοπηγές της Σαουδικής Αραβίας.Ο Οσάμα μπιν Λάντεν ζητούσε να δημιουργηθεί ένας στρατός υπό την ηγεσία του, ο οποίος θα αντιμετώπιζε τον Σαντάμ, χωρίς να εμπλακεί το ΝΑΤΟ. Κάτι που φυσικά δεν συνέφερε τον Σαουδάραβα βασιλιά, γιατί και ο στρατός αυτός δεν θα είχε τις δυνατότητες των Αμερικανών, αλλά ενδεχομένως και γιατί θα έδινε στον Οσάμα μπιν Λάντεν μία αίγλη που θα του επέτρεπε να κάνει κάποιο πραξικόπημα στο μέλλον, αφού θα είχε μία ισχυρή στρατιωτική δύναμη υπό τον έλεγχο του εντός της Σαουδκής Αραβίας.

Ο μπιν Λάντεν, ανεπιθύμητος πλέον στην Σαουδική Αραβία, πήγε στο Σουδάν το 1992, όπου οι ειδικές δυνάμεις των Ιρανών, των Σουδανών και της Χεζμπολάχ εκπαίδευσαν τους άντρες του, αφού ο Οσάμα είχε στόχο τους “σταυροφόρους” Αμερικανούς και τον “αποστάτη” Σαουδάραβα βασιλιά. Τους ίδιους εχθρούς είχαν οι Ιρανοί και ο Οσάμα μπιν Λάντεν, άσχετα αν ήταν και μεταξύ τους εχθροί. Μία από τις ανίερες συμμαχίες που τόσο συχνά βλέπουμε.

Το 1996 ο μπιν Λάντεν έφυγε από το Σουδάν και πήγε στο Αφγανιστάν, όπου του έδωσαν καταφύγιο οι Ταλιμπάν. Είναι η περίοδος να θυμίσω που οι Ταλιμπάν παίρνουν τον Αφγανιστάν υπό τον έλεγχο τους (1996-2001), και η κυβέρνηση Μπιλ Κλίντον ξεκινάει τις διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν για την κατασκευή των αγωγών από το Τουρκμενιστάν και το Καζακστάν, προσφέροντας ως αντάλλαγμα στους Ταλιμπάν να αναγνωρίσουν οι ΗΠΑ το κράτος τους.

Οι διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν κατέρρευσαν όταν οι άνδρες του Οσάμα μπιν Λάντεν χτύπησαν τις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Τανζανία και την Κένυα το 1998, με 200 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Και όταν ο Τζορτζ Μπους ξεκίνησε και πάλι τις διαπραγματεύσεις το 2001, η Αλ Κάιντ επανήλθε δριμύτερη με το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους, και οι Αμερικανοί μπήκαν στο Αφγανιστάν το 2001, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια τους.

Υποτίθεται ότι από το 2001 μέχρι και το 2011, όταν οι Αμερικανοί εισέβαλαν στο Πακιστάν και τον σκότωσαν, χωρίς την άδεια των Πακιστανών, ο Οσάμα μπιν Λάντεν ζούσε σε σπηλιές του Αφγανιστάν και του Πακιστάν.

Όπως όμως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του Αμερικανικού Fox News, υπήρχε μία μεγάλη φημολογία ότι την περίοδο 2003-2009 ο μπιν Λάντεν ζούσε στο Ιράν, υπό την προστασία των Ιρανών. Δεν ξέρω αν ισχύει, αλλά είναι γενικά παραδεκτό ότι το Ιράν φιλοξενούσε ανά διαστήματα κορυφαία στελέχη της Αλ Κάιντα. Αυτό εξυπηρετούσε το Ιράν, γιατί ναι μεν οι Ιρανοί και η Αλ Κάιντα είχαν κοινούς εχθρούς, αλλά ήταν και μεταξύ τους εχθροί. Με το να έχουν κορυφαία στελέχη της Αλ Κάιντα στο έδαφος τους, οι Ιρανοί διασφάλιζαν ότι η Αλ Κάιντα θα τηρούσε τις μεταξύ τους συμφωνίες.

Πέρα από την φημολογία, έγινε ένα ντοκιμαντέρ από έναν πρώην σύμβουλο του Σάχη του Ιράν, ο οποίος όταν ανατράπηκε ο Σάχης από τους Ισλαμιστές έγινε σύμβουλος των Σαούντ στην Σαουδική Αραβία, στο οποίο μαζί με έναν πρώην πράκτορα της CIA υποστήριζαν ότι ο μπιν Λάντεν ζούσε στο Ιράν την περίοδο 2003-2009, με όλες τις ανέσεις που προσφέρει και ο δυτικός κόσμος.

Ένα στοιχείο που όντως ενισχύει αυτή την θεωρεία είναι ότι μία από τις κόρες του Λάντεν εμφανίστηκε στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Ιράν και ζήτησε άσυλο, και υποτίθεται ότι το είχε σκάσει από το σπίτι όπου ζούσε ο Οσάμα μπιν Λάντεν με την γυναίκα του και κάποια από τα παιδιά του. Γιατί είχε πολλά παιδιά. Άρα δεν ξέρω αν ισχύει αλλά ακούγεται πάρα πολύ πιθανό να έζησε ο μπιν Λάντεν στο Ιράν για κάποιο διάστημα, και κάποια στιγμή να το έδιωξαν οι Ιρανοί, επειδή τα έσπασαν με την Αλ Κάιντα, είτε επειδή τους απείλησαν οι Αμερικανοί, είτε επειδή ο ίδιος θέλησε να φύγει για να ξαναβρεθεί στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν με τους άνδρες του.

Άρθρα

“Usama Bin Laden Is Living Comfortably in Iran, Documentary Asserts”, Μάιος 2010

“Al Qaeda in Iran: Why Tehran is Accommodating the Terrorist Group”, Ιανουαρίου 2012

“Bin Laden Daughter in Iran Seeks Refuge”, Δεκέμβριος 2009


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου