Σάββατο, 25 Ιουνίου 2016

Πάμπλο Εσκομπάρ

Μετά από μισό αιώνα συγκρούσεων, η φιλοαμερικανική κυβέρνηση της Κολομβίας και οι κομμουνιστές ναρκοτρομοκράτες της FARC ανακοίνωσαν οριστική ανακωχή. Η FARC έχει έναν στρατό 7.000 ανδρών περίπου (El Pais).

Να πω εγώ ότι η FARC δρα κυρίως στις ζούγκλες του Αμαζονίου και στις οροσειρές των Άνδεων, και υποστηρίζεται κυρίως από την Βενεζουέλα, την Κούβα, την Βολιβία, την Νικαράγουα, το Ιράν και την Χεζμπολάχ. Δεν ξέρω αν έχει υποστηριχθεί στο παρελθόν και από την Αργεντινή και την Βραζιλία οι οποίες δεν την αναγνώρισαν ως τρομοκρατική οργάνωση. Να θυμίσω ότι το Ιράν είχε πολλές παρτίδες με την Αργεντινή στο παρελθόν, και λέγεται ότι η Αργεντινή έχει βοηθήσει το Ιράν να αναπτύξει το πυρηνικό του πρόγραμμα στην μαύρη αγορά, όπως και το Πακιστάν και η Βόρεια Κορέα.Υπολογίζεται ότι η FARC ελέγχει περίπου το 50% του εμπορίου κοκαΐνης της Κολομβίας. Ίσως και το 60%.  Πιστεύω ότι η στην ανακωχή θα έχει παίξει ρόλο και η βελτίωση των σχέσεων των ΗΠΑ με το Ιράν και την Κούβα. Οι democrats επί Ομπάμα έχουν γίνει πιο φιλικοί προς την Μουσουλμανική Αδελφότητα και τους Κομμουνιστές ηγέτες της Λατινικής Αμερικής.

Να θυμίσω ότι όταν οι Ρεπουμπλικάνοι ζήτησαν να ανακηρυχθεί η Μουσουλμανική Αδελφότητα στις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση, και ο Ομπάμα επισκέφθηκε ως αντίποινα φαντάζομαι ένα τζαμί των ΗΠΑ που στο παρελθόν είχε συσχετιστεί με ακραίους Ισλαμιστές, χωρίς προς Θεού να θέλω να πω ότι ο Ομπάμα συνδέεται με την τρομοκρατία. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα τα τελευταία χρόνια υποστηρίζεται κυρίως από την Τουρκία, το Ιράν και το Κατάρ, μέχρι πρόσφατα και από το Σουδάν, και είναι μία σοσιαλιστική Ισλαμιστική οργάνωση με στενούς δεσμούς με την Ισλαμιστική τρομοκρατία, και επί Νάσερ την υποστήριζε η Σαουδική Αραβία εναντίον των σοσιαλιστών του Νάσερ. Τελευταία την χρησιμοποιούν η Τουρκία, το Ιράν και το Κατάρ εναντίον της Σαουδικής Αραβίας. Την Μουσουλμανική Αδελφότητα να την σκέφτεστε περισσότερο ως μία ιδεολογία που έχει πολλά μέλη σε όλες τις Μουσουλμανικές χώρες, και όχι ως έναν ενιαίο οργανισμό.

Ο Πάμπλο Εσκομπάρ είχε συσχετιστεί με την αριστερή τρομοκρατική οργάνωση M-19 ή April 19, αλλά δεν αποκλείεται οι αριστερές τρομοκρατικές οργανώσεις να είχαν και συνεργασία μεταξύ τους. Αλλά από την άλλη οι κομμουνιστές ναρκοτρομοκράτες υποστηρίζονται από πολλές χώρες, και δεν αποκλείεται να υπάρχει και έχθρα ανάμεσα στις τρομοκρατικές οργανώσεις, και να συνεργάζονται με διαφορετικά καρτέλ ναρκωτικών η κάθε μία, και να έχουν και εχρθικές σχέσεις μεταξύ τους.

Η El Pais είναι μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ισπανίας, είναι κεντροραιστερή, και έχει δωρεάν newsletter. Πηγαίνετε πάνω πάνω, εκεί που γράφει newsletter, και από τις επιλογές που σας δίνει επιλέγετε El Pais in English. Όλα τα υπόλοιπα newsletters είναι στα Ισπανικά.

“Colombian government and FARC rebels announce “bilateral and definitive” ceasefire”, Ιούνιος 2016

“The Palace Siege: 30 years since rebel fighters launched a devastating attack on Colombia's highest court”, Νοέμβριος 2015

“19th of April Movement”
https://en.wikipedia.org/wiki/19th_of_April_Movement

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου