Τρίτη, 26 Ιουλίου 2016

Η Στροφή στο Κουρδιστάν

Μετά την άνοδο των Ισλαμιστών στο Ιράν, ο βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή ήταν η Σαουδική Αραβία, αφού το Ιράν και το Ιράκ ήταν πολύ εχθρικές για τις ΗΠΑ χώρες.

Η σχέση ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας ήταν μία σχέση “energy for security”. Οι Σαουδάραβες θα έδιναν στους Αμερικανούς πετρέλαιο και οι Αμερικανοί θα προστάτευαν τους Σαουδάραβες από τους Ιρανούς, τους Ιρακινούς, τους Αιγυπτίους, τους Σύριους και τους Σοβιετικούς.

Ο άλλος μεγάλος σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή ήταν η Τουρκία, ο παραδοσιακός αντίπαλος της Ρωσίας όλους τους προηγούμενους αιώνες.

ΧάρτηςΌταν οι ΗΠΑ θα μειώσουν τις αγορές τους από την Σαουδική Αραβία οι Σαουδάραβες θα αρχίσουν να γλυκοκοιτάνε τους Κινέζους, και όταν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης οι Αμερικανοί θα προσπαθήσουν να κατεβάσουν το πετρέλαιο και το αέριο της Κεντρικής Ασίας στην Ινδία οι Σαουδάραβες θα αρχίσουν να αγριοκοιτάνε τους Αμερικανούς.

Επίσης, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης οι Τούρκοι θα αρχίσουν να γλυκοκοιτάνε τους Ρώσους για την παροχή φτηνού φυσικού αερίου.

Ο μόνος τρόπος να μην είναι οι Τούρκοι δεμένοι ενεργειακά με τους Ρώσους είναι να κατασκευαστεί είτε ο αγωγός Κατάρ-Τουρκίας, είτε ένας μεγάλος αγωγός Ιράν-Τουρκίας. Οι Τούρκοι ήθελαν όλα τα δίκτυα, φιλοδοξώντας να γίνουν ένα μεγάλο ενεργειακό κέντρο, κάτι που δεν επιτρέπουν όμως οι Ρώσοι.

Οι Αμερικανοί θα βοηθήσουν τους Τούρκους, υποστηρίζοντας τον αγωγό Κατάρ-Τουρκίας, και κλείνοντας την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο ένας αγωγός δεν περνάει από την Συρία και ο άλλος αγωγός δεν περνάει από το Κουρδιστάν της Τουρκίας.

Εξάλλου η Τουρκία αλλάζει. Οι Ισλαμιστές του Ερντογάν δεν είναι πια αξιόπιστος σύμμαχος για τους Αμερικανούς. Άρα οι Αμερικανοί βλέπουν τους Τούρκους να συμμαχούν με τους Ρώσους, και βλέπουν τους Σαουδάραβες να κάνουν εναντίον τους τρομοκρατικές επιθέσεις, με την βοήθεια του Ιράν, του Σουδάν, του Ιράκ, και της Χεζμπολάχ, έστω και χωρίς την επίσημη υποστήριξη της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας.

Η μόνη λύση για τους Αμερικανούς είναι η απελευθέρωση των Αράβων Σιιτών του Ιράκ, που αποτελούν το 65% του πληθυσμού, και κυβερνώνται από το 15% της Σουνιτικής μειοψηφίας, η οποία ελέγχει απόλυτα τον στρατό με ένα δικτατορικό καθεστώς.

Η επίθεση στο Ιράκ, εκτός από το να δούνε οι Σιίτες τους Αμερικανούς ως απελευθερωτές, θα ενισχύσει και το Κουρδιστάν, που είναι ο φυσικός σύμμαχος των ΗΠΑ, αφού τους Κούρδους παραδοσιακά σφάζουν οι Τούρκοι, οι Ιρακινοί, οι Σύριοι και οι Ιρανοί.

Χάρτης


Με την επίθεση στον Σαντάμ οι ΗΠΑ απελευθέρωσαν την Σιιτική πλειοψηφία, και ενίσχυσαν τους συμμάχους τους Κούρδους του Ιράκ, αλλά όλες οι χώρες της περιοχής ξεκίνησαν εναντίον των ΗΠΑ έναν ιερό πόλεμο, άλλες φανερά και άλλες λιγότερο φανερά.

Οι Ιρανοί δεν ήθελαν να συμμαχήσουν οι Αμερικανοί με τους Σιίτες του Ιράκ, τους οποίους παραδοσιακά οι Ιρανοί ξεσήκωναν εναντίον του Σαντάμ, και δεν ήθελαν δίπλα τους να έχουν τους Αμερικανούς, με τους οποίους ήταν τότε εχθροί.

Οι Σαουδάραβες δεν ήθελαν τους Σιίτες στην εξουσία του Ιράκ, γιατί ο Σαντάμ, αν και εχθρός τους, κρατούσε μακριά από την Σαουδική Αραβία τους Ιρανούς. Ούτε οι Ιρανοί ούτε οι Σαουδάραβες ήθελαν το πετρέλαιο του Ιράκ να αρχίσει να ρέει στις αγορές.

Οι Αλαουίτες του Άσαντ, που επίσης είναι μία μειοψηφία που κυβερνά δικτατορικά την Σουνιτική πλειοψηφία και τους Κούρδους της Συρίας, θεώρησαν ότι ίσως μετά τον Σαντάμ σειρά να έχουν αυτοί, και αυτό θα ήταν τεράστιο πρόβλημα και για τους Ρώσους.

Οι Τούρκοι είδαν το πετρέλαιο του Βορείου Ιράκ, το οποίο τροφοδοτεί τον αγωγό Kirkuk-Ceyhan, να περνάει στα χέρια των Κούρδων του Ιράκ. Όσο ο Σαντάμ ήταν στην εξουσία οι Τούρκοι αγόραζαν το πετρέλαιο του Βορείου Ιράκ σε πολύ καλές τιμές, αφού η Συρία και το Ιράν ήταν εχθροί του Σαντάμ. Επίσης, ο έλεγχος του πετρελαίου του Ιρακινού Κουρδιστάν από τους Κούρδους ενισχύει τους Κούρδους οικονομικά και τους επιτρέπει να πιστέψουν στην δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους, κάτι που οι Δυτικοί ήθελαν από τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά τελικά δεν το ετόλμησαν. Για να καθησυχάσει ο Τζορτζ Μπούς τους Τούρκους αναφέρεται στο PKK ως τον “κοινό μας εχθρό”. Και πράγματι το PKK είναι ο κοινός εχθρός των ΗΠΑ και της Τουρκίας, αλλά οι Κούρδοι είναι συγκοινωνούντα δοχεία.

Όλοι αυτοί ξεκινούν ένα ιερό πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ, και αυτό που θεωρητικά φαίνεται παιχνιδάκι, η δημιουργία ενός δημοκρατικού Ιράκ, μοιάζει σήμερα να είνα ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Εξάλλου το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν οι Σαουδάραβες και οι Ιρανοί θα ήταν ένα δυτικού τύπου Ιράκ το οποίο θα ζήλευαν όλοι στην Μέση Ανατολή.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου