Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016

ΗΠΑ-Ρωσία-Τουρκία-Ισραήλ (Ιούλιος 2016)

Πολύ ωραίο άρθρο του Washington Institute για την βελτίωση στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας. Βλέπε “Will the PKK and the Islamic State Bring Turkey and Russia Closer Together”? , Ιούλιος 2016.

Καταρχάς το άρθρο λέει κάτι πολύ ενδιαφέρον, ότι οι Άραβες και οι Τούρκοι, προκειμένου να αυξήσουν την πίεση στην Ρωσία, έδωσαν προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα τους Σουνίτες αντάρτες που υποστηρίζουν στην Συρία, οι οποίοι κατάφεραν να ρίξουν αεροπλάνα του Άσαντ στις 13 Μαρτίου, στις 5 Απριλίου και στις 23 Απριλίου του 2016.

Οι Ρώσοι απείλησαν ότι θα δώσουν αντίστοιχο οπλισμό στους Κούρδους, και πράγματι οι Κούρδοι έριξαν Τουρκικό ελικόπτερο στις 13 Μαΐου. Όποιος παρακολουθεί την σελίδα θα είχε δει το βιντεάκι που είχα ανεβάσει. Είχα ανεβάσει το βιντεάκι χωρίς να ξέρω όμως το background. Νόμιζα ότι απλά οι Κούρδοι έριξαν ένα Τουρκικό ελικόπτερο με ένα Ρωσικό αντιαεροπορικό. Για το βιντεάκι βλέπε εδώ.

Ενώ το άρθρο γράφει ότι σκόπιμα οι Ρώσοι έδωσαν αντιαεροπορικό Ρωσικό, αυτό που εμφανίζεται στο βιντεάκι, που δεν είναι από αυτά που εξάγουν στον Άσαντ, ώστε να στείλουν το μήνυμα στους Τούρκους ότι θα αρχίσουν να δίνουν αντιαεροπορικά δικά τους στους Κούρδους. Πρώτης διαλογής.

Το άρθρο γράφει ότι οι Τούρκοι χρειάζονται τους Ρώσους αν θέλουν να σταματήσουν τους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι Κούρδοι, με τις ευλογίες των Αμερικανών, έχουν περάσει δυτικά του Ποταμού Ευφράτη, και κοντεύουν να απειλούν να κλείσουν το λεγόμενο Manbij Pocket, που είναι το κενό ανάμεσα στις περιοχές (κίτρινες) που ελέγχουν οι Κούρδοι, και που επιτρέπουν στην Τουρκία να επικοινωνεί με τους Σουνίτες της Συρίας.

Χάρτης 1
Να πω εγώ ότι αν οι Κούρδοι πάρουν το Manbij Pocket θα πλησιάσουν επικίνδυνα στην Μεσόγειο, κάτι που δεν συμφέρει ούτε τους Τούρκους, αλλά ούτε και τους συμμάχους των Κούρδων τους Ρώσους. Μόνο τους Αμερικανούς θα συνέφερε κάτι τέτοιο.

Επομένως, γράφει το άρθρο, αν οι Τούρκοι τα βρούνε με τους Ρώσους, θα μπορέσουν να διατηρήσουν Σουντικό το Manbij Pocket, αφού θα σταματήσουν οι Ρώσοι να υποστηρίζουν τους Κούρδους της Συρίας, αλλά θα ηρεμήσει και ο πόλεμος στο Κουρδιστάν της Τουρκίας, αφού η Ρωσία είναι βασικός υποστηρικτής του PKK.

Επίσης, γράφει το άρθρο, η Τουρκία, τώρα που τα χάλασε με τον ISIS για να τα φτιάξει με τις ΗΠΑ, άρχισε να δέχεται τρομοκρατικά χτυπήματα από τον ISIS, και θα χρειαστεί την άδεια της Ρωσίας για να μπει στον Σουνιτικό διάδρομο της Συρίας και να καθαρίσει τον ISIS, κάτι που θα εκτιμήσουν πολύ και οι Αμερικανοί.

Να θυμίσω ότι τα κορυφαία στελέχη του ISIS είναι οι πρώην άνθρωποι του Σαντάμ Χουσέιν, που είχαν στενές σχέσεις και με τους Τούρκους, στους οποίους πουλούσαν πετρέλαιο, και μαζί τους κυνηγούσαν τους Κούρδους της Τουρκίας και του Ιράκ, αλλά είχαν στενές σχέσεις και με τους Ρώσους, αφού ο Σαντάμ ήταν στενός σύμμαχος των Ρώσων, και τα κορυφαία στελέχη του εκπαιδεύονταν από την Κα Γκε Μπε. Να θυμίσω ότι η Ρωσία στο μεγαλύτερο μέρος της παρουσίας της στην Συρία χτυπούσε τους αντάρτες που υποστηρίζονταν από το ΝΑΤΟ, τον Free Syria Army, και όχι τον ISIS. Βλέπε “Προς μία Συμμαχία Ρωσία-ISIS”?

Άρα οι Ρώσοι μπορούν  να χτυπήσουν τους Τούρκους και υποστηρίζοντας τους Κούρδους της Συρίας και της Τουρκίας, και υποστηρίζοντας τον ISIS, τώρα που η Τουρκία τα έσπασε με τον ISIS για να ευχαριστήσει τους Αμερικανούς. Επομένως είναι προφανές ότι η Τουρκία έχει όφελος από την βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το άρθρο αναρωτιέται ποιο είναι το κέρδος της Ρωσίας. Δεν απαντάει, αλλά είναι κάτι από αυτά που έχω πει. Είτε η Τουρκία θα επιτρέψει στην Gazprom να μπει στον Leviathan του Ισραήλ, και μαζί οι Ρώσοι και οι Ισραηλινοί θα στείλουν αέριο στην Τουρκία, είτε θα κάνουν μία συμφωνία για κάποιον μικρό Turk Stream, είτε θα στείλουν οι δυο τους μαζί με το Ισραήλ φυσικό αέριο στο Πακιστάν και την Ινδία, που είναι αγορές που έχει βάλει στο μάτι η Ρωσία. Ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το άρθρο γράφει ότι και οι Αμερικανοί βλέπουν πολύ θετικά την βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας, Και μπορεί να ακούγεται παράξενο αλλά πράγματι οι Αμερικανοί έχουν μεγάλο όφελος από μία ηρεμία στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας, τουλάχιστον στην Συρία. Ίσως να είναι τα πράγματα διαφορετικά στην Ουκρανία, αλλά για την Συρία σίγουρα ισχύει αυτό.

Έχω ξαναπεί ότι το πλούσιο σε πετρέλαιο Ιράκ είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ, και όχι η φτωχή Συρία. Η φτωχή Συρία είναι σημαντική για την Τουρκία, την Ρωσία, το Ιράν και το Κατάρ.

Το πρώτο όφελος για τους Αμερικανούς είναι ότι η Ρωσία δεν θα υποστηρίξει τον ISIS αν τον χτυπήσουν μαζί οι Τούρκοι και οι Αμερικανοί.

Το δεύτερο όφελος είναι ότι η Ρωσία θα σταματήσει να φέρνει τους Αμερικανούς σε δύσκολη θέση στο Κουρδικό. Τα όπλα που δίνει η Ρωσία στους Κούρδους της Συρίας τα χρησιμοποιούν και οι Κούρδοι της Τουρκίας, και αυτό φέρνει σε δύσκολη θέση τους Αμερικανούς. οι οποίοι αναγνωρίζουν ως τρομοκρατική οργάνωση το PKK στην Τουρκία, αλλά είναι σύμμαχοι του YPG στην Συρία, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι δύο Κουρδικές οργανώσεις έχουν στενή συνεργασία.

Και τους κατηγορούν οι Τούρκοι ότι η βοήθεια τους στο YPG καταλήγει μέσω του PKK σε τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία. Όπως κατηγορούν και οι Αμερικανοί τους Τούρκους ότι η βοήθεια τους στον ISIS καταλήγει σε τρομοκρατικές οργανώσεις στην Ευρώπη.

Επίσης, αν τα βρούνε οι Ρώσοι και οι Τούρκοι, οι Ρώσοι θα επιτρέψουν στους Ισραηλινούς να τα βρούνε με τους Τούρκους, ώστε να σταματήσουν να τρώγονται οι δύο σύμμαχοι των Αμερικανών.

Άρα αν η Τουρκία και η Ρωσία τα βρούνε στην Συρία, οι Αμερικανοί λύνουν τρία προβλήματα. Θα μπορούν να είναι σύμμαχοι με τους Κούρδους της Συρίας χωρίς να έχουν πρόβλημα με τους Τούρκους, θα καθαρίσουν τον ISIS, και θα δούνε δύο συμμάχους τους να τα βρίσκουν (Τουρκία-Ισραήλ).

Και τα τρία είναι πολύ σημαντικά για τις ΗΠΑ.

“Will the PKK and the Islamic State Bring Turkey and Russia Closer Together”? , Ιούλιος 2016
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου