Κυριακή, 26 Ιουνίου 2016

Η Συμμετοχή της Ρωσίας στον Αγωγό TAPI

Αυτό ομολογώ μου είχε διαφύγει. Και είναι κάτι που κάνει πολύ μεγάλη διαφορά. Οι Ινδοί ανακοίνωσαν τον Δεκέμβριο του 2015 ότι θέλουν να αγοράσουν 30 δις κυβικά μέτρα Ρωσικού φυσικού αερίου ετησίως, είτε μέσω του Ιράν, είτε μέσω του αγωγού TAPI (Turkmenistan-Afghanistan-Pakistan-India). Βλέπε το κρατικό Ρωσικό Russia By the Headlines (RBTH) με τίτλο “India may import Russian gas via Iran swap or TAPI pipeline”, Δεκέμβριος 2015.

Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι η Ρωσία είχε βλέψεις για τον TAPI. Και όμως είναι απόλυτα λογικό να συμβαίνει αυτό, γιατί η Ρωσία συνδέεται ήδη με το Τουρκμενιστάν με αγωγό φυσικού αερίου (Central Asia-Centre Pipeline), και η Ρωσία και η Ινδία είναι παραδοσιακοί σύμμαχοι. Τον Ρωσικό αγωγό βλέπετε στον παρακάτω χάρτη από το site της Gazprom.

Χάρτης 1 Αγωγός Central Asia- Central
Εφόσον η Ρωσία συνδέεται με το Τουρκμενιστάν, είναι απόλυτο λογικό να διεκδικεί ένα κομμάτι από την πίτα, ειδικά όσον αφορά τις εξαγωγές στην σύμμαχο της Ινδία, με αντάλλαγμα φυσικά να βοηθήσει η Ρωσία τους Αμερικανούς και τους Ινδούς στο Αφγανιστάν να αντιμετωπιστούν τους Ταλιμπάν και την Al Qaeda, οι οποίοι υποστηρίζονται από τους Άραβες του Κόλπου και τους Ιρανούς, και φαντάζομαι και από τους Μαλαισιανούς και τους Ινδονήσιους, οι οποίοι επίσης εξάγουν αέριο. Αλλά εδώ πάλι το πράγμα σκοντάφτει στην συμμαχία Ρωσίας-Ιράν.

Αν η Ρωσία συμμετάσχει στον ΤΑPI θα είναι στο πλευρό των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, απέναντι στο Ιράν. Aν η Ρωσία συμμετάσχει στο σχέδιο Ιράν-Ινδίας, με τα λεγόμενα oil swap, η Ρωσία θα στέλνει αέριο στο Βόρειο Ιράν μέσω του Αζερμπαϊτζάν, αφού το Ιράν δεν έχει σχεδόν καθόλου αέριο στο βόρειο τμήμα του, και το Ιράν θα στέλνει τις αντίστοιχες ποσότητες από τα κοιτάσματα του στον Περσικό Κόλπο στην Ινδία, ώστε να μην βρει την Ρωσία απέναντι του στο Αφγανιστάν.

Χάρτης 2 Κοιτάσματα Πετρελαίου (μαύρο) και φυσικού αερίου (κόκκινο)
Αν οι ΗΠΑ καταφέρουν να βάλουν την αρκούδα στον TAPI θα έχουν κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα στο Αφγανιστάν, προκειμένου να ελευθερώσουν το πετρέλαιο και το αέριο της Κεντρικής Ασίας προς τον Ινδικό Ωκεανό. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και αν γίνει ο TAPI, στο Αφγανιστάν θα είναι κάπως δύσκολο να μην φάει κάπου μία ρουκέτα. Ενώ η διαδρομή Αζερμπαϊτζάν-Ιράν και μετά LNG, ή μέσω του θαλάσσιου αγωγού Ιράν-Ομάν-Ινδίας, θα παρέχει στην Ινδία πολύ μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια. Αλλά και μόνο το ότι η Ρωσία έχει συζητήσει το ενδεχόμενο να μπει στον TAPI πρέπει να αλλάξει πάρα πολύ τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα στο Αφγανιστάν.

Άρθρα

India may import Russian gas via Iran swap or TAPI pipeline”, Δεκέμβριος 2015
1η, 2η Παράγραφος
India has proposed to import up to 30 billion cubic meters of gas a year from Russia either via swap with Iran or through the Turkmenistan-Afghanistan- Pakistan-India (TAPI) pipeline, Russian Deputy Energy Minister Yury Sentyurin told Interfax.
He said the proposals were made last month at a meeting of a working group that is studying the feasibility of a Russia-India hydrocarbon pipeline system.


Central Asia-Centre Gas PipelineΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου