Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2016

Η Ανάλυση των Γιάννη Μάζη και Σάββα Καλεντερίδη για το Κουρδικό

Έχω αναφερθεί ξανά στον κομμουνιστή καθηγητή γεωπολιτικής Γιάννη Μάζη. Τον Γιάννη Μάζη τον καλούν συχνά πυκνά ακροαριστεροί δημοσιογράφοι όπως ο Μπογδάνος και η Μπουσδούκου, και τον παρουσιάζουν ως αυθεντία.

Και δεν αμφιβάλλω ότι ο άνθρωπος είναι γνώστης. Χρόνια ασχολείται, προφανώς και ξέρει. Εγώ τον κρίνω με βάση αυτά που λέει όταν τον καλούν οι δημοσιογράφοι. Με βάση αυτά που λέει κρίνεται ο καθένας, και όχι με βάση αυτά που πιθανολογούμε ότι έχει μέσα στο κεφάλι του.

Είναι μαζί του και ένας άλλος τύπος, πρώην στρατιωτικός, Σάββας Καλεντερίδης, ο οποίος είναι υποτίθεται αυτός που συνόδευε τον Οτσαλάν όταν τον έπιασαν οι Τούρκοι. Ο Καλεντερίδης λέει ακόμη μεγαλύτερες ασυναρτησίες από τον Μάζη. Ο Καλεντερίδης μάλιστα λέει ότι πολλοί Τούρκοι θέλουν να γίνουν Έλληνες, ότι η Τουρκία είναι Βυζάντιο κλπ.

Αυτά που λένε οι αριστεροί ουσιαστικά, που θέλουν να γίνει η Ελλάδα και η Τουρκία μία συνομοσπονδία. Όπως είμαστε με την ΕΕ να είμαστε με την Τουρκία. Μία Τουρκική επαρχία να είναι η Ελλάδα, ώστε να μην χρειάζεται να έχουμε ανεξάρτητες δικαστικές αρχές, να μην υπάρχει διαφάνεια στο δημόσιο, να μην ενοχλούνται τα κρατικά μονοπώλια από τους αντιμονοπωλιακούς νόμους της ΕΕ, να μην χρειάζονται αποκρατικοποιήσεις κτλ.

Η πρώτη βασική εξήγηση που δίνουν για τον πόλεμο στο Κουρδιστάν ο Μάζης και ο Καλεντερίδης είναι ότι οι Αμερικανοί θέλουν να διαμελίσουν την Τουρκία, επειδή θέλουν να δημιουργήσουν έναν Κουρδικό διάδρομο προς την Μεσόγειο, ώστε να βγάζουν το πετρέλαιο του Κουρδιστάν. Να ενωθούν δηλαδή οι περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους, που είναι οι κίτρινες περιοχές του χάρτη.

Χάρτης O ISIS (μαύρο), οι Κούρδοι (κίτρινο) στην Συρία, ο Άσαντ (κόκκινο) και ο Free Syrian Army (πράσινο) στην Συρία
Οι κίτρινες περιοχές είναι περιοχές όπου παραδοσιακά κατοικούν οι Κούρδοι. Αν οι Κούρδοι τολμήσουν να σκεφτούν να διώξουν τους Αλαουίτες και τους Τούρκους από τα παράλια της Μεσογείου θα τους λιώσουν οι Τούρκοι και οι Ρώσοι.

Ούτε τους Ρώσους συμφέρει να φτάσουν οι Κούρδοι στην Μεσόγειο, γιατί θα μπορούσαν να εξάγουν το πετρέλαιο και το αέριο τους στην Ευρώπη. Άρα αυτό λένε ο Μάζης και ο Καλεντερίδης και μόνο να τολμήσουν να το σκεφτούν οι Κούρδοι θα τρώνε σφαίρες ακόμη και στον ύπνο τους.

Αυτό που πραγματικά ισχύει είναι ότι οι Ρώσοι θέλουν να σφραγίσουν οι Κούρδοι το κενό ανάμεσα στις δύο κίτρινες περιοχές του χάρτη, ώστε να μην μπορεί να περάσει ο αγωγός Κατάρ-Τουρκίας, τον οποίο προωθούν οι Τούρκοι.

Βλέπετε ότι μόνο από εκεί μπορεί να περάσει ο αγωγός αυτός, από την λωρίδα με το μαύρο, που είναι η λωρίδα που ελέγχει ο ISIS, και στην πραγματικότητα είναι η Σουνιτική Συρία, η περιοχή γύρω από τον ποταμό Ευφράτη. Γι’αυτό και ο Πούτιν θέλει να σφραγιστούν τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας από τους Κούρδους συμμάχους του, ώστε να μην υπάρχει αυτός ο κίνδυνος.

ΧάρτηςΟι Αμερικανοί θα ήθελαν πάρα πολύ να περάσει ο αγωγός Κατάρ-Τουρκίας. Το Κατάρ έχει πάρα πολύ μεγάλη επιρροή στις ΗΠΑ, όλες οι Δυτικές εταιρείες, και οι Ευρωπαϊκές και οι Αμερικανικές, βρίσκονται στο Κατάρ. Επομένως τον αγωγό Κατάρ-Τουρκίας θα τον έβλεπε θετικά ολόκληρη η Δύση αν δεν περνούσε μέσα από την Συρία, που είναι παραδοσιακά ένα χωράφι της Ρωσίας. Βλέπετε ότι οι Γάλλοι, που κάνουν πάρα πολλές δουλειές με το Κατάρ στον τομέα του φυσικού αερίου ήταν η πιο επιθετική χώρα απέναντι στον Άσαντ, και ο Πούτιν τους πρότεινες να τους βάλει μέσα στον αγωγό Nord Stream, ώστε να σταματήσουν να χτυπάνε την Ρωσία στην Συρία.

Ακόμη και η Γερμανία, που φιλοδοξεί να στείλει στην Ευρώπη το Ρωσικό αέριο με τους Turk Stream, δεν θα είχε αντίρρηση στον αγωγό Κατάρ-Τουρκίας. Απλά οι Γερμανοί δεν θέλουν να πληρώσουν για τον Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο εφόσον εξυπηρετούνται από τους Nord Stream, γιατί απλά για αυτούς είναι πεταμένα λεφτά. Και προφανώς ο Ερντογάν έχει πρόβλημα επειδή οι Γερμανοί πάνε κόντρα στην ΕΕ όταν η ΕΕ θέλει να επιδοτήσει τον Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο.

Αλλά και πάλι, όταν λέμε Southern Energy Corridor, δεν εννοούμε κάτι τόσο φιλόδοξο όσο ο αγωγός Κατάρ-Τουρκίας. Εννοούμε τους αγωγούς από την Κασπία στην Τουρκία.

Τέλος πάντων όμως όλα αυτά τα έχω ξαναπεί. Το θέμα είναι ότι όσοι παρακολουθείτε την σελίδα, και δεν βλέπετε μόνο Μπογδάνο και Μπουσδούκου, να σκεφτείτε ποιον εξυπηρετεί να σφραγίσουν οι Κούρδοι τα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία, ώστε να μην μπορεί να περάσει ο αγωγός Τουρκίας-Κατάρ. Εξυπηρετεί το ΝΑΤΟ ή εξυπηρετεί την Ρωσία? Προφανώς εξυπηρετεί την Ρωσία, και όποιος δεν το καταλαβαίνει είναι σανοφάγος μεγάλος και τρανός.

Αλλά οι ακροαριστεροί πάντα ψάχνουν τρόπο να δαιμονοποιήσουν το ΝΑΤΟ και να αθωώσουν την Τουρκία, αλλά και την Ρωσία αν μπορούν. Για όλα φταίει το ΝΑΤΟ.

Δεν έχω ακούσει ποτέ τον Μάζη να λέει το αυτονόητο. Ότι οι Ρώσοι ξεσηκώνουν τους Κούρδους στην Τουρκία για να μην περάσει το αέριο του Ιρακινού Κουρδιστάν και του Ιράν προς την Τουρκία και την Ευρώπη. Μιλάμε ότι δεν το έχει πει ποτέ.

Χάρτης ΚουρδιστάνΌταν μιλάς για το Κουρδιστάν της Τουρκίας δεν γίνεται να μην μιλάς για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο του Ιρακινού Κουρδιστάν, του Ιράν, του Αζερμπαϊτζάν και του Τουρκμενιστάν.

Ούτε έχει ακούσει ποτέ ο Μάζης ότι οι Κεμαλικοί δεν ενοχλούσαν τους Ρώσους και τους Ιρανούς στην Μέση Ανατολή για να έχουν ασφάλεια στο Κουρδιστάν της Τουρκίας.

Ούτε έχει ακούσει ποτέ ότι ο Ερντογάν είναι διατεθειμένος στον βωμό του νεο-Οθωμανισμού να διακινδυνεύσει το Κουρδιστάν και την ασφάλεια της Τουρκίας.

Οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ αναγνωρίζουν το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση. Στην Ελλάδα δεν μας έλεγαν πάντα ότι τον Οτσαλάν τον έπιασαν οι Τούρκοι με την βοήθεια των Αμερικανών και των Ισραηλινών?

Δεν ξέρω αν αυτό ισχύει, αλλά σίγουρα αν οι Αμερικανοί μπορούσαν να βοηθήσουν τους Τούρκους να πιάσουν τον Οτσαλάν σίγουρα θα το έκαναν, και το ίδιο θα έκαναν εκείνη την εποχή και οι Ισραηλινοί, που ήταν στενοί σύμμαχοι των Τούρκων. Στην Ρωσία είναι που έχει τα γραφεία του το PKK. Για το ΝΑΤΟ το PKK είναι τρομοκρατική οργάνωση. Χαλόοοοουουου!!!! Η Ρωσία έχει τα γραφεία του PKK στην Ρωσία, το ΝΑΤΟ την αναγνωρίζει ως τρομοκρατική οργάνωση, και είναι το ΝΑΤΟ που ξεσηκώνει τους Κούρδους

ΕικόναΤο ΝΑΤΟ θέλει να μην κουνιέται φύλλο στο Κουρδιστάν της Τουρκίας, ώστε να περνάει το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο του Αζερμπαϊτζάν προς την Τουρκία και την Ευρώπη, και να περάσει και το φυσικό αέριο του Ιρακινού Κουρδιστάν προς την Ευρώπη.

Όλες οι Δυτικές εταιρείες συμμετέχουν στα κοιτάσματα του Ιρακινού Κουρδιστάν και του Αζερμπαϊτζάν. Το ΝΑΤΟ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ δεν θέλει να κουνιέται φύλλο στο Κουρδιστάν της Τουρκίας. Οι Ρώσοι, και δευτερευόντως οι Ιρανοί, ξεσηκώνουν τους Κούρδους στην Τουρκία.

Με μία στοιχειώδη λογική τα καταλαβαίνεις αυτά που λέω. Ο λόγος που ο Μάζης, και ο κάθε Μάζης, βγαίνει και τα λέει αυτά με τόση άνεση, είναι ότι ξέρει ότι ακροαριστεροί δημοσιογράφοι όπως ο Μπογδάνος και η Μπουσδούκου θα κουνήσουν το κεφάλι με θαυμασμό μόλις κάνει την ανάλυση του, και δεν θα του θέσουν κάποια στοιχειώδη ερωτήματα.

Οι ΗΠΑ όντως δίνουν όπλα στους Κούρδους της Συρίας, για να αμυνθούν στις επιθέσεις του ISIS, και όντως οι Κούρδοι της Συρίας έχουν κάποια συνεργασία με τους Κούρδους της Τουρκίας. Αλλά τι σημασία έχει αυτό, όταν η Ρωσία έχει τα γραφεί του PKK στην Ρωσία και εξοπλίζει κατευθείαν το PKK?

Αυτά για την πρώτη εξήγηση που δίνει ο Μάζης για το Κουρδικό. Η δεύτερη εξήγηση είναι ότι τον πόλεμο στο Κουρδιστάν τον κάνουν οι Ισραηλινοί, επειδή οι Κούρδοι είναι σύμμαχοι τους. Η ΧΑ θα έλεγε πιο λαϊκά ότι ο πόλεμος είναι μέρος μίας παγκόσμιας Εβραϊκής συνωμοσίας ώστε οι Εβραίοι να επιβληθούν στους λαούς. Πάμε λοιπόν να δούμε την δεύτερη εξήγηση του Μάζη.

Από τους Κούρδους ο βασικός σύμμαχος των Ισραηλινών ήταν πάντα οι Κούρδοι του Ιράκ. Οι Κούρδοι πουλάνε στους Ισραηλινούς πετρέλαιο, μέσω του Ceyhan της Τουρκίας, και οι Ισραηλινοί τους δίνουν όπλα. Ενώ οι Άραβες του Κόλπου δεν δέχονται να πουλήσουν στους Ισραηλινούς πετρέλαιο.

Οι Ισραηλινοί είναι η μόνη χώρα που έχει ως εχθρούς όλους τους γείτονες των Κούρδων του Ιράκ (Τουρκία, Συρία, Ιράν, Ιράκ). Δεν υπάρχει άλλη χώρα που να είναι εχθρός και της Τουρκίας, και του Ιράκ, και του Ιράν και της Συρίας.

Αλλά το συμφέρει το Ισραήλ όταν το PKK ρίχνει ρουκέτες στον αγωγό Ιρακινού Κουρδιστάν-Τουρκίας (Ceyhan)?  Όχι βέβαια, γιατί από εκεί παίρνουν οι Ισραηλινοί πετρέλαιο.

Ακόμη χειρότερα όμως, λόγω των επιθέσεων του PKK στους αγωγούς που έχουν οι Κούρδοι με τους Τούρκους, οι Ιρανοί και οι Κούρδοι του Ιράκ έχουν σχεδόν κλείσει συμφωνία για αγωγό που θα βγάζει το πετρέλαιο του Κουρδιστάν μέσω του Ιράν στον Περσικό. Ώστε να μπορούν να εξάγουν το πετρέλαιο τους οι Κούρδοι του Ιράκ όταν το PKK σαμποτάρει τους αγωγούς τους με την Τουρκία.Αυτό προφανώς δεν συμφέρει το Ισραήλ, γιατί θα φέρει τους συμμάχους του Κούρδους του Ιράκ κοντά στον μεγαλύτερο εχθρό του, το Ιράν. Ο πόλεμος δηλαδή στο Τουρκικό Κουρδιστάν αναγκάζει τους Κούρδους του Ιράκ να στραφούν στο Ιράν για τις εξαγωγές τους, και αυτό θα υπονομεύσει την συμμαχία του Ισραήλ με τους Κούρδους του Ιράκ. Για τον αγωγό του Ιράν με τους Κούρδους του Ιράκ βλέπε τα παρακάτω άρθρα του Oilprice και της Al Monitor.


Ανακεφαλαίωση

Ο πόλεμος στο Κουρδιστάν είναι πρώτα και πάνω απ’όλα αποτέλεσμα της ΣΥΝΕΙΔΗΤΗΣ απόφασης των Τούρκων Ισλαμιστών να εγκαταλείψουν το δόγμα των Κεμαλικών, που έδινε προτεραιότητα στην ασφάλεια του Κουρδιστάν της Τουρκίας, με τίμημα την μη συμμετοχή της Τουρκίας στην Μέση Ανατολή, μία περιοχή που παραδοσιακά βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Οθωμανών.

Οι Τούρκοι Ισλαμιστές δεν είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα να ρισκάρουν το Κουρδιστάν της Τουρκίας για χάρη του νεο-Οθωμανισμού. Βλέπε “Μία Αποτίμηση της Πολιτικής του Σουλτάνου”.

Δευτερευόντως, ο πόλεμος στο Κουρδιστάν είναι η αντίδραση της Ρωσίας στο Δόγμα του Νεο-Οθωμανισμού των Ερντογάν-Νταβούτογλου.

Επομένως ο κύριος υπεύθυνος είναι ο Ερντογάν. Γιατί ξέρεις πολύ καλά ότι τόσο μεγάλα συμφέροντα μόνο με πόλεμο ανατρέπονται, άρα είσαι και διατεθειμένος να πάρεις το ρίσκο του να χάσεις το Κουρδιστάν για να προωθήσεις τον αγωγό φυσικού αερίου Κατάρ-Τουρκίας.

Μην ξεχνάτε ότι ο γιος του Ερντογάν, ο Μπιλάλ, είναι αυτός που έκανε τα deals με τον ISIS στην μαύρη αγορά του πετρελαίου. Επίσης ο Ερντογάν είχε βάλει υπουργός ενέργειας τον γαμπρό του. Θέλω να πω ο τομέας της ενέργειας είναι η δουλειά του Σουλτάνου.


Την “ανάλυση”, ο Θεός να την κάνει ανάλυση, του Γιάννη Μάζη, μπορείτε να την ακούσετε εδώ.

Άρθρα


Iran And Turkey Court The KRG For Oil”, Μάιος 2016
Two years ago, while Kurdish oil was flowing to Turkey’s port of Ceyhan, Iran and the Kurdistan Regional Government (KRG) signed a natural gas-for-oil agreement that included the construction of two pipelines between the territories. According to the agreement, the regional government would receive between 3 million and 4 million liters of refined oil fuel and natural gas in return for crude oil. The first pipeline would carry oil from Kurdish territory to Iran and Iran would refine and then return the oil. Moreover, Iran would send natural gas to KRG cities such as Sulaymaniyah and Erbil. At the time of the agreement, ISIS was attacking Iraqi territory and threatening Iraqi oil resources; Iran was under international sanctions, and Bagdad was opposing the export of stored Kurdish oil from Turkey's port of Ceyhan, claiming that the KRG was violating Iraq's constitution.
Shortly after the ISIS invasion of Mosul, Iraq’s second biggest city, it was announced that atanker had delivered a cargo of disputed Kurdish crude oil from Ceyhan to Israel, despite threats by Bagdad to take legal actions against buyers and Turkey. The oil money paid to Turkey's Halkbank remained blocked until Erbil and Bagdad had reached an agreement over the export of KRG oil. Iran considered the 2014 ISIS attack, which brought the jihadists close to the KRG’s capital, a great opportunity. Iran used the ISIS threat to supply weapons and ammunition to Iraqi Kurdish forces, which mean that the KRG continued to meet with the Iranian leadership and negotiate to buy Iranian gas and have Kurdish oil refined across the border.
Since 2012 KRG has sent its oil to Turkey's port by trucks and extended the Kirkuk-Ceyhan oil pipeline. However, due to internal conflicts in Turkey between Turkey's military forces and the PKK terrorist group, the Kirkuk-Ceyhan pipeline was halted several times. Moreover, the KRG’s leader Barzani faced a challenge from acting PKK leader, living in the KRG area, Cemil Bayik. Bayik remains hostile to Ankara-Erbil energy relations and favors an alignment with Tehran. When the KRG was having financial problems due to the halting of the Kirkuk-Ceyhan pipeline and Bagdad’s refusal to send KRG’s share of oil income, the Iranian diplomat in Kurdistan offered the Kurdish government access to the Persian Gulf for export of its crude oil. In addition to that, Iran has agreed to grant cash loans to the KRG in return for stakes in the Kurdish oil.
In February the KRG accepted a deal from Bagdad that would have halted the Kurds unilateral oil exports in exchange for Bagdad paying its public employee salaries. However, the KRG’s leader, Barzani, called for foreign powers to provide financial aid for the Peshmerga, the Kurdish military forces, in their fight against ISIS. First, Turkey sent $200 million to help Kurds who were hit hard by the oil pipeline export stoppage. Then, the United States decided to provide $415 million in aid to Iraqi Kurdish Forces in April 2016. Both Turkey and the United States aimed to cut the close relationship with the KRG and Iran by strengthening the KRG’s economy. Nevertheless, a Kurdish delegation has visited Tehran seeking a deal to export its oil and gas to Iran on April 5th, 2016. The KRG representative expressed that Iran has a willingness to extend its gas pipeline to export and import gas from the Kurdistan region. If a pipeline between the KRG and Iran is finalized, the new pipeline would bring the KRG one step closer to the financial independence it seeks, but it would cause problems between Turkey, Israel and the KRG.
One pipeline under consideration would originate near the Taq Taq field and cross the Iranian border, north of Lake Dukan, while the second pipeline under consideration would run fromthe Khor Mor field to Khanagin, which is also close to the Iranian border. The Taq Taq field is operated by UK-based Genel Energy, which has Turkish share-holders, while the Khor Mor gas field is operated by Dana Gas. Moreover, six blocks belong to Turkish state company and several blocks to other Turkish private energy companies in the Kurdistan region. If an oil pipeline and a natural gas pipeline were to be finalized between the KRG and Iran, Turkey would lose its control over Kurdish oil production and its natural gas export option.
In May 2016, the KRG and Iran delegations met again and expressed that they are close to signing an agreement to start exporting oil from Kurdistan region to Iran. The difference between the KRG-Iran energy relations and the KRG-Turkey relations is that Iran is seeking federal approval for a possible route from Kurdistan to Iran. An Iranian official in Sulaymaniyah stated that "a pipeline is still at the discussion stage”, as Baghdad had not given the green light to approve the project. Therefore, Iran aims to establish energy relations with the KRG whereas Turkey does not.
On the other side, Iraq will begin importing Iranian natural gas starting in late June 2016. If Iran and the KRG reach an agreement to build oil and natural gas pipelines, the new geopolitical development will be a challenge for Turkey and Israel. Turkey may lose its domination over Kurdish energy sector, and Israel will have to seek new oil resources instead of importing Kurdish oil from the Ceyhan port. From the KRG’s point of view, in case of any conflict with Turkey, whether military or political, a second export route would mean that Kurdistan was no longer dependent on Turkey for its oil exports.

Iran’s pipeline politics reaches Iraqi Kurdistan”, Απρίλιος 2016
3 σχόλια:

 1. Τουρκία, μετά το πραξικόπημα, ισλαμοφασισμός; Oι εισηγήσεις Καλεντερίδη, Συρίγου, Καραμπελιά (βίντεο).Πολύ ενδιαφέρουσα η στρογγυλή τράπεζα που διοργάνωσε η κίνηση "Άρδην" για το πραξικόπημα στην Τουρκία: http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2016/07/o_28.html?spref=fb

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Επίσης ως δείγμα καλής θέλησης περιμένω να με επιτρέψεις να σε ακολουθώ στο Fb γιατί με διέγραψες άδικα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν ξέρω πως ανακακαλείς μία διαγραφή. Αν ξέρεις ευχαρίστως φίλε. Συγνώμη

   Διαγραφή