Κυριακή, 3 Ιουλίου 2016

Πόσο Πουλιέται το Φυσικό Αέριο

Η Gazprom πουλάει στην Ουκρανία φυσικό αέριο με 485 δολάρια για κάθε 1000 κυβικά μέτρα, άρα 485.000 δολάρια για κάθε 1.000.000 κυβικά μέτρα, άρα 485 εκατομμύρια δολάρια για κάθε 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Μισό δις δολάρια περίπου για κάθε 1 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που εισάγουν από την Ρωσία πρέπει να πληρώνουν οι Ουκρανοί στο περίπου (βλέπε το site της Gazprom).

Κρατήστε ότι στο περίπου το 1 δις κυβ μέτρα φυσικού αερίου κοστίζει μισό δις σε δολάρια. Στο περίπου. Για να κάνετε υπολογισμούς. Άρα όταν σας λένε 100 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου να λέτε 50 δις δολάρια στο περίπου.


Αν οι ΗΠΑ πλήρωναν την ίδια τιμή με την Ουκρανία για το φυσικό τους αέριο, τα 700 περίπου δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που καταναλώνουν ετησίως οι ΗΠΑ θα τους στοιχίζανε περίπου 340 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. 

(485.000.000 Χ 700 = 339 .500 .000 .000)

Ετήσια Κατανάλωση Φυσικού Αερίου ΗΠΑ (κυβικά μέτρα)


Χώρια το πετρέλαιο, χώρια η πυρηνική ενέργεια, χώρια ο άνθρακας, χώρια οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που είναι και αυτά τεράστια ποσά. Μιλάμε μόνο για το φυσικό αέριο. Στο περίπου φυσικά, γιατί οι ΗΠΑ έχουν δική τους παραγωγή, άρα θα είναι ενδεχομένως άλλο το κόστος.

Περίπου 340 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Και οι σανοφάγοι νομίζουν ότι οι πόλεμοι γίνονται για το εμπόριο των όπλων. Οι ΗΠΑ στο μεταξύ εξάγουν 35 δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα ετησίως, με την Ρωσία δεύτερη με 10 δισεκατομμύρια δολάρια (βλέπε Time). Και για να σου τα δώσουν πρέπει να σε γουστάρουν, και αν σε γουστάρουν και σε χρειάζονται πολύ σου τα δίνουν και τσάμπα. Αυτό ισχύει και τις ΗΠΑ και την Ρωσία.Κατανάλωση Φυσικού Αερίου (ΗΠΑ-Κίνα-Ινδία)

Το 2011 οι ΗΠΑ κατανάλωσαν κοντά στα 700 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, η Κίνα περίπου 150 δις, και η Ινδία περίπου 65 δις. Αυτές οι ποστότητες δεν αφορούν μόνο σε εισαγωγές. Είναι και η εγχώρια παραγωγή μέσα. Η Κίνα χρησιμοποιεί πολύ άνθρακα γι'αυτό είναι τόσο πίσω από τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ έχουν πολύ μεγάλη παραγωγή τώρα με το fracking.

Κίνα

Ινδία

Για να έχουμε μία αίσθηση των μεγεθών, ο Turk Stream και ο South Stream θα μετέφεραν στην Ευρώπη 63 δις κυβ μέτρα (ο καθένας). Ο Nord Stream 1 μεταφέρει 55 δις κυβ μέτρα Ρωσικού αερίου στην Γερμανία, και άλλα τόσα θα μεταφέρει ο Nord Stream 2. Άρα με τον πρόχειρο υπολογισμό που υπέδειξα παραπάνω, ο οποίος είναι υπερβολικά πρόχειρος, αν η Ρωσία στέλνει 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Γερμανία με τους Nord Stream 1 & 2 θα εισπράττει περίπου 55 δισεκατομμύρια δολάρια.


Οι ποσότητες της Ευρώπης είναι μεγάλες, αλλά μπροστά στην κατανάλωση της Κίνας και των ΗΠΑ φαίνονται ψίχουλα.

Άρθρα

Gas price for Ukraine set at USD 485 per 1,000 cubic meters from April

“The U.S. Is Still No.1 at Selling Arms to the World”, Δεκέμβριος 2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου