Σάββατο, 30 Ιουλίου 2016

Από την Συμμαχία Τουρκίας-Κούρδιστάν στην Συμμαχία Τουρκίας-Ρωσίας

Οι Σύριοι και οι Ρώσοι ξεσήκωναν τους Κούρδους της Τουρκίας. Ενίοτε και οι Ιρανοί. Από την άλλη πλευρά οι Τούρκοι με τον Σαντάμ κυνηγούσαν τους Κούρδους της Τουρκίας και του Ιράκ, τους οποίους Κούρδους του Ιράκ ξεσήκωνε το Ιράν.

Χάρτης ΚουρδιστάνΟι Αμερικανοί θεωρούσαν παραδοσιακά τρομοκράτες τους Κούρδους της συμμάχου τους Τουρκίας, και θεωρούσαν παραδοσιακά συμμάχους τους πλούσιους σε πετρέλαιο και αέριο Κούρδους του αντιπάλου τους Σαντάμ Χουσείν στο Ιράκ.

Η στρατηγική των Αμερικανών όταν μπήκαν στο Ιράκ το 2003 ήταν ότι οι Κούρδοι του Ιράκ και οι Κούρδοι της Τουρκίας θα συνεργάζονταν, για να στέλνουν το πετρέλαιο και το αέριο του Βορείου Ιράκ στην Τουρκία και την Ευρώπη, αφού και οι δύο είχαν να κερδίσουν. Αυτό εννοούσε ο Τζορτζ Μπους όταν έλεγε “το PKK είναι ο κοινός εχθρός της Τουρκίας και των ΗΠΑ”.

Οι Τούρκοι αρχικά έδωσαν κάποια δικαιώματα στους Κούρδους της Τουρκίας, ώστε να ενταχθούν σε αυτό το σχέδιο. Και πράγματι το σχέδιο λειτούργησε μέχρι ενός σημείου, γιατί οι Τούρκοι τα βρήκανε με τους Κούρδους του Ιράκ, και στο πετρέλαιο, και στην κατασκευή ενός καινούργιου αγωγού φυσικού αερίου που θα ένωνε το Ιράκ με την Τουρκία και την Ευρώπη.

Αλλά οι Ρώσοι, οι Σύριοι και οι Ιρανοί δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη, και άρχισαν να σαμποτάρουν τον αγωγό πετρελαίου Kirkuk-Ceyhan, με αποτέλεσμα οι Κούρδοι του Ιράκ να μην μπορούν να εξάγουν το πετρέλαιο τους στην Τουρκία, και να χάνουν το οξυγόνο τους.

Ταυτόχρονα οι Ιρανοί πρότειναν στους Κούρδους του Ιράκ να εξάγουν το πετρέλαιο τους και το αέριο τους μέσα από το Ιράν, ώστε να τους εντάξουν στο μέτωπο των Κούρδων της Συρίας και της Τουρκίας, οι οποίοι δεν έχουν πετρέλαιο και αέριο και δεν χρειάζονται την Τουρκία. Αν φυσικά κάνουν αυτόν τον αγωγό θα τον χτυπήσει η Τουρκία, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Το θέμα είναι ότι το σχέδιο των Αμερικανών δεν περπάτησε, και σαν να μην έφτανε αυτό, η συνεργασία της Τουρκίας με τον ISIS και την θυγατρική της Al-Qaeda στο Ιράκ, την al Nusra, έκανε τους Αμερικανούς να στραφούν και προς τους Κούρδους της Συρίας.

Τώρα βλέπουμε οι Τούρκοι να παίρνουν το μέρος του ISIS στην Τουρκία, και να δίνουν στην Ρωσία τον Turk Stream για να πάρουν την Συρία. Δεν έχει σημασία αν θα γίνει ο Turk Stream. Η κεντρική ιδέα είναι να πάρει η Τουρκία την Συρία, ώστε να επιβληθεί στον Περσικό Κόλπο, και να γίνει η Τουρκία η βασίλισσα του Περσικού Κόλπου ώστε να ηγεμονεύει επί των Αράβων του Κόλπου, οι οποίοι θα τιμούν τον Σουλτάνου με γενναιόδωρες προμήθειες. Ταυτόχρονα η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την Ρωσία να γίνει η βασίλισσα της Ευρώπης, και δεν θα την ενοχλήσει ενεργειακά. Η Τουρκία θα είναι πάλι η βασίλισσα του Περσικού Κόλπου όπως συνέβαινε την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτό θα είναι μία δικαίωση του δόγματος του νεο-Οθωμανισμού.

Για την Ρωσία το θέμα δεν είναι αν θα γίνει ο Turk Stream, γιατί υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια πχ South Stream ή Nord Stream 2. Για την Ρωσία το ζητούμενο είναι να μην γίνει ο αγωγός Κατάρ-Τουρκίας-Ευρώπης, ή Τουρκμενιστάν-Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας-Ευρώπης, ή Ιράν-Τουρκίας-Ευρώπης, ή Ιρακινό Κουρδιστάν-Τουρκία-Ευρώπη, ή Νιγηρία-Νίγηρας-Αλγερία-Ευρώπη. Το αν θα γίνει ο Turk Stream είναι δευτερεύον σε σχέση με το να μην γίνουν αυτοί οι αγωγοί. Η Ρωσία έχει μία σάπια πολιτική ελίτ που έρχεται από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και λυμαίνεται τις πλούσιες πρώτες ύλες της Ρωσίας, και είναι διατεθειμένη να κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της.

Ίσως μάλιστα η Ρωσία απαιτήσει την Σουνιτική Συρία να την έχει το Ισλαμικό Κράτος, ώστε να μην μπορεί να πατήσει το ΝΑΤΟ στην Συρία. Σαν μία διασφάλιση προς την Ρωσία, αφού θα έχει δώσει την Συρία στην Τουρκία. Και φυσικά το Ισλαμικό Κράτος δεν θα ενοχλήσει την Ρωσία στα παράλια της Συρίας.

Και από εκεί που υποτίθεται ότι θα γινόταν ένα μέτωπο ΗΠΑ-Τουρκίας-Κούρδων εναντίον της Ρωσίας, έγινε ένα μέτωπο Ρωσίας-Τουρκίας εναντίον των ΗΠΑ.


Η κατάσταση προφανώς είναι πολύ επικίνδυνη για την Ελλάδα, αλλά της δίνει και την ευκαιρία να κοιτάξει την Τουρκία με το ΝΑΤΟ στο πλάι της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου