Τρίτη, 26 Ιουλίου 2016

Το Πετρέλαιο του Ιράκ

Με πορτοκαλί βλέπετε τα γιγαντιαία κοιτάσματα πετρελαίου του Ιράκ (άνω των 5 δις βαρελιών).
Τεράστια κοιτάσματα στο Νότιο (Σιιτικό) Ιράκ, τεράστια κοιτάσματα στην (Σιιτική) Βαγδάτη, και τεράστιες ποσότητες στο Κιρκούκ. Οι Σιίτες, οι Κούρδοι και ο ISIS σκοτώνονται για τον έλεγχο του Κιρκούκ, και απειλούν και οι Τούρκοι ότι θα κάνουν ντου, αφού από εκεί τροφοδοτείται κυρίως ο αγωγός Kirkuk-Ceyhan.

To Κιρκούκ είναι ένας από τους βασικούς λόγους που στράβωσαν οι Τούρκοι όταν μπούκαραν οι Αμερικανοί στο Ιράκ το 2003, και είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που οι Αμερικανοί μπούκαραν στο Ιράκ το 2003.

Με την επίθεση των ΗΠΑ το Κιρκούκ πέρασε σταδιακά από τον έλεγχο του Σαντάμ στον έλεγχο των Κούρδων, και προφανώς οι Τούρκοι είχαν πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον Σαντάμ, με τον οποίο κυνηγούσαν τους Κούρδους του Ιράκ και της Τουρκίας. Επίσης αν οι Κούρδοι του Ιράκ τα βρούνε με τους Ιρανούς μπορεί να βγάζουν το πετρέλαιο τους από το Ιράν, ενώ ο Σαντάμ ήταν εχθρός με το Ιράν και την Συρία.

Οι Τούρκοι μάλιστα απείλησαν τους Αμερικανούς ότι θα εξετάσουν τα έγγραφα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για να διαπιστώσουν αν έχουν κάποια δικαιώματα στο πετρέλαιο του Βορείου Ιράκ. Βλέπε Telegraph “Turkey prepares to stake claim in Iraq's oil fields”, Ιανουάριος 2003.


Turkey prepares to stake claim in Iraq's oil fields”, Ιανουάριος 2003

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου