Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016

Η Δημιουργία της Al-Qaeda το 1988

Όταν οι Σοβιετικοί ανακοίνωσαν ότι θα αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν το 1988, και πράγματι αποχώρησαν τον Φεβρουάριο του 1989,  ο Οσάμα μπιν Λάντεν βρισκότανε στο Αφγανιστάν, μαζί με άλλους Άραβες συντρόφους του, από διάφορες Αραβικές χώρες. Το 1988 ο μπιν Λάντεν δημιούργησε στο Αφγανιστάν την Αλ Κάιντα, επιλέγοντας την αφρόκρεμα των Αράβων συντρόφων του.Οι στόχοι της οργάνωσης δεν είναι καταγεγραμμένοι, αλλά προκύπτουν εύκολα από παρατήρηση της πορείας της οργάνωσης. Όταν οι Σοβιετικοί αποχώρησαν από το Αφγανιστάν, οι Σοβιετικοί συμφώνησαν με τους Αμερικανούς να μην ανακατευτούν, και να αφήσουν τους συμμάχους τους να βρούνε μία λύση.

Οι Κινέζοι επίσης δεν ήθελαν να ανακατευτούν, γιατί ενώ δεν είχαν πρόβλημα να υποστηρίζουν τους Μουσουλμάνους Μουτζαχεντίν εναντίον των Σοβιετικών, δεν ήθελαν να εμπλακούν σε έναν Μουσουλμανικό εμφύλιο, γιατί η αντίπαλη πλευρά, όποια και αν ήταν αυτή, θα ξεσήκωνε τους Ισλαμιστές Ουιγούρους στην Μουσουλμανική επαρχία της Κίνας την Xin Jiang. Έτσι μαζί με τους Αμερικανούς και τους Ρώσους, και οι Κινέζοι πήραν κάποιες αποστάσεις.

Ξέσπασε λοιπόν ο εμφύλιος στο Αφγανιστάν, με τους Σαουδάραβες, και άλλους Άραβες του Κόλπου, μαζί με το Πακιστάν, να υποστηρίζουν κάποιες ομάδες Αφγανών, κυρίως από την φυλή των Pashtuns, και τους Ιρανούς και τους Ινδούς να υποστηρίζουν άλλες ομάδες, κυρίως από τους Σουνίτες αλλά Ιρανικής καταγωγής Τατζίκους του Αφγανιστάν, και τους Σιίτες  Hazara, αλλά και τους Ουζμπέκους του Βορείου Αφγανιστάν.

Προκύπτει λοιπόν ότι ένας από τους βασικούς στόχους της Αλ Κάιντα ήταν να σταθεί δίπλα στους συμμάχους της στο Αφγανιστάν, και να πολεμήσει τις ομάδες που υποστηρίζονταν από τους Ιρανούς και τους Ινδούς. Αυτό είναι κάτι που το είδαμε στην πράξη. Άλλωστε οι Ινδοί ήταν συχνά στόχος του μπιν Λάντεν.

Η κομμουνιστική κυβέρνηση που άφησαν πίσω τους οι Σοβιετικοί στο Αφγανιστάν άντεξε από το 1989 μέχρι το 1992, οπότε και την ανέτρεψαν οι σύμμαχοι του Ιράν το 1992, οι οποίοι έμειναν στην εξουσία μέχρι το 1996, οπότε τους ανέτρεψαν οι Ταλιμπάν, τους οποίους Ταλιμπάν ανέτρεψαν οι Αμερικανοί το 2001.

Προκύπτει λοιπόν ότι ένας άλλος βασικός στόχος της Αλ Κάιντα, σε συνεργασία φαντάζομαι με το Ιράν, ήταν να σαμποτάρουν τις διαπραγματεύσεις των Αμερικανών με τους Ταλιμπάν για το θέμα των αγωγών της Κεντρικής Ασίας. Και αυτόν τον στόχο της Αλ Κάιντα τον είδαμε στην πράξη.

Ένας άλλος στόχος της Αλ Κάιντα ήταν να υποστηρίξει και να συντονίσει δίκτυα Ισλαμιστών σε ολόκληρο τον Μουσουλμανικό κόσμο. Και αυτό το είδαμε στην πράξη, αφού η Αλ Κάιντα δημιούργησε ένα πολύ μεγάλο δίκτυο franchising, σε ολόκληρο τον Μουσουλμανικό κόσμο.

 Αρχικά ο Οσάμα μπιν Λάντεν σκόπευε να στραφεί εναντίον των σταυροφόρων και των Ινδών, και όχι εναντίον αποστατών Μουσουλμάνων ηγετών που συνεργάζονταν με τους σταυροφόρους, όπως για παράδειγμα ο Σαουδάραβας Βασιλιάς και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ.

Όταν ο Σαουδάραβας βασιλιάς κάλεσε τους Αμερικανούς στον Κόλπο το 1991, για να πολεμήσουν τους Ιρακινούς που είχαν πάρει τις πετρελαιοπηγές του Κουβέιτ, ο Οσάμα μπιν Λάντεν θα βάλει στο στόχαστρο και τους αποστάτες Μουσουλμάνους. Και αυτό το είδαμε στην πράξη, με τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα στην Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.


Οι Σαουδάραβες θα τον εξορίσουν το 1991, ο μπιν Λάντεν θα πάει στο Σουδάν το 1992, οι Σαουδάραβες θα του αφαιρέσουν την υπηκοότητα το 1994, και όταν οι Αμερικανοί θα πιέσουν το 1996 τους Σουδανούς να παραδώσουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν στην Σαουδική Αραβία, η Σαουδική Αραβία θα αρνηθεί αμέσως, φοβούμενη έναν ξεσηκωμό που θα ακολουθούσε την φυλάκιση ή την εκτέλεση του μπιν Λάντεν, που ήταν για πολλούς Σαουδάραβες ένας ήρωας.

Να πω ότι δεν θεωρώ τυχαίο ότι οι Σουδανοί διώχνουν τον Λάντεν το 1996, την εποχή που οι Ταλιμπάν παίρνουν το Αφγανιστάν από τους συμμάχους του Ιράν, με την βοήθεια του Πακιστάν και της Αλ Κάιντα. Οι Ιρανοί είναι ο βασικός σύμμαχος του Σουδάν εκείνη την εποχή, μέχρι και το 2015.

 Είναι λογικό να μην θέλουν πλέον οι Ιρανοί τον Οσάμα στο Σουδάν, αλλά να τον θέλουν στο Αφγανιστάν για να σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ταλιμπάν, κάτι που έτσι κι αλλιώς θα έκανε ο Οσάμα.

Έτσι ο Οσάμα θα πάει στο Αφγανιστάν το 1996, και θα πολεμήσει τους Ιρανούς για τον έλεγχο του Αφγανιστάν, και μαζί με τους Ιρανούς θα πολεμήσει τους Αμερικανούς για το θέμα των Αμερικανικών αγωγών.

Η σχέση της Αλ Κάιντα με το Ιράν είναι μία σχέση αγάπης και μίσους, αφού μαζί χτυπάνε τον Σαουδάραβα Βασιλιά και τους σταυροφόρους, αλλά συγκρούονται και μεταξύ τους για επιρροή στον Μουσουλμανικό κόσμο.


Πάντα την Αλ Κάιντα να την βλέπετε ως ένα άθροισμα συμμοριών που συνδέονται μεταξύ τους χαλαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου