Κυριακή, 26 Ιουνίου 2016

Τα Πυρηνικά Όπλα της Ασίας

Στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο η Κίνα ήταν σύμμαχος των ΗΠΑ, αλλά μετά το τέλος του πολέμου και την άνοδο των Κομμουνιστών στην εξουσία η Κίνα συμμάχησε με τους Σοβιετικούς στον Ψυχρό Πόλεμο.

Στην συνέχεια οι Σοβιετικοί άρχισαν να βοηθούν τους Κινέζους να αποκτήσουν πυρηνικό οπλοστάσιο. Ο πληθυσμός της Ρωσίας βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό τμήμα της, ενώ της Κίνας στην Δυτική της πλευρά στον Ειρηνικό Ωκεανό. Προφανώς οι Σοβιετικοί έβλεπαν θετικά το ενδεχόμενο να έχουν στην μέση τις ΗΠΑ, αφού από κάποιο σημείο και μετά υπήρχαν πύραυλοι που μπορούσαν να διασχίσουν τους ωκεανούς.Οι Σοβιετικοί προσπάθησαν να δώσουν πυρηνικά και στην Κούβα, αλλά κατάλαβαν όλοι ότι οι ΗΠΑ θα κάνει εισβολή στην Κούβα σε αυτήν την περίπτωση, και εγκατέλειψαν το εγχείρημα, παρόλο που έχω διαβάσει ότι ήταν η στιγμή που η ανθρωπότητα έφτασε πιο κοντά παρά ποτέ σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο (Cuban Missile Crisis 1962).

Όταν οι Κινέζοι και οι Σοβιετικοί συγκρούστηκαν, οι Σοβιετικοί άρχισαν να μειώνουν την υποστήριξη τους στο πυρηνικό πρόγραμμα της Κίνας. Αλλά ήταν πλέον αργά.

Στην συνέχεια οι Σοβιετικοί συμμάχησαν με την αντίπαλο της Κίνας την Ινδία, και βοήθησαν την Ινδία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ενώ οι Κινέζοι βοήθησαν τους Πακιστανούς συμμάχους τους να δημιουργήσουν το δικό τους πυρηνικό οπλοστάσιο, ώστε να έχουν πυρηνικά όπλα δίπλα στην Ινδία.

Η Βόρεια Κορέα δεν ξέρω αν δημιούργησε το πυρηνικό της οπλοστάσιο με την βοήθεια των Σοβιετικών ή των Κινέζων, ή και των δύο, γιατί στο Sino-Soviet Split η Βόρεια Κορέα ήταν μαζί με την Γιουγκοσλαβία οι δύο κομμουνιστικές χώρες που είχαν κρατήσει μία ουδέτερη στάση. Πιο λογικό μου φαίνεται να βοήθησε την Βόρεια Κορέα η Κίνα, αλλά το λέω εντελώς τυχαία.

Όλα τα πυρηνικά όπλα της Ασίας, όπως και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, έχουν γίνει με την υποστήριξη της Ρωσίας. Φαντάζομαι ότι αντίστοιχα στην Ευρώπη οι χώρες θα έλαβαν βοήθεια από τις ΗΠΑ.

Τα πυρηνικά ήταν ένα από τα θέματα που εξαγρίωναν τον Ντε Γκωλ με τις ΗΠΑ, γιατί οι Αμερικανοί δεν ήθελαν να αποκτήσει η Γαλλία πυρηνικό οπλοστάσιο, και ο Ντε Γκωλ θεωρούσε, και σωστά, ότι η προτεραιότητα των ΗΠΑ ήταν η Αγγλία και όχι η Γαλλία. Αυτό τον έκανε να πάρει την Γαλλία από το ΝΑΤΟ, το 1966. Ο Νικολά Σαρκοζί ξαναέβαλε την Γαλλία στο ΝΑΤΟ το 2009, βλέποντας την Γερμανία να αποκτά πολύ στενές σχέσεις με την Ρωσία, ώστε να μπορεί η Γαλλία να αντιμετωπίσει την Γερμανία με την βοήθεια των ΗΠΑ, αλλά και την Κίνα στην Βόρεια Αφρική.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου