Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016

Πως θα Αντιδράσουν το Ιράν και το Κατάρ στην Προσέγγιση της Τουρκίας με την Ρωσία και το Ισραήλ?

Το πρώτο πράγμα που έχει ενδιαφέρον είναι να δούμε αν θα περπατήσει η προσπάθεια ομαλοποίησης των σχέσεων της Τουρκίας με την Ρωσία και το Ισραήλ, και αν περπατήσει τι θα γίνει με τον Leviathan και τον Turk Stream.

Το δεύτερο που έχει σημασία, ίσως και μεγαλύτερη, είναι το τι θα γίνει με το Ιράν και το Κατάρ, αν προχωρήσει αυτή η ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας-Ισραήλ.

Οι σχέσεις Κατάρ-Ρωσίας δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί έτσι κι αλλιώς κακές είναι.

Ενδιαφέρον έχει το τι θα γίνει με τις σχέσεις Κατάρ-Τουρκίας, δύο πολύ στενών συμμάχων, και στις σχέσεις Ρωσίας-Ιράν, δύο χωρών που είναι υποτίθεται σύμμαχοι.

Οι Καταριανοί έχουν επιτρέψει στους Τούρκους να φτιάξουν και στρατιωτική βάση στο Κατάρ, έχουν δώσει πάρα πολλά χρήματα στους Τούρκους, και είναι ο βασικός χρηματοδότης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, την οποία υποστηρίζουν η Τουρκία και το Ιράν.

Προσπαθώ να βρω έναν τρόπο που θα μπορούσε η Τουρκία να εντάξει και το Κατάρ σε αυτή την συμφωνία και δεν μπορώ, ειδικά αν οι Ρώσοι, οι Τούρκοι και οι Ισραηλινοί στείλουν αέριο στην Ινδία. Ίσως να υπάρχει και να μην μου έρχεται αυτή την στιγμή στον μυαλό. Το σχέδιο που προωθούσε η Τουρκία ήταν να τα βρούνε το Ιράν και το Κατάρ, και να στείλουν μαζί αέριο στην Τουρκία. Πως θα γίνει τώρα να τα βρούνε οι Ρώσοι με τους Τούρκους, και να στείλουν οι Ιρανοί και οι Καταριανοί αέριο στην Τουρκία δεν ξέρω. Γιατί μόνο έτσι μπορούν να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι.

Το Ιράν-Ρωσία έχει επίσης ενδιαφέρον. Οι σχέσεις Ρωσίας-Ιράν δεν είναι τόσο καλές όσο οι σχέσεις Τουρκίας-Κατάρ, αφού το Ιράν είναι όπως και η Ρωσία μία από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο σε πετρέλαιο και αέριο, αλλά οι δύο χώρες είναι υποτίθεται σύμμαχοι. Όσο σύμμαχοι είναι τέλος πάντων. Πως θα επηρεάσει τις σχέσεις Ιράν-Ρωσίας η συμφωνία της Τουρκίας με την Ρωσία και το Ισραήλ? Εδώ μου φαίνεται ακόμη πιο δύσκολο να εντάξει η Ρωσία και το Ιράν στην συμφωνία, αλλά ίσως πάλι να μην βλέπω πάλι κάτι.

Το σημαντικό είναι ότι αν οι Τούρκοι, οι Ρώσοι και οι Ισραηλινοί προσπαθήσουν να στείλουν αέριο στην Ινδία, όπως έλεγα χθες, τότε θα θίγουν ξεκάθαρα το Ιράν και το Κατάρ, και τα πράγματα για την σχέση Τουρκίας-Κατάρ και Ρωσίας-Ιράν θα είναι ακόμη δυσκολότερα. Βλέπε “Ο Αγωγός Ρωσίας-Τουρκίας-Ισραήλ Μέρος 2”.Επίσης, ενδιαφέρον έχει τι θα γίνει με την Σαουδική Αραβία σε περίπτωση που προχωρήσει η συμφωνία της Τουρκίας με την Ρωσία και το Ισραήλ? Αν το πετρέλαιο μείνει έξω από αυτή την συμφωνία η Σαουδική Αραβία δεν θίγεται, αφού το φυσικό αέριο δεν την ενδιαφέρει ιδιαίτερα. 

Την Σαουδική Αραβία θα την ενδιέφερε πολύ περισσότερο από το φυσικό αέριο να σταματήσει η Τουρκία να υποστηρίζει μαζί με το Ιράν και το Κατάρ την Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο, και η Ρωσία να είναι ουδέτερη ανάμεσα στην Σαουδική Αραβία και το Ιράν, ή ακόμη καλύτερα να παίρνει το μέρος της Σαουδικής Αραβίας.

Άρα το πρώτο που πρέπει να δούμε είναι το πως θα πάει η προσέγγιση της Τουρκίας με την Ρωσία και το Ισραήλ, μέχρι ποιο σημείο θα φτάσει αυτή η προσέγγιση, και αν περπατήσει, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στις σχέσεις Τουρκίας-Κατάρ και Ρωσίας-Ιράν.


Μου φαίνεται ότι για να στραφεί η Τουρκία προς την Ρωσία θα πρέπει σε κάποιο βαθμό να εγκαταλείψει το Ιράν και το Κατάρ. Δεν ξέρω πως αλλιώς μπορεί να γίνει αυτό. Ίσως σε αυτήν την περίπτωση να υπάρχει το ολίγον έγκυος. Για να δούμε. 

Turkey Moves To Restore Relations With Russia And Israel On The Same Day”, Ιούνιος 2016
http://www.huffingtonpost.com/entry/turkey-russia-israel-relations_us_57716029e4b017b379f6b5cd?&utm_medium=email&utm_campaign=World+Post+062716&utm_content=World+Post+062716+CID_ba287544e704ce98dc38115b8ef7eacf&utm_source=Email+marketing+software

2 σχόλια:

 1. Το πιο ενδιαφέρον (πλην πολύ... ευφάνταστου) σενάριο που έχω ακούσει! Τώρα πως θα γίνει Κύπρος και Τουρκία και Αίγυπτος και Τουρκία να τα βρουν είναι ένα ζήτημα. Τι σου λέει;

  http://kourdistoportocali.com/news-desk/o-trab-etimazi-tin-mesogiaki-enosi-tous-tsipra-erntogan-ke-netaniachou/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι Κομμουνιστές θέλουν να γίνει η Ελλάδα κομμάτι της Τουρκίας. Όχι το Τραμπ. Το Κουρδιστό Πορτοκάλι απευθύνεται σε σανοφάγους. Χάνεις τον χρόνο του διαβάζοντας το. Εντελώς όμως

   Διαγραφή