Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016

Το Πακιστάν Ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Αλ Κάιντα

Έχω πει πολλές φορές τις τελευταίες μέρες ότι οι ΗΠΑ συζητούσαν με τους Ταλιμπάν, όταν οι Ταλιμπάν πήραν την εξουσία στο Αφγανιστάν (1996-2001), προκειμένου να τους επιτρέψουν οι Ταλιμπάν να κατεβάσουν πετρέλαιο και αέριο από την Κεντρική Ασία στην Ινδία μέσω Αφγανιστάν, και σε αντάλλαγμα να αναγνωρίσουν οι ΗΠΑ την κυβέρνηση των Ταλιμπάν.


Και έλεγα και για τις διαπραγματεύσεις αυτές που παρακολουθούσε και σαμποτάριζε η Αλ Κάιντα, κυρίως με τις επιθέσεις στις Αμερικανικές Πρεσβείες το 1998, επί Κλίντον, και με την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους το 2001, επί προεδρίας Μπους.

Όταν πια οι Αμερικανοί τα έσπασαν οριστικά με τους Ταλιμπάν, και επιτέθηκαν στο Αφγανιστάν το 2001, οι Πακιστανοί βρέθηκαν σε μία πάρα πολύ δύσκολη θέση, γιατί από την μία μεριά οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν ήταν δημιούργημα των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν, και διασφάλιζαν την επιρροή του Πακιστάν στο Αφγανιστάν, αλλά από την άλλη και οι ΗΠΑ ήταν ένας πολύτιμος σύμμαχος του Πακιστάν.

Οι ΗΠΑ μάλιστα δίνουν στο Πακιστάν περίπου 1 δις δολάρια στρατιωτική βοήθεια τον χρόνο, και αν πούμε ότι ένα F-16 κοστίζει περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια, οι ΗΠΑ δίνουν στο Πακιστάν δωρεάν είκοσι F-16 τον χρόνο. Μόνο στους Ισραηλινούς και τους Αιγυπτίους οι Αμερικανοί δίνουν περισσότερα από αυτά που δίνουν στο Πακιστάν.

Άρα το Πακιστάν αντιμετώπισε αυτό που λέμε μπρος γκρεμό και πίσω ρέμα, γιατί βρέθηκε στην μέση ενός καυγά, και στον καυγά αυτόν σφάζονταν φίλοι..

Και δεν ήταν μόνο το θέμα των Ταλιμπάν, ήταν και το θέμα της Αλ Κάιντα, αφού η Αλ Κάιντα υποστηρίζεται και από Άραβες του Κόλπου, και από τους Ιρανούς όταν χτυπάει Αμερικανικούς στόχους. Όταν χτυπούσε μάλλον Αμερικανικούς στόχους, γιατί φαντάζομαι ότι τώρα οι Ιρανοί δεν θα θέλουν να κάνει η Αλ Κάιντα επιθέσεις σε Αμερικανούς με δική τους υποστήριξη.

Οι Πακιστανοί δεν είναι ούτε Άραβες ούτε Πέρσες, και με τους Άραβες τους ενώνει ο Σουνιτισμός, ενώ με τους Πέρσες τους ενώνει η γεωγραφία, και παραδοσιακά οι Πακιστανοί τα παίρνουν και από τους δύο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του πυρηνικού οπλοστασίου του Ιράν, όπου οι Πακιστανοί τους πουλούσαν πυρηνική τεχνογνωσία και εξοπλισμό, μέχρι που τους κάρφωσε ο Καντάφι το 2003, ενώ ταυτόχρονα έπαιρναν μεγάλες δωρεές από την Σαουδική Αραβία για να αναπτύξουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο, με την υπόσχεση να τους προμηθεύσουν με πυρηνικά όπλα αν χρειαστεί να προστατευθούν από το Ιράν.

Αλλά οι Πακιστανοί θεωρούνται πιο στενοί σύμμαχοι των Αράβων. Τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα αυτό ίσχυε. Αλλά οι Πακιστανοί είναι γενικότερα ανοιχτοί σε προσφορές. Το Πακιστάν είναι αυτό που λέμε “ανοίξαμεν και σας περιμένουμε”.

Επομένως όταν το Πακιστάν χτυπούσε την Αλ Κάιντα μαζί με τους Αμερικανούς, για να ευχαριστήσει τους Αμερικανούς, όχι μόνο δημιουργούσε πρόβλημα με δυνάμεις στο εσωτερικό του που είχαν δεσμούς με Άραβες χρηματοδότες της Αλ Κάιντα, όχι μόνο δημιουργούσε προβλήματα στις σχέσεις του με τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, που ήταν οι άνθρωποι του και οι οποίοι συνεργάζονταν με την Αλ Κάιντα, όχι μόνο δημιουργούσε πρόβλημα με τους Ιρανούς, οι οποίοι συνεργάζονταν με την Αλ Κάιντα εναντίον των Αμερικανών, αλλά δημιουργούσε και πρόβλημα στις σχέσεις του με πολύτιμες τρομοκρατικές οργανώσεις που χτυπούν την Ινδία και συνεργάζονται με την Αλ Κάιντα.

Γιατί ενώ οι Ταλιμπάν είναι μία οργάνωση που δρα μόνο στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, η Αλ Κάιντα είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο τρομοκρατίας με άλλο κύρος και άλλες προσβάσεις.

Και μέσα σε όλα αυτά το Πακιστάν έμπαινε και στο στόχαστρο της Αλ Κάιντα, γιατί την μία στιγμή την ανεχόταν και την άλλη την χτυπούσε. Και περίπου το 2007 δημιουργήθηκαν στο Πακιστάν οι Ταλιμπάν του Πακιστάν, οι οποίοι σε αντίθεση με τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν χτυπάνε το Πακιστάν. Δεν είμαι σίγουρος, αλλά νομίζω ότι η Αλ Κάιντα δημιούργησε τους Ταλιμπάν του Πακιστάν, αν και συμμορίες των Ταλιμπάν του Πακιστάν αποδεδειγμένα έχουν υποστηριχθεί και από εχθρούς του Πακιστάν, όπως τους αντιπάλους του στο Αφγανιστάν.

Οι Πακιστανοί ακολούθησαν μία πολιτική του στυλ “σας βοηθάμε όλους” για να είστε όλοι ευχαριστημένοι, και δεχόμαστε λεφτά από όλους, για να είμαστε και εμείς ευχαριστημένοι. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν ξέρω και αν είχε άλλη επιλογή το Πακιστάν, για λόγους που θα εξηγήσω με άλλα κείμενα πιο αναλυτικά στην συνέχεια.

Έτσι το Πακιστάν επέτρεψε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τις βάσεις του Πακιστάν, να χρησιμοποιούν το Πακιστάν για να τροφοδοτούν τους στρατιώτες τους στο Αφγανισταν, πήρε μέρος σε επιχειρήσεις των Αμερικανών εναντίον της Αλ Κάιντα, αλλά συνέχισε να υποστηρίζει και τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, και πολλές φορές έκανε τα στραβά μάτια στην Αλ Κάιντα, η οποία εμμέσως λαμβάνει υποστήριξη από τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, που υποστηρίζουν οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν, και όχι μόνο.

Να θυμίσω ότι στο Πακιστάν κρυβόταν ο μπιν Λάντεν όταν τον σκότωσαν οι Αμερικανοί το 2011, και προφανώς το Πακιστάν το γνώριζε αυτό, και μετά την δολοφονία έγινε η δηλητηρίαση του διευθυντή της CIA στο Πακιστάν, οι Πακιστανοί φυλάκισαν έναν γιατρό που βοήθησε τους Αμερικανούς να εντοπίσουν τον μπιν Λάντεν, και γενιότερα υπήρξε μεγάλη δυσαρέσκεια στο Πακιστάν με τους  Αμερικανούς, γιατί οι Πακιστανοί δεν θεωρούν ότι οι Αμερικανοί είχαν το δικαίωμα να δράσουν με αυτόν τον τρόπο στο εσωτερικό της χώρας τους.

Το θέμα είναι ότι αυτή η πολιτική του Πακιστάν δεν αφήνει ευχαριστημένους ούτε τους Αμερικανούς, ούτε τους Ταλιμπάν, ούτε την Αλ Κάιντα, ούτε τους Άραβες, ούτε τους Κινέζους, ούτε τους Ιρανούς. Αλλά οφείλω να παραδεχθώ ότι το Πακιστάν προσπαθεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα. Και θα το εξηγήσω στο μέλλον πολύ πιο αναλυτικά.


2 σχόλια:

  1. Δεν πρεπει να εχει καλο υπουργο εξωτερικης πολιτικης το Πακισταν,κανα Καρανικα θα εχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή