Σάββατο, 25 Ιουνίου 2016

Η Απομόνωση της Κίνας στον Ψυχρό Πόλεμο

Όταν η Κίνα και η Ρωσία απέκτησαν εχθρικές σχέσεις τις δεκαετίες 60-70, η Κίνα βρέθηκε απομονωμένη, αφού με κόκκινο βλέπετε τις χώρες που είχαν καλύτερες σχέσεις με την Ρωσία, και με πράσινο τις χώρες που είχαν καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ. Η Βόρεια Κορέα και η Γιουγκοσλαβία ήταν οι χώρες που ακολουθούσαν ανεξάρτητη γραμμή.

Το Πακιστάν ήταν η παρηγοριά της Κίνας, παρόλο που και αυτό είχε πολύ καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Και η Κίνα, και οι ΗΠΑ, και οι Άραβες του Κόλπου, χτύπησαν τους Σοβιετικούς με αιχμή του δόρατος τους Σοβιετικούς, όταν οι τελευταίοι εισέβαλλαν στο Αφγανιστάν για να υποστηρίξουν τους Αφγανούς Κομμουνιστές (1979-1989).

Ακόμη και το Ιράν χτύπησε τους Σοβιετικούς στο Αφγανιστάν. Οι Σοβιετικοί είχαν καλύτερες σχέσεις με το Ιράκ παρά με το Ιράν, και εκείνη την περίοδο το Ιράν και το Ιράκ ήταν σε πόλεμο (1980-1988), με τους Αμερικανούς, τους Σοβιετικούς και τους Άραβες να στηρίζουν τον Σαντάμ Χουσέιν εναντίον του Ιράν, και τους Κινέζους να στηρίζουν το Ιράν εναντίον του Σαντάμ. Άλλωστε οι Ιρανοί Ισλαμιστές άρχισαν να κυνηγούν και να σκοτώνουν τους Ιρανούς κομμουνιστές όταν πήραν την εξουσία το 1979.

Οι Ιρανοί χτύπησαν τους Σοβιετικούς στο Αφγανιστάν την περίοδο 1979-1989, κρατώντας όμως αποστάσεις από τους Αμερικανούς, τους Άραβες και τους Πακιστανούς, υποστηρίζοντας Σιιτκές ομάδες Αφγανών Μουτζαχεντίν. Οι Σιίτες αποτελούν περίπου το 20% του πληθυσμού του Αφγανιστάν.


Στον πόλεμο του Βιετνάμ (1955-1975) οι Σοβιετικοί και οι Κινέζοι χτύπησαν μαζί τους Αμερικανούς.

Το 1979 η Κίνα τα βρήκε με τις ΗΠΑ, και οι Δυτικές εταιρείες άρχισαν να επενδύουν στην Κίνα, και η Κίνα μετατράπηκε από μία αγροτική χώρα σε μία βιομηχανική δύναμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου