Σάββατο, 25 Ιουνίου 2016

Η Δολοφονία του Hasan Mahsun

H Xin Jiang είναι η δυτική επαρχία της Κίνας όπου ζούνε πάνω από 10 εκατομμύρια Τουρκογενείς Ουιγούροι. Κατά την διάρκεια της Σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν, οι Κινέζοι έστελναν Ουιγούρους στο Πακιστάν, οι Πακιστανοί τους εκπαίδευαν, και τους έστελναν να πολεμήσουν στο Αφγανιστάν τους Σοβιετικούς.

Μετά το τέλος του πολέμου το 1989, οι Ουιγούροι μαχητές επέστρεψαν στην Xin Jiang, το 1991 η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε, και η Κίνα δημιούργησε μεγάλα δίκτυα που άρχισαν να ρουφάνε το πετρέλαιο και φυσικό αέριο από το Καζακστάν και το Τουρκμενιστάν, πρώην αποικίες της Ρωσίας που τώρα είχαν αποκτήσει την ανεξαρτησία τους.

Οι Άραβες και οι Ιρανοί, φαντάζομαι και οι Ινδονήσιοι και οι Μαλαισιανοί, δημιούργησαν συμμορίες της Αλ Κάιντα στην Xin Jiang, αφού μόνο από την Xin Jiang μπορεί να επικοινωνήσει η Κίνα με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας. Από αυτές τις συμμορίες ξεπήδησε το 1997 το East Turkestan Islamic Movement, το οποίο ζητάει την ανεξαρτησία της Xin Jiang.

Το 2003 οι Αμερικανοί, οι Πακιστανοί και οι Κινέζοι σκότωσαν τον αρχηγό του East Turkestan Islamic Movement Hasan Mahsun, ο οποίος κρυβόταν στο Πακιστάν. Βλέπε Hasan Mahsun

Εικόαν 1


Χάρτης 1 Xin JiangΚάτι αντίστοιχο με τους Κινέζους έπαθαν οι ΗΠΑ, οι οποίοι υποστήριζαν μαζί με τους Άραβες και τους Πακιστανούς τους Pashtuns του Αφγανιστάν, οι οποίοι επίσης πολεμούσαν στο Αφγανιστάν τους Σοβιετικούς. Τα περισσότερα μέλη των Ταλιμπάν προέρχονται από τους Pashtuns. Οι Ιρανοί υποστήριξαν τους Τατζίκους του Αφγανιστάν, που είναι μεν Σουνίτες αλλά είναι Περσικής καταγωγής, και τους Hazaara Σιίτες του Ιράν, που αποτελούν το 20% περίπου του πληθυσμού.

 Μετά το τέλος του πολέμου, οι Αμερικανοί ήθελαν να κατεβάσουν το πετρέλαιο και το αέριο της Κεντρικής Ασίας στον Ινδικό Ωκεανό, αλλά η Al Qaeda συμμάχησε με τους Taliban, και έγινε ο πανικός στο Αφγανιστάν, με τους Ταλιμπάν να παίρνουν την χώρα υπό τον έλεγχο τους το 1996, να τους αναγνωρίζουν μόνο οι Πακιστανοί, οι Σαουδάραβες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και οι ΗΠΑ να τους ανατρέπουν το 2001 με την επίθεση στο Αφγανιστάν.

Χάρτης 2 Αγωγός TAPI (Turkmenistan-Afghanistan-Pakistan-India)


Η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους σχεδιάστηκε στο Αφγανιστάν από τον αρχηγό της Αλ Κάιντα (Οσάμα μπιν Λάντεν), και τον αρχηγό των Ταλιμπάν (Μουλά Ομάρ), δύο από τους ήρωες του πολέμου εναντίον των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν, με την υποστήριξη κύκλων της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν, του Σουδάν, του Ιράκ, φαντάζομαι και κύκλων του Πακιστάν που ελέγχονται από τους Άραβες του Κόλπου.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου