Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016

Η Τρομοκρατία στο Balochistan

Το Balochistan βρίσκεται στο Ιράν, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, και υπάρχουν Baloch εθνικιστές που ζητάνε ένα ανεξάρτητο Balochistan, κάτι που θα συνέφερε τους Άραβες, ενδεχομένως και τους Ινδούς, υπάρχουν Baloch Ισλαμιστές που ζητάνε να εξολοθρευτούν οι Σιίτες, κάτι που συμφέρει τους Σουνίτες, υπάρχουν Baloch που χτυπάνε το Πακιστάν, κάτι που συμφέρει τους Ινδούς ενίοτε και τους Ιρανούς. Με λίγα όλοι χρησιμοποιούν τους Baloch εναντίον όλων, αλλά πιο επί της ουσίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον του Ιράν και του Πακιστάν.

Χάρτης 1 BalochistanΣτο Balochistan του Πακιστάν βρίσκεται το λιμάνι Gwadar που θα αναπτύξουν η Κίνα και το Πακιστάν, και στο λιμάνι Balochistan του Ιράν βρίσκεται το λιμάνι Chabahar που θα αναπτύξουν οι Ιρανοί και οι Ινδοί.

Χάρτης 2 Chabahar GwadarΓια τους Ιρανούς η παρουσία της Κίνας στο Gwadar δεν είναι πρόβλημα, αλλά για τους Πακιστανούς η παρουσία της Ινδίας στο Chabahar είναι πρόβλημα, όπως και για την Ινδία η παρουσία της Κίνας στο Gwadar είανι πρόβλημα. Το Πακιστάν είναι φυσικός σύμμαχος της Κίνας, και η Ινδία ευλπιστεί να τραβήξει όσο μπορεί προς την πλευρά της το Ιράν, που ωστόσο έχει στενή συνεργασία και με την Κίνα.

Χάρτης Ιράν-ΙνδίαΧάρτης Κίνα-ΠακιστάνΟι Πακιστανοί κατηγορούν τους Ινδούς ότι υποστηρίζουν τους Baloch του Πακιστάν για να σαμποτάρουν τον οικονομικό διάδρομο Κίνας-Πακιστάν, και οι Ιρανοί κατηγορούν τους Πακιστανούς ότι δεν κάνουν αρκετά για να εμποδίσουν τους τρομοκράτες του Balochistan, που με την βοήθεια της Al-Qaeda χτυπάνε το Ιράν.

Το 2010 το Ιράν συνέλαβε με την βοήθεια του Πακιστάν τον αρχηγό της Jundallah, μίας τρομοκρατικής οργάνωσης που υποστηριζόταν από την Al-Qaeda και έκανε επιθέσεις στο Ιράν. Βλέπε Time. Αυτή ήταν μία πράξη καλής θέλησης από την πλευρά του Πακιστάν.

Υπάρχει το θέμα του οικονομικού διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν, από τον οποίο περιμένουν πολλά και οι Ιρανοί, αλλά δεν ξέρω αν περιμένουν περισσότερα από τον διάδρομο Ινδίας-Ιράν.

Υπάρχει επίσης το θέμα του αγωγού Ιράν-Πακιστάν, που είναι επίσης ένα σημείο επαφής για το Ιράν και το Πακιστάν, αλλά υπάρχουν και άλλα θέματα που χωρίζουν τις δύο χώρες, όπως ο TAPI, και όπως η προσπάθεια του Ιράν να βγάλει την Κεντρική Ασία στον Ινδικό Ωκεανό μέσω του Ιράν αποφεύγοντας το Πακιστάν. Υπάρχουν και οι μεγάλες χρηματοδοτήσεις των Αράβων στο Πακιστάν.

Πολλά ενώνουν και πολλά χωρίζουν το Πακιστάν και το Ιράν εδώ και δεκαετίες. Να πω ότι οι Πακιστανοί πουλούσαν μέχρι και πυρηνική τεχνολογία στην μαύρη αγορά στο Ιράν, μέχρι που τους κάρφωσε ο Καντάφι το 2003, ενώ το πυρηνικό τους πρόγραμμα του Πακιστάν το χρηματοδοτούσε σε μεγάλο βαθμό η Σαουδική Αραβία, και οι Πακιστανοί έλεγαν στους Σαουδάραβες ότι αν χρειαστούν πυρηνικά όπλα για να αντιμετωπίσουν το Ιράν θα τους τα προμηθεύσει το Πακιστάν.

Το Balochistan είναι πάρα πολύ σημαντική περιοχή και είναι ότι πρέπει για ψυχρό πόλεμο.


Iran's Arrest of an Extremist Foe: Did Pakistan Help?” 2010Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου