Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2016

Η Αυτοκρατορία της Βενετίας

Από την Βενετία έμπαιναν στην Ευρώπη τα προϊόντα που έφταναν από την Κωνσταντινούπολη, την Αλεξάνδρεια και από την περιοχή του Λεβάντε (σημερινό Ισραήλ, Λίβανος, Συρία).

ΧάρτηςΤο Βυζάντιο προστάτευε την Βενετία, ώστε να έχει σε τάξη την Αδριατική Θάλασσα, μιας και οι Βυζαντινοί ήταν απασχολημένοι με το να προσέχουν τα σύνορα τους με την Ασία.

Η Βενετία είχε καταφέρει να ελέγχει τα στρατηγικής σημασίας λιμάνια που απαιτούσαν οι συχνές στάσεις, και φρόντιζε να μην αναπτυχθεί κάποια άλλη ναυτική δύναμη στην περιοχή, και σταδιακά κατάφερε να κοντράρει το Βυζάντιο και να γίνει η μεγάλη ναυτική δύναμη της Μεσογείου.

Η αντίπαλος της Βενετίας ήταν η Γένοβα, που όμως δεν είχε καταφέρει στον ίδιο βαθμό με τους Βενετούς να παρέχει προστατεύει τα καράβια από τους πειρατές.

ΧάρτηςΧάρτης Η Αυτοκρατορία της ΒενετίαςΚαι με τους Οθωμανούς η Βενετία είχε εμπορική συνεργασία και ανταγωνισμό στην Μεσόγειο, αλλά δεν ήταν ούτε οι Βυζαντινοί ούτε οι Οθωμανοί αυτοί που ευθύνονται για την πτώση της Βενετίας.

Η Βενετία έπαψε να είναι μεγάλη δύναμη όταν το 1500 μ.Χ οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι, οι Άγγλοι και οι Ολλανδοί, έκαναν τον γύρο της Αφρικής και έφτασαν στον Ινδικό Ωκεανό, και διέσχισαν τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό και έφτασαν στην Αμερική και την Ασία, οπότε το εμπόριο μεταφέρθηκε από την Μεσόγειο στον Ατλαντικό και η Βενετία μετατράπηκε σε μία πλούσια πόλη, η οποία μάλιστα στην συνέχεια κατακτήθηκε.

Χάρτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου