Κυριακή, 26 Ιουνίου 2016

Η Επανέναρξη των Διπλωματικών Σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ

Σήμερα αναμένεται να ανακοινώσουν οι Τούρκοι και οι Ισραηλινοί ότι έχουν βρει έναν τρόπο προκειμένου να επιτευχθεί η επανέναρξη των διπλωματικών τους σχέσεων (Haaretz). Οι Ισραηλινοί θα καταβάλλουν 20 εκ δολάρια στις οικογένειας των Τούρκων που σκότωσαν όταν ο Ερντογάν μαζί με τους Ιρανούς και τους Καταριανούς έστειλε το Mavi Marmara για να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας το 2010.Οι Ισραηλινοί ζητούσαν να κλείσει η Τουρκία τα γραφεία της Χαμάς που λειτουργούν στην Τουρκία, αλλά τελικά η Τουρκία θα δεσμευτεί απλώς ότι δεν θα υποστηρίζει επιθέσεις της Χαμάς εναντίον των Ισραηλινών από την Γάζα.

Οι Τούρκοι ζητούσαν την άρση του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας, αλλά τελικά οι Ισραηλινοί θα τους επιτρέψουν μόνο να κάνουν έργα στην Γάζα υπό την εποπτεία των Ισραηλινών.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον, είναι ότι όλο αυτό γίνεται με τις ευλογίες των Ρώσων όπως έλεγα της προάλλες. Βλέπε “Ρωσία-Τουρκία Ιούνιος 2016”.

Άρα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε τι συμφώνησαν οι τρεις χώρες στον τομέα του φυσικού αερίου. Δύο είναι οι περιπτώσεις. Ή οι Τούρκοι δέχτηκαν να μπει η Gazprom στον Leviathan, ενδεχομένως και με κάποια τουρκική εταιρεία, ή οι Τούρκοι και οι Ρώσοι συμφώνησαν να κατασκευάσουν τον Turk Sream, και ως αντάλλαγμα οι Ρώσοι επιτρέπουν στο Ισραήλ να στείλει αέρι στην Τουρκία χωρίς να το χτυπήσει η Χεζμπολάχ.

Όταν μιλάμε για τον Turk Stream μην φαντάζεστε μόνο τον μεγάλο Turk Stream με τα 4 πόδια και τα 60 δις κυβικά (4Χ15). Τα 63 δις κυβ για την ακρίβεια. Έχει συζητηθεί και ένας μικρότερος Turk Stream (2X15) και 30 δις. Δεν ξέρω αν συζητιέται και ένας ακόμη μικρότερος με 15 δις, όπως ο Blue Stream, που είναι η ποσότητα που χρειάζεται η Δυτική Τουρκία. Γιατί από τα 63 δις κυβ μέτρα οι Τούρκοι θα κρατούσαν τα 15-18 δις και τα υπόλοιπα θα τα έστελναν στην Ευρώπη.

Το σίγουρο είναι ότι η επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ σχετίζεται άμεσα με τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας.

Israel, Turkey Reach Understandings on Hamas; Reconciliation Announcement Expected Sunday”, Ιούνιος 2016


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου