Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016

Είναι η Πρόταση του Πούτιν ένα Σημείο Ισορροπίας?

Η πρόταση του Πούτιν προς τον Ερντογάν είναι ουσιαστικά να στέλνει η Ρωσία στην Δυτική Τουρκία 30 δις κυβ μέτρα αερίου μέσω ενός μικρού Turk Stream, 15 δις για την Τουρκία, και 15 δις για τα Βαλκάνια, ώστε η Τουρκία να έχει στην Δυτική Τουρκία φθηνό αέριο, όπως έχει και στην Κεντρική Τουρκία με τον ρωσό-ιταλό-τουρκικό αγωγό Blue Stream (15 δις).Η Gazprom θα στείλει επίσης με το Ισραήλ και την Αίγυπτο φθηνό φυσικό αέριο στην Νότια Τουρκία από το Zohr και τον Leviathan. Στην ανατολική Τουρκία η Τουρκία παίρνει ήδη αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν.

Η πρόταση αυτή δεν ικανοποιεί τις μεγάλες ενεργειακές φιλοδοξίες της Τουρκίας, αφού οι Τούρκοι Ισλαμιστές είχαν πολύ νωρίς ξεκαθαρίσει ότι δεν τους ενδιέφερε να γίνουν για την Ρωσία μία νέα Ουκρανία, αλλά θα ηρεμήσει το Κουρδιστάν. Άρα η λύση για την Τουρκία σίγουρα δεν είναι η καλύτερη, αλλά δεν δημιουργεί ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν.

Το Ιράν θα πρέπει να περιοριστεί στις αγορές της Ασίας όσον αφορά τις πωλήσεις του σε φυσικό αέριο, αλλά θα κρατήσει τον Άσαντ στην Συρία, και οι Ρώσοι δεν θα στείλουν αέριο στην Ινδία και το Πακιστάν. Αν δεν δώσει ο Πούτιν τον Άσαντ στους Ιρανούς τότε οι Ιρανοί λογικά θα είναι εχθροί των Ρώσων. Ενώ αν τους δώσει τον Άσαντ και δεν τους ενοχλήσει στην Ασία ίσως και οι Ιρανοί δεχτούν την κατάσταση ως μία μη βέλτιστη αλλά ως αναγκαστική λύση.
Το Κατάρ στρατιωτική δύναμη μεγάλη δεν διαθέτει. Μόνο μεγάλη πολιτική επιρροή έχει στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ λόγω της τεράστιας ρευστότητας που διαθέτει, και η οποία του επιτρέπει να αγοράζει άφθονους σοσιαλιστές, και όχι μόνο, πολιτικούς και δημοσιογράφους στην Ευρώπη και της ΗΠΑ.

Το Κατάρ επίσης δέχτηκε να φιλοξενήσει  τις Αμερικανικές βάσεις στο Κατάρ, όταν οι Αμερικανοί αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την Σαουδική Αραβία μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, και επέτρεψε και στους Τούρκους να φτιάξουν στρατιωτικές βάσεις στο Κατάρ, και αυτό του δίνει μία έμμεση στρατιωτική ισχύ.

Άρα στρατιωτικό πρόβλημα δεν μπορεί να δημιουργήσει το Κατάρ, παρά μόνο εμμέσως, με την στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ. Για παράδειγμα αν οι ΗΠΑ φέρουν στρατό στην Συρία, όπως θα ήθελε η Κλίντον, ίσως να μπορούσαν να ανοίξουν τον διάδρομο Κατάρ-Τουρκίας.

Αν έμπαιναν οι ΗΠΑ στο παιχνίδι, ο Ερντογάν θα άλλαζε πάλι στρατόπεδο, γιατί από την αρχή αυτό που ζητούσε ο Ερντογάν ήταν να μπει το ΝΑΤΟ στην Συρία και να διώξει τον Άσαντ. Επίσης οι Ισραηλινοί, αν έφερναν οι Αμερικανοί μεγάλα στρατεύματα στην Συρία, θα αναγκάζονταν να συνεργαστούν με τους Αμερικανούς και να σπάσουν την συμμαχία τους με την Ρωσία, γιατί όλο το οπλοστάσιο των Ισραηλινών είναι Αμερικανικό, άρα σε έναν πόλεμο ΗΠΑ-Ρωσίας οι Ισραηλινοί θα είναι με τους Αμερικανούς.

Επομένως αν οι Αμερικανοί δεν επέμβουν στρατιωτικά στην Συρία, όπως ζητάει ο Ερντογάν, και όπως θα ήθελε η Κλίντον, και μείνουν συγκεντρωμένοι στο Ιράκ, όπως ζητάει ο Τραμπ, αυτό που προτείνει ο Πούτιν θα μπορούσε να είναι ένα μη βέλτιστο σημείο ισορροπίας για όλους.

Η ΕΕ δεν θέλει να είναι εξαρτημένη από το Ρωσικό αέριο, αλλά οι Ρώσοι έχουν κάνει βήματα για χαμηλότερες τιμές. Το μόνο κακό με τους Ρώσους είναι ότι δεν δέχονται το energy union και τις αντιμονοπωλιακές νομοθεσίες της ΕΕ, κάτι που θα έκοβε την πολιτική επιρροή της Ρωσίας στην ΕΕ. Οι Ρώσοι πατάνε σε πολιτικές δυνάμεις που νέμονται τον τομέα της ενέργειας στις χώρες της Ευρώπης, και οι οποίες θίγονται από τις αντιμονοπωλιακές νομοθεσίες της ΕΕ και την απελευθέρωση των αγορών, και τις χρησιμοποιούν για να χτυπάνε την ΕΕ. Αυτό είναι το μεγάλο λάθος της Ρωσίας.

Αλλά το ζητούμενο δεν είναι να πας να κάνεις πόλεμο στην Ρωσία στην Συρία και να ενισχύσεις τους ισλαμοφασίστες. Ο στόχος είναι να σεβαστείς την Ρωσία και να την φέρεις στα νερά σου. Η Ρωσία βλέπει την Κίνα να παίρνει ήδη υπό τον έλεγχο της την Κεντρική Ασία, οικονομικά προς το παρόν, σε λίγα χρόνια και στρατιωτικά, και να βρίσκεται κάτω από τα κοιτάσματα της στην Δυτική Σιβηρία. Άρα η Ρωσία χρειάζεται το ΝΑΤΟ, και το ΝΑΤΟ χρειάζεται την Ρωσία. Άρα το ζητούμενο είναι να φέρεις την Ρωσία στο ΝΑΤΟ.
Θα μου πεις μα το ΝΑΤΟ είναι οι ΗΠΑ, και οι ΗΠΑ έχουν τις βάσεις στο Ιντσιρλίκ κλπ. Αυτό που λέω δεν είναι κάτι απλό, αλλά η εναλλακτική είναι να πας να κάνεις πόλεμο στην Ρωσία στην Συρία? Ε δεν νομίζω ότι συμφέρει την Ευρώπη αυτό. Και όπως έλεγε και ο Σαρκοζί είναι παράνοια να απομονώνεται η Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου