Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016

Η Παγκόσμια Παραγωγή Ηρωίνης –The Golden Crescent and the Golden Triangle

Οι περιοχές Golden Crescent και Golden Triangle είναι οι μητροπόλεις της παραγωγής ηρωίνης. Το Golden Crescent αποτελείται από τα βουνά του Ιράν, του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, και το Golden Triangle από τα βουνά της Ταϊλανδής, της Μιανμάρ και του Λάος.

Χάρτης 1 Golden Crescent και Golden TriangleΤο 70%-90% της παγκόσμιας παραγωγής ηρωίνης παράγεται στο Αφγανιστάν (Huffington Post), και πολύ σημαντικό ρόλο στο εμπόριο ηρωίνης έχουν οι Ισλαμιστές Ταλιμπάν, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχεται από την φυλή των Pashtun, που είναι μία φυλή που ζει στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, και είναι και μία από τις ισχυρότερες φυλές του Πακιστάν. Γι’αυτό και οι Πακιστανοί είναι αυτοί που παραδοσιακά έχουν την μεγαλύτερη επιρροή στους Ταλιμπάν. Για Pashtuns βλέπε χάρτη 2.

Χάρτης 2 Pashtuns


  
Οι Ταλιμπάν παρέχουν προστασία στους παραγωγούς της ηρωίνης, με το αζημίωτο, και φροντίζουν να λαδώνουν τους κυβερνητικούς υπαλλήλους που διευκολύνουν το εμπόριο ηρωίνης, ή να τρομοκρατούν όσους δημιουργούν προβλήματα. Ο ρόλος των Ταλιμπάν είναι καθοριστικός όχι τόσο για την παραγωγή της ηρωίνης, την οποία απλά προστατεύουν και επιβλέπουν, αλλά κυρίως για την διακίνηση της. Περισσότερο ως νταβατζήδες και διακινητές λειτουργούν οι Ταλιμπάν και πολύ λιγότερο ως παραγωγοί.

Οι Ταλιμπάν είναι η 5η πλουσιότερη τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο, και έχουν ετήσια έσοδα που υπολογίζονται στα 500 εκ δολάρια ετησίως, ενώ κάποιοι μιλούν για έσοδα άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Μιλάμε για τεράστιο ποσό, αν σκεφτούμε ότι η Βόρεια Κορέα, που έχει έναν πληθυσμό 25 εκατομμυρίων κατοίκων έχει ΑΕΠ 40 δις δολαρίων. Όταν λέμε Ταλιμπάν δεν σημαίνει ότι όλοι οι Pashtuns είναι Ταλιμπάν, ούτε ότι όλοι οι Ταλιμπάν είναι Pashtuns.

Παρά τα μεγάλα έσοδα που οι Ταλιμπάν έχουν από το εμπόριο ηρωίνης, οι οικονομικές ενισχύσεις που λαμβάνουν οι Ταλιμπάν από τους Άραβες του Περσικού Κόλπου και από το Πακιστάν, μάλλον ξεπερνούν τα έσοδα τους από το εμπόριο ηρωίνης. Άλλωστε οι Ταλιμπάν εμπλέκονται σε κάθε είδους παράνομης οικονομικής δραστηριότητας. Αυτά δηλαδή τα 2 δις δολάρια δεν προέρχονται όλα από το εμπόριο της ηρωίνης (βλέπε Reuters).

Η μητρόπολη της κοκαΐνης είναι η Λατινική Αμερική, και έλεγα της προάλλες για την κομμουνιστική τρομοκρατική οργάνωση FARC της Κολομβίας, η οποία κυριαρχεί στο εμπόριο της κοκαΐνης. Η FARC χτυπάει την φιλο-Αμερικανική κυβέρνηση της Κολομβίας, και υποστηρίζεται από την Βενεζουέλα, την Κούβα, την Βολιβία, την Νικαράγουα, και το Ιράν, και ενδεχομένως στο παρελθόν να έχει λάβει υποστήριξη και από τις Αργεντινή και Βραζιλία.

Να πω επίσης ότι οι Ταλιμπάν, με την βοήθεια του Πακιστάν και των Αράβων του Κόλπου, κατάφεραν να καταλάβουν ολόκληρη σχεδόν τo Αφγανιστάν το 1996, και να δημιουργήσουν το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν (Islamic Emirate of Afghanistan). Την κυβέρνηση του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν αναγνώρισαν μόνο το Πακιστάν, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι Αμερικανοί ανέτρεψαν την κυβέρνηση των Ταλιμπάν το 2001 με την επίθεση στο Αφγανιστάν.

Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ μπλεγμένα, γιατί οι Αμερικανοί με τους Ινδούς υποστηρίζουν τους αντιπάλους των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, αλλά οι Ρώσοι, που υποστήριζαν τους Αμερικανούς εναντίον των Ταλιμπάν στο παρελθόν, έχουν αρχίσει να έχουν σχέσεις με τους Ταλιμπάν.

Οι Ρώσοι λένε ότι το κάνουν αυτό για να μην πάρει την θέση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν ο ISIS. Παρόλο που ο ISIS όντως έχει κάνει την εμφάνιση του στο Αφγανιστάν, μου φαίνεται πιο πιθανό να οφείλεται η αλλαγή της στάσης των Ρώσων στην βελτίωση των σχέσεων τους με το Πακιστάν, ως αντίποινα στην βελτίωση των σχέσεων της παραδοσιακής συμμάχου τους Ινδίας με τις ΗΠΑ. Οι Ινδοί έχουν συμμαχήσει με τις ΗΠΑ εναντίον της Κίνας, αφού οι Ρώσοι έχουν καλές σχέσεις με την Κίνα και δεν μπορούν να βοηθήσουν τους Ινδούς σε αυτό το θέμα. Ότι έχει συμβεί και με τον άλλο παραδοσιακό σύμμαχο των Ρώσων, το Βιετνάμ, που αναγκαστικά και αυτό στρέφεται προς τις ΗΠΑ για προστασία από την Κίνα.

Στον παρακάτω χάρτη βλέπετε τον ανομοιογενή πληθυσμό του Αφγανιστάν, με τους Pashtuns να κυριαρχούν, τους Balloch στα νότια, τους Τατζικανούς στα βόρεια (κίτρινο), αν λέγονται έτσι οι κάτοικοι του Τατζικιστάν, και διάφορες άλλες ομάδες.Άρθρα

“Islamic Emirate of Afghanistan

“How the Taliban Gets Its Cash”, Νοέμβριος 2015

“Who is funding the Afghan Taliban? You don’t want to know”, Αύγουστος 2009

“Russian ambassador denies Moscow supporting Taliban”, Απρίλιος 2016
http://www.reuters.com/article/us-afghanistan-russia-idUSKCN0XM1PK

Golden Crescent

“Golden Triangle”


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου