Τρίτη, 5 Ιουλίου 2016

Η Μετατροπή του Ιράν σε Σιιτική Χώρα

Μέχρι το 1500 η Περσία ήταν Σουνιτική χώρα. Λόγω της σύγκρουσης με την Οθωμανική Αυτοκρατορία για τον έλεγχο της Μεσοποταμίας, της εύφορης περιοχής ανάμεσα στους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη, ο τότε ηγέτης των Περσών, ο Shah Ismail, μετέτρεψε την χώρα σε Σιιτική, ώστε να έχουν οι Πέρσες μία τελείως δική τους ταυτότητα, και να μην μπορούν οι Οθωμανοί, που ήταν η μεγάλη δύναμη, να αποκτήσουν επιρροή στα Περσικά εδάφη. Ο Shah Ismail άρχισε να κυνηγάει τους Πέρσες που ήθελαν να παραμείνουν Σουνίτες.

http://www.mrdowling.com/603mesopotamia.html

Σήμερα Σιιτικές περιοχές, εκτός από το Ιράν, είναι το Νότιο Ιράκ και το Αζερμπαϊτζάν, χώρες που βρίσκονται δίπλα στο Ιράν, και δέχτηκαν την πίεση των πολιτικών του Shah Ismail.

Το Μπαχρέιν επίσης, που βρίσκεται στον Περσικό Κόλπο, έχει Σιιτική πλειοψηφεία που διοικείται από Σουνιτική μειοψηφία. Αλλά και στα παράλια της Σαουδικής Αραβίας στον Περσικό Κόλπο, που βρίσκονται δίπλα στο Ιράν, έχουν πάρα πολλούς Σιίτες.

Όλοι αυτοί οι Σιίτες είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του Shah Ismail, που θέλησε το 1500 να δώσει μία ξεχωριστή ταυτότητα στην Περσία, ώστε να την ξεχωρίσει από τον Σουνιτικό κόσμο, και κυρίως να του επιτρέψει να συγκρουστεί πιο αποτελεσματικά με τους Οθωμανούς.

“This 16th Century Battle Created the Modern Middle East”, Αύγουστος 2014
http://thediplomat.com/2014/08/this-16th-century-battle-created-the-modern-middle-east/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου