Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016

Η Σχέση της Al-Qaeda με τους Ταλιμπάν

Η Al Qaeda υποστηρίζει και τους Αφγανούς Ταλιμπάν, που είναι σύμμαχοι του Πακιστάν, και τους Πακιστανούς Ταλιμπάν, που είναι εχθροί του Πακιστάν. Με τους Αφγανούς Ταλιμπάν η Al-Qaeda πολεμάει στο Αφγανιστάν τους Αμερικανούς και τους αντιπάλους των Pashtuns, και με την βοήθεια των Πακιστανών Ταλιμπάν η Al-Qaeda χτυπάει στο Πακιστάν τους Αμερικανούς, αλλά και τους Πακιστανούς, όταν οι Πακιστανοί υπό την πίεση των Αμερικανών χτυπούν την Al-Qaeda.Οι Αφγανοί Ταλιμπάν δεν εγκρίνουν τις επιθέσεις των Πακιστανών Ταλιμπάν στο Πακιστάν, αλλά αναγκάζονται να αποδέχονται αυτές τις πρακτικές, γιατί όταν τους κυνηγούν στο Αφγανιστάν οι Αμερικανοί, ή οι τοπικοί αντίπαλοι τους, αναγκάζονται να μπαίνουν στο Pashtunistan του Πακιστάν για να σωθούν, όπου τους δίνουν άσυλο οι Πακιστανοί Ταλιμπάν. Δηλαδή ναι μεν είναι διαφορετικό πράγμα οι Πακιστανοί και οι Αφγανοί Ταλιμπάν, αλλά είναι και συγκοινωνούντα δοχεία, πολλές φορές συνεργάζονται, και πολλές φορές χτυπάνε ο ένας τον άλλο. Το ίδιο συμβαίνει και στο εσωτερικό των Αφγανών Ταλιμπάν και των Πακιστανών Ταλιμπάν. Συμμορίες είναι. Ναρκοτρομοκράτες.

Μία άλλη δυσκολία που αντιμετωπίζει το Πακιστάν είναι ότι κάποιες φορές χτυπάει τους Αφγανούς Ταλιμπάν για να ικανοποιήσει τις ΗΠΑ, όταν οι ΗΠΑ δέχονται επιθέσεις από τους Αφγανούς Ταλιμπάν, αλλά αυτό εξαγριώνει τους Αφγανούς Ταλιμπάν, και δημιουργεί τις προυποθέσεις να συνεργαστούν οι Αφγανοί Ταλιμπάν με τους Πακιστανούς Ταλιμπάν εναντίον του Πακιστάν.

Επίσης δίνει πάτημα στο Ιράν να αποκτήσει πρόσβαση στους Αφγανούς Ταλιμπάν, που αν χάσουν το Πακιστάν θα χρειάζονται κάποιο στήριγμα.

Άρα όταν το Πακιστάν χτυπάει την Al-Qaeda το χτυπούν οι Πακιστανοί Ταλιμπάν, και όταν το Πακιστάν χτυπάει τους Αφγανούς Ταλιμπάν, που είναι σύμμαχοι του, προκειμένου να ευχαριστήσει τις ΗΠΑ, δημιουργούνται οι προυποθέσεις να συνεργαστούν οι Αφγανοί Ταλιμπάν με τους Πακιστανούς Ταλιμπάν εναντίον του Πακιστάν.


Να πω ότι σε κάποιες συμμορίες των Πακιστανών Ταλιμπάν, εκτός από την Al-Qaeda, έχουν αποδεδειγμένα πατήματα και οι μη Pashtuns του Αφγανιστάν. Πολύ πιθανόν να έχει και το Ιράν κάποια πατήματα σε κάποιες συμμορίες των Πακιστανών Ταλιμπάν.

“Who are the Pakistani Taliban?”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου