Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016

Τα 2 Πρόσωπα των Ταλιμπάν

Στον παρακάτω χάρτη βλέπετε την φυλή των Pashtuns, οι οποίοι ζούνε κυρίως στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, και είναι η μεγαλύτερη φυλή του Αφγανιστάν, και η δεύτερη μεγαλύτερη φυλή του Πακιστάν. Στο Πακιστάν πρώτη φυλή είναι οι Punjabis.

Χάρτης Pashtuns


Όπως βλέπετε 30 περίπου εκατομμύρια Pashtuns ζούνε στο Πακιστάν, και 14 περίπου εκατομμύρια ζούνε στο Αφγανιστάν.

Κατανομή των PashtunsΑυτό που πρέπει να κρατήσετε είναι ότι οι Pashtuns είναι μεν λιγότεροι στο Αφγανιστάν, αλλά είναι η μεγαλύτερη δύναμη του Αφγανιστάν, και είναι μεν περισσότεροι στο Πακιστάν, αλλά στο Πακιστάν είναι δεύτεροι και καταϊδρωμένοι, με τους Punjabis να είναι με διαφορά πρώτοι. Άρα η χώρα των Pashtuns, από τους οποίους προέρχονται οι Ταλιμπάν, είναι το Αφγανιστάν και όχι το Πακιστάν.

Στον παρακάτω χάρτη βλέπετε τις εθνοτικές ομάδες του Αφγανιστάν. Με ανοιχτό πράσινο οι Pashtuns, από τους οποίους προέρχονται οι σύμμαχοι του Πακιστάν οι Αφγανοί Ταλιμπάν, με σομόν οι Σιίτες Hazara, παραδοσιακός σύμμαχος του Ιράν, με καφέ οι Σουνίτες αλλά Ιρανικής καταγωγής Τατζίκοι, συνήθως σύμμαχοι του Ιράν, με μωβ στον βορρά οι Ουζμπέκοι, και αυτοί στο πλευρό των Ιρανών τα τελευταία χρόνια, και με μπλε στον Νότο οι Baloch,  κάποιοι από τους οποίους ζητάνε ένα δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο Balochistan, από τα Balochistan του Ιράν, του Αφγανιστάν και του Πακιστάν. Επομένως οι σύμμαχοι του Ιράν και της Ινδίας βρίσκονται κατά κανόνα στο Βόρειο Αφγανιστάν, ενώ οι σύμμαχοι του Πακιστάν βρίσκονται στο Νότιο Πακιστάν.

Χάρτης ΑφγανιστάνΣτον παρακάτω χάρτη βλέπετε τις σημαντικότερες εθνοτικές ομάδες του Πακιστάν. Με ανοιχτό πράσινο οι Punjabis, με σκούρο καφέ οι Pashtuns, με ανοιχτό καφέ οι Baloch, οι οποίοι θέλουν το ανεξάρτητο Balochistan, και με κίτρινο οι Sindh, κάποιοι από τους οποίους ζητάνε επίσης ένα ανεξάρτητο Sindhudesh.

Χάρτης ΠακιστάνΣτον παρακάτω χάρτη βλέπετε το Balochistan.

Χάρτης BalochistanΣτο Πακιστάν υπάρχει επίσης το θέμα του Kashmir, το οποίο διεκδικεί η Ινδία, ώστε να καταφέρει να φτάσει στην Κεντρική Ασία παρακάμπτοντας τον μεγάλο εχθρός της το Πακιστάν. Προς το παρόν ένα μέρος του Kashmir ελέγχει το Πακιστάν και ένα άλλο η Ινδία.

Χάρτης Kashmir 1Χάρτης Kashmir 2Δίπλα στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν βρίσκεται η ευαίσθητη Μουσουλμανική επαρχία της Κίνας η Xin Jiang, στην οποία δρουν αυτονομιστές Μουσουλμάνοι.

Χάρτης Xin Jiang και Θιβέτ

Χάρτης Εθνοτικές Ομάδες ΚίναςΔεν φαίνεται με την πρώτη ματιά αλλά το Αφγανιστάν έχει κοινά σύνορα με την Κίνα.

Χάρτης Σύνορα Αφγανιστάν-ΚίναςΠροφανώς πολύ σημαντικά για την περιοχή είναι τα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου της Κεντρικής Ασίας, στα οποία έχω αναφερθεί πολλές φορές, όπως και στις μεγάλες έριδες που αυτά προκαλούν, όπως για παράδειγμα ο ανταγωνισμός των δικτύων Ιράν-Πακιστάν με το δίκτυο TAPI.

Χάρτης Ιράν-Πακιστάν και ΤΑΡΙ

Να γυρίσω όμως στους Ταλιμπάν τώρα. Για να καταλάβετε τους Ταλιμπάν πρέπει να καταλάβετε τους Pashtuns. Τα σύνορα Πακιστάν-Αφγανιστάν είναι τα σύνορα που υπήρχαν από την εποχή που οι Βρετανοί είχαν υπό τον έλεγχο τους την Ινδία, και τότε το Πακιστάν ήταν μέρος της Ινδίας.

Όταν η Ινδία απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1947, το  Πακιστάν δημιουργήθηκε ως ανεξάρτητο κράτος, ως το Μουσουλμανικό κομμάτι της Ινδίας. Επομένως τα σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν ήταν αυτά που είχαν οι Άγγλοι με το Αφγανιστάν, και περιελάμβαν και τους Pashtuns που βρίσκονταν στην Βρετανική Αυτοκρατορία.

Μετά την αποχώρηση των Βρετανών δημιουργούνται τα εξής θέματα με τους Pashtuns. Οι Αφγανοί θέλουν να πάρουν το Pashtunistan του Πακιστάν, και κάποιοι Pashtuns θέλουν να δημιουργηθεί ένα ενιαίο Pashtunistan.
Οι Pashtuns του Αφγανιστάν, που είναι μία πολύ φτωχή χώρα, επιθυμούν να πάρουν το Αφγανικό Pashtunistan, ενώ οι Pashtuns του Πακιστάν δεν έχουν κάποιο συμφέρον να αποσχιστούν από μία πλουσιότερη χώρα όπως το Πακιστάν, και να ενωθούν με μία πάρα πολύ φτωχή χώρα όπως το Αφγανιστάν. Οι Pashtuns του Πακιστάν θέλουν περισσότερη δύναμη στο Πακιστάν, και έρχονται σε σύγκρουση με την κυρίαρχη φυλή τους Punjabis, όπως κάνουν και οι Baloch και οι Sindh. Το ίδιο συνέβαινε και με τους Benghalis του East Pakistan, το οποίο με την υποστήριξη της Ινδίας κατάφερε να αποσχιστεί από το Πακιστάν και νἆ γίνει ανεξάρτητο κράτος (Bangladesh), μετά τον πόλεμο Ινδίας-Πακιστάν το 1971.

Ο Πακιστανικός στρατός αποτελείται από Punjabis, ενώ οι Ταλιμπάν προέρχονται από τους Pashtuns, και ο ένας δεν γουστάρει και πάρα πολύ τον άλλο.

Ωστόσο οι Πακιστανοί θέλουν να τα έχουν καλά με τους Pashtuns του Αφγανιστάν, ώστε οι τελευταίοι να μην θέτουν θέμα απόσχισης τους Πακιστανικού Pashtunistan, όπως παραδοσιακά κάνουν. Παραδοσιακά οι κυβερνήσεις του Αφγανιστάν ζητάνε είτε να πάρουν το Pashtunistan του Πακιστάν, είτε να γίνει μία τελείως αυτόνομη περιοχή, κάτι που δεν δέχονται οι Πακιστανοί.

Οι Αφγανοί Ταλιμπάν ήταν ένα δημιούργημα των Πακιστανών μετά την αποχώρηση των Σοβιετικών, ώστε να μην πάρουν την εξουσία στο Αφγανιστάν οι σύμμαχοι των Ιρανών και των Ινδών και πιέσουν για την προσάρτηση του Pashtunistan του Πακιστάν στο Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν δεν ήταν εθνικιστές Pashtuns αλλά Ισλαμιστές, και ζητούσαν ένα Ισλαμικό Αφγανιστάν και όχι ένα μεγάλο Pashtunistan, κάτι που βόλευε πάρα πολύ τους Πακιστανούς. Όταν λέω Πακιστανούς εννοώ τους Punjabis, που είναι η μεγάλη δύναμη του Πακιστάν.

Ακόμη όμως και όταν οι Taliban πήραν την εξουσία στο Αφγανιστάν την περίοδο 1996-2001, με την υποστήριξη του Πακιστάν, αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν. Και αν δεν τα αναγνώρισαν οι Ταλιμπάν, που ήταν δημιούργημα του Πακιστάν, τότε ποια Αφγανική κυβέρνηση θα τα αναγνωρίσει?

Επομένως για το Πακιστάν υπήρχαν μεγάλα οφέλη από το να υπάρχει πόλεμος στο Αφγανιστάν, ώστε να μην δημιουργηθεί μία ισχυρή Αφγανική κυβέρνηση που θα ζητούσε εδάφη του Πακιστάν, και οι Pashtuns του Αφγανιστάν να έχουν ανάγκη το Πακιστάν και να μην στρέφονται εναντίον του.

Και αυτό είναι το μεγάλο δίλλημα του Πακιστάν τώρα, γιατί τώρα θέλει να υπάρξει ηρεμία στο Αφγανιστάν, ώστε να περάσει το πετρέλαιο και το αέριο της Κεντρικής Ασίας από το Πακιστάν, αλλά το Πακιστάν πάντα φοβάται το θέμα του Pashtunistan, ειδικά σε περίπτωση που δημιουργηθεί μία κυβέρνηση που θα είναι φιλο-Ινδική ή φιλο-Ιρανική και δεν θα έχει ανάγκη το Πακιστάν.

Αντιθέτως το Ιράν θέλει ειρήνη στο Αφγανιστάν για να μην έχει πρόβλημα στα ανατολικά του σύνορα, αλλά θέλει τον πόλεμο για να μην κατέβει το πετρέλαιο και το αέριο της Κεντρικής Ασίας στην Ινδία και τον Ινδικό Ωκεανό παρακάμπτοντας το Ιράν. Το Ιράν ζητάει να περάσει το αέριο και το πετρέλαιο της Κεντρικής Ασίας μέσα από το Ιράν.

Υπάρχει λοιπόν αυτή η τραγική κατάσταση στο Αφγανιστάν, όπου για διαφορετικούς λόγους οι δύο σημαντικοί του γείτονες, το Πακιστάν και το Ιράν, επιθυμούν για διαφορετικούς λόγους τον πόλεμο, παρόλο που για πολλούς άλλους λόγους και οι δύο επιθυμούν την ειρήνη.

Οι Πακιστανοί χρησιμοποιούν τους Αφγανούς Ταλιμπάν εναντίον των συμμάχων της Ινδίας και του Ιράν στο Αφγανιστάν, και οι εχθροί του Πακιστάν χρησιμοποιούν τους Πακιστανούς Ταλιμπάν εναντίον των Πακιστανών, δηλαδή εναντίον των Punjabis του Πακιστάν, πατώντας στην κόντρα που υπάρχει ανάμεσα στους Pasthuns του Πακιστάν και τους Punjabis.

Και υπάρχει αυτή η ιδιαιτερότητα λοιπόν με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι διαχωρίζονται σε Αφγανούς Ταλιμπάν και Πακιστανούς Ταλιμπάν, όλοι προέρχονται από τους Pashtuns, αλλά οι Αφγανοί Ταλιμπάν είναι σύμμαχοι των Πακιστανών, ενώ οι Πακιστανοί Ταλιμπάν είναι εχθροί των Πακιστανών. Εχθροί των Punjabis εννοώ.

Να τονίσω όμως ότι ενώ όλοι σχεδόν οι Ταλιμπάν προέρχονται από τους Pashtuns, πάρα πολλοί Pashtuns δεν είναι Ταλιμπάν. Οι Ταλιμπάν είναι ένα υποσύνολο των Pashtuns.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου