Τρίτη, 26 Ιουλίου 2016

Ο Μύθος του Αγωγού Ιράν-Ιράκ-Συρίας

Η περιοχή που σήμερα λέγεται Συρία, τους προηγούμενους αιώνες ήταν αποικία των Οθωμανών. Με τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918) οι Άγγλοι, οι Γάλλοι και οι Ρώσοι προσπάθησαν, και κατάφεραν, να διαλύσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ώστε να μην περάσουν μέσα από αυτήν οι Γερμανοί, και μέσα από την Αυτοκρατορία της Αυστροουγγαρίας, του άλλου συμμάχου τους, και πάρουν τον έλεγχο του πετρελαίου της Κασπίας και του Περσικού.

ΧάρτηςΕκείνη την εποχή είχαν ανακαλυφθεί τα κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν και του Ιράκ. Τα μεγάλα κοιτάσματα της Σαουδικής Αραβίας ανακαλύφθηκαν πολύ αργότερα, την δεκαετία του 30, λίγο πριν τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο (1939-1945).

Μετά το τέλος του Α Παγκοσμίου Πολέμου οι Γάλλοι πήραν υπό την δική τους επιρροή την περιοχή που σήμερα είναι Συρία και Λίβανος, και οι Άγγλοι την περιοχή που σήμερα είναι Ιράκ, Ιορδανία και Ισραήλ, ώστε να δημιουργηθούν δύο αγωγοί πετρελαίου από το Ιράκ, ένας Γαλλικός και ένας Αγγλικός.

Χάρτης
Ο παραπάνω χάρτης είναι ο χάρτης των αγωγών που σχεδίασαν οι Άγγλοι και οι Γάλλοι, και που θα εκτελούσαν οι εταιρείες που στην συνέχεια εξελίχθηκαν στην Αγγλική BP, στην Γαλλική Total, και στην Αμερικανική Exxon-Mobil. Βλέπε “Οι Αγωγοί του Α Παγκοσμίου Πολέμου”

Κάποια στιγμή την εξουσία στην Συρία πήραν οι σοσιαλιστές, και κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου η Συρία ήταν βασικός σύμμαχος των Σοβιετικών και η Τουρκία βασικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, και οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν πολύ εχθρικές.

Η Συρία πάντα διεκδικούσε περισσότερα από τα νερά του Ευφράτη, και ξεσήκωνε πάντα τους Κούρδους της Τουρκίας, και στην Συρία ζούσε ο Οτσαλάν, ο αρχηγός του PKK, μέχρι που το 1998 η Τουρκία έστειλε τανκς στα σύνορα με την Συρία, και απείλησε τον Χαφέζ Άσαντ, πατέρα του σημερινού Bashar Assad, ότι αν δεν σταματήσει να υποστηρίζει το PKK η Τουρκία θα εισβάλλει στην Συρία. Η Συρία τελικά έδιωξε τον Οτσαλάν, με την γνωστή σε όλους μας κατάληξη. Βλέπε “Το Κυπριακό διαβατήριο του Οτσαλάν”.

Την δεκαετία όμως του 2000 ξεκινάει η ενεργειακή συνεργασία της Τουρκίας με την Ρωσία, και το 2003 ολοκληρώνεται ο αγωγός Ρωσο-Τουρκικός αγωγός φυσικού αερίου Blue Stream, και πλέον πολλοί Τούρκοι θέλουν να στραφεί η Τουρκία προς την Ρωσία, και φαντάζομαι ότι δημιουργούνται τα πρώτα ρήγματα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.

Στο τέλος του 2002 οι Τούρκοι Ισλαμιστές παίρνουν την εξουσία από τους Τούρκους Κεμαλικούς. Οι Κεμαλικοί ήθελαν την Τουρκία μία δυτικού τύπου χώρα και σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Φαντάζομαι ότι οι Ρώσοι και οι Ιρανοί θα έδωσαν μεγάλες χρηματοδοτήσεις στους Τούρκους Ισλαμιστές προκειμένου να βγάλουν από την μέση τους φιλο-Αμερικανούς Κεμαλικούς.

Η συμμαχία Τουρκίας-Ρωσίας επηρεάζει ευεργετικά την σχέση Τουρκίας-Συρίας, και η Συρία αποσύρει την υποστήριξη της στο PKK, και το Κουρδιστάν ηρεμεί. Έτσι η δεκαετία 2000-2010 είναι από τις καλύτερες περιόδους για τις σχέσεις Τουρκίας-Συρίας.

Το 2011 όμως η Τουρκία και το Κατάρ ξεσηκώνουν την Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Συρία, ο Άσαντ αρχίζει να σκοτώνει εξεγερμένους, και η Τουρκία και το Κατάρ αρχίζουν να δίνουν όπλα στους εξεγερμένους.

Όπως θα διαβάσετε στους Financial Times το Κατάρ θα είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των ανταρτών της Συρίας, δίνοντας 3 δις και άφθονα όπλα στους αντάρτες. Βλέπε “Qatar bankrolls Syrian revolt with cash and arms”, Μάιος 2013

Έτσι, από το μίσος μέχρι το 2000, και την φιλία της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, η Συρία και η Τουρκία θα ξανακυλήσουν στο μίσος.

Να πω ότι ο αγωγός Κατάρ-Τουρκίας είναι ο πραγματικός αγωγός, γιατί συζητάμε και τον αγωγό Ιράν-Ιράκ-Συρίας. Ο αγωγός Ιράν-Ιράκ-Συρίας δεν έχει οικονομική λογική, γιατί θα πρέπει το φυσικό αέριο του Ιράν να υγροποιείται στην Συρία, και θα πρέπει να επανέρχεται στην αρχική του μορφή στον τελικό προορισμό του, και αυτή είναι μία πολύ ακριβή διαδικασία. Συν το ότι θα πρέπει το αέριο να μεταφέρεται με τα πανάκριβα ειδικά LNG carriers, που είναι πολύ ακριβότερα από τα συμβατικά τάνκερς που μεταφέρουν πετρέλαιο.

Ενώ ο αγωγός Κατάρ-Τουρκίας θα έφτανε στην Ευρώπη χωρίς να μεσολαβήσει η πανάκριβη διαδικασία της υγροποίησης και της επαναφοράς του αερίου την αρχική μορφή, ούτε και μεταφορά με τα πανάκριβα LNG carriers.

Ο πραγματικός αγωγός είναι ο αγωγός Κατάρ-Τουρκίας. Αυτός είναι ο αγωγός που έχει την γεωγραφία με το μέρος του. Όπως φυσικά και ο αγωγός Ιράν-Τουρκία-Ευρώπη, όπως και ο αγωγός Τουρκμενιστάν-Ιράν-Τουρκία-Ευρώπη. Ο αγωγός Ιράν-Ιράκ-Συρίας είναι περισσότερο για να έχουν και οι Ρώσοι και οι Ιρανοί να πούνε κάτι όταν πολεμούν τον αγωγό Κατάρ-Τουρκίας.

ΧάρτηςΛόγω του πετρελαίου η Συρία απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, και λόγω του φυσικού αερίου διαλύθηκε.

Qatar bankrolls Syrian revolt with cash and arms”, Μάιος 2013Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου