Σάββατο, 23 Ιουλίου 2016

Στο Μυαλό του Ερντογάν

Ο Ερντογάν ήταν εγκλωβισμένος. Δεν του μιλούσε γείτονας (Ρωσία, Ιράν, Συρία, Ισραήλ, Αίγυπτος, Κύπρος, Ιράκ). Οι Κούρδοι είχαν ξεσηκωθεί και προσπαθούσαν να δημιουργήσουν ανεξάρτητο κράτος. Οι Αμερικανοί δεν δέχονταν να τον βοηθήσουν να νικήσει τους Ρώσους στην Συρία, και δείχνουν να τα βρίσκουν καλύτερα με το Ιράν. Οι σχέσεις του Ερντογάν με την Γαλλία και την Γερμανία ήταν πάρα πολύ εχθρικές.Κοιτάζοντας στο βάθος, ο Ερντογάν βλέπει τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μιλάει για την Ρωσία και στάζει το στόμα του μέλι, και ο οποίος μιλάει για την Μουσουλμανική Αδελφότητα και βγάζει σπυριά, και βλέπει και την Χίλαρι Κλίντον, η οποία έχει εκφράσει την διάθεση να πιέσει πολύ περισσότερο την Ρωσία στην Συρία, κάτι που ζητούσε ήδη από την εποχή που ήταν Υπουργός Εξωτερικών του Ομπάμα.

Ο Ερντογάν έκανε μία έξυπνη και όπως συνηθίζει τελείως αδίστακτη κίνηση. Πρώτα τα βρήκε με τους Ρώσους, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας, ώστε να πάρει μία οικονομική ανάσα, και ταυτόχρονα να μειωθεί η πίεση από το Κουρδικό. Στην συνέχεια οργάνωσε το πραξικόπημα, και καθάρισε ολόκληρη την αντιπολίτευση.

Οι αγριότητες του Ερντογάν ενέχουν δύο κινδύνους. Ο πρώτος είναι να σταματήσουν οι Ευρωπαίοι να δίνουν οικονομικές ενισχύσεις στην Τουρκία Σε αυτήν την περίπτωση ο Ερντογάν θα αρχίσει να τους πιέζει στο μεταναστευτικό, ενδεχομένως και με την βοήθεια του Τσίπρα.

Αν και για τον Τσίπρα τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα τώρα που έχουν κλείσει τα πράγματα με τα Σκόπια, γιατί ο Καμμένος δεν θα θέλει να υπάρξει μεγάλη ροή που θα εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, ώστε να αρχίσει από την αρχή μία νέα Ειδομένη. Ίσως σε αυτό να μπορεί να δώσει λύση ο Βασίλης Λεβέντης, που είναι πλέον πιο ΣΥΡΙΖΑ από τον ΣΥΡΙΖΑ, και παρά την δήθεν σκληρή επιφανειακή κριτική του στον ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κάνει ότι του ζητήσει ο Τσίπρας. Ίσως απλά ο Τσίπρας να πάει σε εκλογές μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο.

Ο άλλος κίνδυνος για την Τουρκία είναι να αρχίσουν να τον απειλούν οι Αμερικανοί. Εφόσον όμως ο Ερντογάν τα έχει βρει με τους Ρώσους, μπορεί αν τον πιέσουν πολύ οι Αμερικανοί να κλείσει το Ιντσιρλίκ, απ’όπου οι Αμερικανοί χτυπάνε τον ISIS.

Επομένως ο Ερντογάν έχει δυνατά χαρτιά στα χέρια του για να κερδίσει χρόνο, και στο μεταξύ να κάνει αυτό που ήθελε πάντα και που δεν είναι άλλο από το να διαλύσει την αντιπολίτευση στο όνομα της κάθαρσης.

Επομένως όταν θα έρθει η ώρα των Αμερικανικών εκλογών, ως ο απόλυτος άρχοντας, ο Ερντογάν θα πράξει αναλόγως με το πως θα κινηθούν οι Αμερικανοί. Αν εκλεγεί ο Τραμπ και πιέσει πολύ την Τουρκία, ο Ερντογάν θα κλείσει το Ιντσιρλίκ στους Αμερικανούς, και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους Ρώσους, με τους οποίους θα έχει ήδη ομαλοποιήσει τις σχέσεις του. Αυτό θα ασκήσει πίεση στον Τραμπ, γιατί δεν είναι και τόσο απλό να αλλάξουν οι ΗΠΑ στρατόπεδο από την μία στιγμή στην άλλη, και οι Αμερικανοί σοσιαλιστές θα κατηγορούν τον Τραμπ ότι έδιωξε την Τουρκία από σύμμαχο των ΗΠΑ.

Αν βγει η Κλίντον και πιέσει την Ρωσία στην Συρία, και αποδείξει στον Ερντογάν ότι είναι διατεθειμένη να το φτάσει στα άκρα, τότε ο Ερντογάν θα αλλάξει στρατόπεδο και θα πάει με τους Αμερικανούς.

Αυτό που δεν ξέρω είναι τι θα του ζητήσουν οι Ρώσοι προκειμένου να τον δέσουν σε μία ενδεχόμενη νίκη της Κλίντον. Γιατί ο Πούτιν γνωρίζει ότι αν εκλεγεί η Κλίντον και πράγματι πιέσει την Ρωσία, ο Ερντογάν θα έχει συμφέρον να αλλάξει στρατόπεδο, αφού αυτό ήταν που ζητούσε από το ΝΑΤΟ από την αρχή προκειμένου να καθαρίσει τον ISIS.

Άρα τι είναι αυτό που θα του ζητήσουν οι Ρώσοι για να τον έχουν δεμένο? Θα του ζητήσουν να υπογράψει κάποια συμφωνία για τον Turk Stream? Γιατί αν εκλεγεί ο Τραμπ οι Ρώσοι θα έχουν το πάνω χέρι. Αλλά αν εκλεγεί η Κλίντον?

Επομένως το μόνο που δεν καταλαβαίνω είναι ποια είναι η διασφάλιση που έχουν λάβει οι Ρώσοι ότι ο Ερντογάν δεν θα αλλάξει και πάλι στρατόπεδο. Βασίζονται στις προφορικές δεσμεύσεις του Ερντογάν? Δεν νομίζω.


Άρα το ερωτηματικό είναι ο Πούτιν, γιατί οι κινήσεις του Ερντογάν, αν λάβουμε υπόψη μας το πόσο αδίστακτος είναι, είναι απόλυτα λογικές.

2 σχόλια:

  1. http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2016/07/22/dicaprio-an-unwitting-party-to-titanic-1mdb-scandal/ να και κατι για τον φιλο μας τον ντικαπριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή