Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016

Σουλτάνος VS Νετανιάχου

Για να έχει μία έστω ελπίδα επιτυχίας η προσέγγισης Ισραήλ-Τουρκίας θα πρέπει να μην ξεσπάσει κάποιος πόλεμος στην Γάζα με την Χαμάς ή στον Λίβανο με την Χεζμπολάχ.Ο Ερντογάν φιλοδοξεί να γίνει ο αρχηγός του Μουσουλμανικού κόσμου. Μέχρι χθες έλεγε ότι οι Ισραηλινοί είναι ΝΑΖΙ, και ότι οι Μουσουλμάνοι θα πρέπει να περπατήσουν ενωμένοι στην Ιερουσαλήμ. Και ενωμένοι οι Μουσουλμάνοι να στείλουν το φυσικό τους αέριο στην Τουρκία Αν τώρα τους τα γυρίσει θα του πούνε οι Μουσουλμάνοι "όξω από την παράγκα ρε κωλαράκι".

Άρα αν τα βρούνε Ρωσία-Τουρκία-Ισραήλ, οι Ιρανοί θα έχουν κίνητρο να σπρώξουν την Χαμάς στην Γάζα, ή την Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο, σε έναν πόλεμο με το Ισραήλ, ώστε να φέρουν τον Σουλτάνο σε δύσκολη θέση.

Ο Σουλτάνος θα πρέπει ή να είναι σχετικά ήπιος, οπότε θα πρέπει να ξεχάσει τον ρόλο του ηγέτη του Μουσουλμανικού Κόσμου, και να αφήσει τον ρόλο αυτό στο Ιράν, ή θα πρέπει να σπάσει την συμμαχία με το Ισραήλ και να ακολουθήσει το Ιράν, διεκδικώντας τις καρδιές των Μουσουλμάνων. Αυτό στην καλύτερη περίπτωση σημαίνει διακοπή των διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας-Ισράηλ.

Για να μην μπορέσει το Ιράν να σπρώξει την Χαμάς σε πόλεμο, θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη επιρροή από το Ιράν στην Γάζα η Τουρκία, και γι’αυτό οι Τούρκοι ζητάνε από τους Ισραηλινούς να τους επιτρέψουν να κάνουν κάποιες κοινωνικές επενδύσεις, οι οποίες θα αυξήσουν την ισχύ τους. Το πρόβλημα είναι ότι εξαγριώνονται οι Αιγύπτιοι με την προοπτική να αποκτήσει ο Ερντογάν μεγαλύτερο πάτημα στην Γάζα, άρα θα πρέπει να έρθει και με τους Αιγύπτιους σε μία συμφωνία ο Ερντογάν για να δουλέψει αυτό το σχήμα.

Στον Νότιο Λίβανο όμως ο Ερντογάν δεν έχει καμία επιρροή. Για να μην πάει σε έναν πόλεμο με το Ισραήλ η Χεζμπολάχ θα πρέπει να ασκήσει πίεση ο Τσάρος, αφού η Χεζμπολάχ πολεμάει με Ρωσικά όπλα.

Για να μην μακρηγορώ, το λιγότερο που απαιτείται για να διατηρηθεί μία ομαλότητα στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, είναι να καταφέρουν οι Τούρκοι να κρατήσουν τους Ιρανούς στην Γάζα, και να καταφέρουν οι Ρώσοι να κρατήσουν τους Ιρανούς στον Νότιο Λίβανο. Και οι δύο έχουν πιθανότητες να το καταφέρουν νομίζω. Τουλάχιστον προς το παρόν.

Ένα θέμα είναι επίσης τι θα κάνει το Κατάρ στην Γάζα, όπου το Κατάρ έχει τεράστια οικονομική επιρροή. Θα υποστηρίξει το εγχείρημα του Σουλτάνου στην Γάζα το Κατάρ ή θα είναι με το Ιράν?

Μην νομίζει κανείς ότι το Κατάρ είναι δεδομένο. Το Κατάρ τους κρατάει όλους, γιατί έχει όλες τις δυτικές εταιρείες στο Κατάρ, δέχτηκε να πάρει τις Αμερικανικές βάσεις μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, και κάνει στην ΕΕ και τις ΗΠΑ επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε αντάλλαγμα για το αέριο που τους πουλάει. Επομένως οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι ξέρουν ότι τα χρήματα που δαπανούν για το αέριο που αγοράζουν από το Κατάρ, ένα μέρος του τουλάχιστον, θα γυρίσει με την μορφή επενδύσεων.

Σίγουρα όμως το Κατάρ έχει  Το Κατάρ δεν κωλώνει να χρηματοδοτεί επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ, δεν θα κωλώσει την Τουρκία. Βέβαια ο Σουλτάνος κινείται αλλιώς, αλλά το Κατάρ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το θεωρούμε δεδομένο. Από την άλλη βέβαια για έναν αγωγό 10-20 δις κυβικών μέτρων το Κατάρ δεν νομίζω να τα σπάσει με τον Σουλτάνο. . “Άιντε” θα του πει του Ερντογάν το Κατάρ “πιες το σφηνάκι σου από το Ισραήλ Σουλτάνε μου, και έλα σε μένα για τις σαμπάνιες”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου