Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016

Τουρκία VS ISIS (Ιούνιος 2016)

Πριν λίγους μήνες ο Πούτιν είχε κατηγορήσει την Τουρκία ότι υποστηρίζει τον ISIS αγοράζοντας το πετρέλαιο του, και αμέσως είχε ακολουθήσει και ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, ο οποίος είχε εκτοξεύσει την ίδια κατηγορία εναντίον της Τουρκίας. Η πραγματικότητα ήταν ότι η Τουρκία παρείχε και τεχνική υποστήριξη στον ISIS.

Όταν λέμε ISIS στο Ιράκ και την Συρία μιλάμε για την νομενκλατούρα του Σαντάμ Χουσέιν στο Ιράκ, την οποία ανέτρεψαν οι ΗΠΑ φέρνοντας στην εξουσία του Ιράκ την Σιιτική πλειοψηφία, και ενδυναμώνοντας τους συμμάχους τους Κούρδους. Ο ISIS με τον παν-Ισλαμισμό προσπάθησε να ενώσει τα Σουνιικά τμήματα της Συρίας και του Ιράκ, και να φτάσει στην Τουρκία. Αλλά αυτά τα έχω ξαναπεί.

Από τότε πολλά άλλαξαν. Η Τουρκία υπό την πίεση των ΗΠΑ άλλαξε στρατόπεδο στην Συρία, και άρχισε να στηρίζει τις συμμορίες της Αλ Κάιντα που στηρίζονται από χώρες που έχουν σχετικά καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, αυτό που λέμε Free Syria Army. Άρχισε λοιπόν η Τουρκία να βοηθά ενεργά τις ΗΠΑ εναντίον του ISIS.

Ο βασικός λόγος ήταν ότι οι Κούρδοι ήταν ο μόνος σύμμαχος των ΗΠΑ εναντίον του ISIS στην Συρία, ενώ στο Ιράκ οι ΗΠΑ έχουν σύμμαχο και τον Σιιτικό στρατό του Ιράκ. Ο Σιιτικός στρατός είναι πολύ χαμηλής ποιότητας, γιατί οι Σουνίτες είχαν τον έλεγχο στο Ιράκ και οι Αλαουίτες στην Συρία, και οι Σιίτες δεν ήταν οι πρώτης κατηγορίας πολίτες.

Χτυπώντας τον ISIS μαζί με τις ΗΠΑ η Τουρκία μείωσε την σημασία των Κούρδων της Συρίας για τις ΗΠΑ. Παρόλο που δεν νομίζω ότι οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν τους φυσικούς συμμάχους τους Κούρδους, οι Κούρδοι χάνουν την σημασία τους αν η Τουρκία βοηθά τις ΗΠΑ εναντίον του ISIS στην Συρία. Ο φόρος των ΗΠΑ είναι ότι θα δημιουργηθεί στην Συρία και το Ιράκ ένα Σουνιτικό κράτος που θα λειτουργεί εναντίον των ΗΠΑ όπως η Αλ Κάιντα, διενεργώντας τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ, υποστηριζόμενο από όσες χώρες έχουν εχθρικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Επίσης η Τουρκία ανακοίνωσε προχθές την ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Ρωσία και το Ισραήλ, και αυτό σημαίνει ότι ούτε οι Ρώσοι ούτε οι Ισραηλινοί θα μπορούν να βοηθούν τους Κούρδους της Συρίας, κάτι που αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο τους Κούρδους.

Χθες ήρθε η τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Τουρκίας, και όπως γράφει το Αμερικανικό think tank, αν είναι επίθεση του ISIS σημαίνει την κήρυξη του πολέμου στην Τουρκία. Μέχρι τώρα ο ISIS στην Τουρκία σκότωνε τουρίστες. Τούρκους σκότωναν οι Κούρδοι τρομοκράτες, και οι κομμουνιστές τρομοκράτες. Ίσως τώρα αρχίσουν οι επιθέσεις του ISIS εναντίον των Τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας. Και φυσικά το πιο ενδιαφέρον θα είναι να δούμε ποιες χώρες θα στηρίξουν αυτές τις επιθέσεις.


Turkey's Istanbul Attack Vengeance Will Be Like 'Rain From Hell”, Ιούνιος 2016
http://www.washingtoninstitute.org/policy-analysis/view/turkeys-istanbul-attack-vengeance-will-be-like-rain-from-hell?utm_term=Read%20this%20article%20on%20our%20website.&utm_campaign=Turkey%20Poised%20for%20War%20on%20ISIS%20%28Cagaptay%20%7C%20CNN%29&utm_content=email&utm_source=Act-On+Software&utm_medium=email&cm_mmc=Act-On%20Software-_-email-_-Turkey%20Poised%20for%20War%20on%20ISIS%20%28Cagaptay%20%7C%20CNN%29-_-Read%20this%20article%20on%20our%20website

1 σχόλιο:

  1. Στο συννημενο δεν γινεται καμια αναφορα σε αγοροπωλησιες λαθραιου πετρελαιου μεταξυ Τουρκιας και ISIS. Αντιθετα, η σχεση τους περιγραφεται ως cold war. Τι μπορει να ισχυει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή