Τρίτη, 14 Ιουνίου 2016

Το Εμπόριο των Ναρκωτικών και η Τρομοκρατία στην Λατινική Αμερική και την Ασία

Άλλο ένα πολύ ωραίο άρθρο του Gatestone Institute για την τρομοκρατία. Λίγο παλιό, γραμμένο το 2011, αλλά πολύ κατατοπιστικό. Βλέπε “Iran Trains Terrorists in Venezuela”, Μάιος 2011.

http://www.tiwy.com/pais/map_la.gif

Είχα ανεβάσει πριν λίγο καιρό ένα άλλο καταπληκτικό άρθρο του Gatestone, το “The New, Improved Axis of Jihad”, γραμμένο το 2013 από την πρώην υπάλληλο της CIA Clare Lopez, για την παρουσία της Σιιτικής Λιβανέζικης Χεζμπολάχ στην Βενεζουέλα, προκειμένου να συνεργάζεται με τα καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού. Βλέπε “Ο Άξονας Χεζμπολάχ – Αλ Κάιντα”.

Το “Iran Trains Terrorists in Venezuela” γράφει για την συμμαχία της Κούβας, του Ιράν και της Βενεζουέλας, και την υποστήριξη τους στην κομμουνιστική τρομοκρατική οργάνωση της Κολομβίας FARC. Οι κομμουνιστές αντάρτες της FARC δραστηριοποιούνται στην νοτιοανατολική Κολομβία, στις ζούγκλες του Αμαζονίου, και στην βορειοδυτική Κολομβία, στις οροσειρές των Άνδεων, και ελέγχουν το εμπόριο ναρκωτικών της Κολομβίας.

Χάρτης 1 Λατινική ΑμερικήΟι Κομμουνιστές αντάρτες της FARC χτυπάνε την φιλο-Αμερικανική κυβέρνηση της Κολομβίας, υποστηριζόμενοι από την Ισλαμική κυβέρνηση του Ιράν, και τις κομμουνιστικές κυβερνήσεις της Κούβας, της Βενεζουέλας και της Βολιβίας. Οι αντάρτες Κομμουνιστές της FARC είναι για την Κολομβία αυτό που οι Ισλαμιστές Ταλιμπάν είναι για το Αφγανιστάν, με την έννοια ότι έχουν τον έλεγχο του εμπορίου ναρκωτικών της Κολομβίας και του Αφγανιστάν. Βέβαια το βασικό προιόν της Κολομβίας είναι η κόκα, ενώ του Αφγανιστάν το όπιο (ηρωίνη).

Απλά την FARC υποστηρίζουν κυρίως η Βενεζουέλα, η Κούβα, το Ιράν και η Βολιβία, ενώ τους Ταλιμπάν υποστηρίζουν κυρίως το Πακιστάν και οι Άραβες του Κόλπου. Αν και το Ιράν έχει πλέον και αυτό αποκτήσει επιρροή στους Ταλιμπάν, παρόλο που στο παρελθόν το Ιράν και οι Ταλιμπάν ήταν ορκισμένοι εχθροί και το Ιράν ναρκοτρομοκράτες τους ανέβαζε, ναρκοτρομοκράτες τους κατέβαζε. Χωρίς να είναι όμως το Ιράν η βασική επιρροή στους  Ταλιμπάν.

Να πω επίσης ότι η FARC είναι η 3η πλουσιότερη τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο, πίσω μόνο από τον ISIS και την Χαμάς, ενώ οι Ταλιμπάν βρίσκονται στην 5η θέση. Βλέπε “Οι 10 Πλουσιότερες Τρομοκρατικές Οργανώσεις”

Να πω ακόμη ότι όλη αυτή η Σάρα και η Μάρα που περιγράφω παραπάνω υποστήριξε με πάθος τον κομμουνιστή Εβραίο απατεώνα Bernie Sanders, ο οποίος δηλώνει ότι αν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ θα απαγορεύσει στις ΗΠΑ την παραγωγή πετρελαίου και αερίου από σχιστόλιθο.

Να θυμίσω επίσης ότι το Ιράν και η Βενεζουέλα έδιναν λεφτά στους Ποδέμος της Ισπανίας, και οι εφημερίδες της Βενεζουέλας έγραφαν ότι έδιναν λεφτά και στον ΣΥΡΙΖΑ. Λέω συνέχεια για την αγάπη της Ελληνικής αριστεράς με το Κατάρ και την Τουρκία, αλλά και το Ιράν χρηματοδοτεί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ κομμουνιστές, λόγω της μειωμένης δύναμης που οι Ισλαμιστές έχουν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Δυστυχώς δεν είναι καθόλου εύκολο να καταλάβεις από που τα παίρνει ένα διεφθαρμένο κόμμα. Γιατί το τι δηλώνουν τέτοια κόμματα για εσωτερική κατανάλωση δεν έχει καμία σημασία. Μόνο από τις πράξεις και τις επίσημες τοποθετήσεις τους στο εξωτερικό μπορείς να κρίνεις. Αλλά ακόμη και αυτό δεν είναι εύκολο, γιατί πχ στην Αίγυπτο και η Τουρκία, και το Κατάρ και το Ιράν στήριξαν τους Ισλαμιστές. Άρα το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ ούρλιζαν υπέρ των Ισλαμιστών του Μόρσι το 2011 δεν μπορείς να ξέρεις αν οφείλεται στο Κατάρ και την Τουρκία ή στο Ιράν, ή και στους τρεις, αφού και οι τρεις στηρίζουν τους σοσιαλιστές Ισλαμιστές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Στην Συρία, όπου το Κατάρ και η Τουρκία είναι κόντρα στον σύμμαχο του Ιράν και της Ρωσίας Μπασάρ αλ Άσαντ, επίσης δεν μπορείς να ξέρεις, γιατί οι κομμουνιστές είναι πολύ προσεκτικοί στις δηλώσεις τους, και δεν έχει σημασία το τι λένε ανεπισήμως στα καφενεία, όπου φαντάζομαι θα προσπαθήσουν να το παίξουν φιλο-Ρώσοι στους σανοφάγους, αλλά το τι ανακοινώσεις θα βγάλουν επισήμως τα κόμματα τους για το θέμα στο εξωτερικό.

Η Χρυσή Αυγή επίσης μου θυμίζει πολύ Ιράν. Το μίσος της Χρυσής Αυγής για το Ισραήλ, παρά την συμμαχία των Ισραηλινών με την Ρωσία, και παρά το αμυντικό δόγμα Κύπρου-Ισραήλ, θυμίζει πάρα πολύ το Ιράν. Όταν ακούς την Χρυσή Αυγή να μιλάει για το Ισραήλ είναι σαν να ακούς τους Μουλάδες του Ιράν.

Ωστόσο οφείλω να πω ότι ο κανόνας είναι ότι στην Ευρώπη οι εθνικοσοσιαλιστές χρηματοδοτούνται από την Ρωσία, και οι Κομμουνιστές από την Τουρκία, τους Άραβες, και το Ιράν, αλλά και από τους κομμουνιστές της Λατινικής Αμερικής. Αλλά δεν ξέρω μήπως η Χρυσή Αυγή αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Όπως είπα δεν είναι τόσο εύκολο να ξεχωρίζεις την ξένη επιρροή, κυρίως γιατί οι λαϊκιστές πολιτικοί χρησιμοποιούν παραπλανητική ρητορική στο εσωτερικό της χώρας, και πάντα επικαλούνται την Ρωσία που πουλάει στο εσωτερικό.

Θυμάστε τα σκυψίματα του Λαφαζάνη μπροστά στον γενικό διευθυντής της Gazprom, και την φωτογραφία που έπαιζαν νυχθημερόν οι κνίτες των ΜΜΕ για να μας πείσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φιλορωσικό και όχι φιλοτουρκικό κόμμα. Άρα πρέπει να ψάχνεις για επίσημες ανακοινώσεις και τοποθετήσεις του κόμματος για να καταλάβεις τι συμβαίνει, και όχι να ακούς τι λένε ανεπισήμως τέτοια κόμματα όταν απευθύνονται σε σανοφάγους.

Κλείνοντας να πω ότι παρόλο που οι δύο μητροπόλεις του εμπορίου των ναρκωτικών, η Κολομβία και το Αφγανιστάν, υποστηρίζονται από το Ιράν και τους συμμάχους του στην μία περίπτωση, και από τους Άραβες και τους συμμάχους τους στην άλλη, δεν σημαίνει ότι η γεωπολιτική των ναρκωτικών είναι σημαντικότερη από την γεωπολιτική της ενέργειας. Η γεωπολιτική της ενέργειας είναι η βασίλισσα της γεωπολιτικής. Χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι δεν έχει σημασία η γεωπολιτική των ναρκωτικών, η αυτοκινητοβιομηχανία, η  βιομηχανία των όπλων, κλπ κλπ. Μόνο η γεωπολιτική της ενέργειας μπορεί να εξηγήσει σε μεγάλο βαθμό τους πολέμους του 20ου και του 21ου αιώνα.

Άρθρα

“The FARC and Colombia’s Illegal Drug Trade”, Νοέμβριος 2014
37η Παράγραφος
Another estimate released in 2012 by the Colombian Attorney General’s Office put the FARC’s annual income—including drugs and all other illicit activities—at $1.1 billion.46 General José Roberto León, who was then director of Colombia’s national police force, told Reuters in 2013 that the FARC controls about 60 percent of the nation’s drug trade and earns about $1 billion per year from the industry.
https://www.wilsoncenter.org/sites/default/files/Otis_FARCDrugTrade2014.pdf

Iran Trains Terrorists in Venezuela”, Μάιος 2011
3η, 4η, 5η Παράγραφος
Tehran is already preparing for this scenario with the help of Latin American countries such as Venezuela. Al-Seyassah has published reports about Iranian training camps on the border between Venezuela and Colombia, where Shiites from the Arab world are taught to make bombs, carry out assassinations, kidnap people and transport hostages to other locations. These training camps are run by Iranian Revolutionary Guards in cooperation with Hezbollah and Hamas.
The newspaper reports that the Shiite trainees fly to Caracas via Damascus, probably on the Venezuelan airline Conviasa, which covers the Caracas-Damascus-Tehran route. The weekly Conviasa's flights to Tehran are a cause for concern in Washington, due to the lack of transparency about what or whom they might be transporting.. The Kuwaiti paper mentions as well the trainees' presence in Colombia. The Iranian government allegedly enjoys in Latin America the support of the Revolutionary Armed Forces of the Colombian group, the FARC, which derives its primary source of income from drug trafficking. It is not a coincidence, therefore, that Al-Seyassah mentions that Iran finances its militias through narco-trafficking.
Iran's support in Latin America should worry the US. The Iranian regime is expanding its ties and its influence in the US's backyard, and helping groups such as Hezbollah and Hamas finding new safe havens for their terrorist activities. Recently, Uruguay also showed strong interest in strengthening relations with Teheran. The Uruguayan Foreign Minister even went so far as to hail Iran's role in the promotion of human rights in the world.

Οι 10 Πλουσιότερες Τρομοκρατικές Οργανώσεις

Cuba’s Support for Terrorism and the Venezuela-Iran Nexus”, Μάιος 2014
1η , 2η Παράγραφος
Iran, Cuba and Venezuela have developed a close and cooperative relationship against the U.S. and in support of terrorist groups and states. The three regimes increasingly coordinate their policies and resources in a three way partnership aimed at counteracting and circumventing U.S. policies in the Middle East and Latin America. Within this relationship, Cuba plays a strategic role in terms of geography (proximity to the U.S.), intelligence gathering (both electronic eavesdropping and human espionage) and logistics.
In addition to its proven technical prowess to interfere and intercept U.S. telecommunications, Cuba has deployed around the world a highly effective human intelligence network. The type of espionage carried out by Ana Belén Montes, the senior U.S. defense intelligence analyst who spied for Cuba during some 16 years until her arrest in 2001, has enabled the Castro regime to amass a wealth of intelligence on U.S. vulnerabilities as well as a keen understanding of the inner-workings of the U.S. security system. Such information and analysis was provided to Saddam Hussein prior to the U.S. invasion of Iraq and is being provided to a strategic ally like Iran
7η Παράγραφος
Current and former members of Basque Fatherland and Liberty (ETA), a Basque terrorist organization continue to reside in Cuba. While some of these terrorists are on the island as part of an accord between the Cuban and Spanish governments, others are hiding in Cuba, fugitives of Spanish justice.
12η, 13η Παράγραφος
On January 24, 2014 the Castro government decreed that it would now begin to freeze bank assets affiliated to Al-Qaeda in Cuba. The Castro regime tacitly admitted that they had been facilitating financing of terrorism.
“Hezbollah in Cuba,” the Hamas-funded Turkish “charity” known as IHH continues to operate in Havana. IHH is a member of the “Union of Good,” an umbrella organization that financially supports Hamas.

“Hezbollah ‘Moving Freely’ in U.S. with Cuban-Made Venezuelan Passports”, Φεβρουάριος 2016
1η Παράγραφος
Members of Iran’s terror proxy Hezbollah “are moving freely” within the United States and Latin America, courtesy of Venezuelan passports issued by a Cuban company hired by Caracas, reports the UK-based Asharq Al-Awsat.

“The Iran-Cuba-Venezuela Nexus”, Νοέμβριος 2014
1η Παράγραφος
Regular readers of this column will remember that in July the U.S. asked local officials here to arrest Venezuelan Gen. Hugo Carvajaland to extradite him on suspicion of drug trafficking with Colombian guerrillas. He was detained but the Netherlands stepped in, refused the extradition request and let him go.
7η, 8η Παράγραφος
In Venezuela and Bolivia, Iran has moved to the next level, developing a military presence through joint ventures in defense industries. In Venezuela, the state of Aragua, where Mr. El Aissami is now governor, is ground zero for this activity.
Havana applauds this Islamic intervention. Since the rise ofchavismo, Cuba has supplied intelligence services to Venezuela and its regional allies, notably Nicaragua, Bolivia and Ecuador. Mr. Humire says it has also supplied passport-information technology to allow these countries to process individuals from the Middle East, hand out new documents and maintain the secrecy of true identities. Cuba has used this capacity to exchange information with like-minded nations, including Russia and Iran.

Venezuela Helped Argentina Protect Iranian Terrorists with Fake Passports”, Μάρτιος 2015
3η Παράγραφος
The Veja report, translated from Portuguese to Spanish by Argentine news outlet Infobae, cites several officials described as “ex-members of Hugo Chávez’s cabinet” who now live in exile in Washington, D.C., after defecting from the current regime of President Nicolás Maduro. Those interviewed claim that “Argentine government representatives received large quantities of money from Iran,” and that Iran explicitly requested Argentina’s help in protecting Hezbollah terrorists responsible for the 1994 bombing of the Argentine Israel Mutual Association (AMIA), an attack that left 85 dead and dozens wounded.

“Obama lands in Cuba as first US president to visit in nearly a century”, Μάρτιος 2016

“Iranian-Sponsored Narco-Terrorism in Venezuela: How Will Maduro Respond”, Απρίλιος 2013
14η, 15η, 16η, 17η Παράγραφος
Farah produced a research paper for the U.S. Army War College in August 2012 about the "growing alliance" between state-sponsored Iranian agents and other anti-American groups in Latin America, including the governments of Venezuela and Cuba.
This alliance with Iran uses established drug trade routes from countries in South and Central America to penetrate North American borders, all under a banner of mutual malevolence toward the U.S.
The results of this access are largely secret, though security experts who spoke with U.S. News believe the attempted assassination of the Saudi Arabian ambassador in Washington, D.C.'s Georgetown neighborhood was carried out by Iranian intelligence operatives.
"Each of the Bolivarian states has lifted visa requirements for Iranian citizens, thereby erasing any public record of the Iranian citizens that come and go to these countries," wrote Farah of countries such as Venezuela, Ecuador, Colombia and Panama.

“The New, Improved Axis of Jihad”, Μάιος 2013
2η , 3η , 4η , 5η Παράγραφος
Indicators and warnings continue to grow concerning the resurgence of an "Axis of Jihad" comprised of Iran, Hizballah, and al-Qa'eda. This axis is not new: its three actors, both national and sub-national, have been working together in an operational terror alliance for over two decades. Still, so many seem unaware not just of this alliance, but of the ideological bonds that brought them together in Khartoum, Sudan, in the early 1990s and have kept them together to the current day. The bond is as old as Islam, and includes the commitment to jihad [war in the name of Islam] and Islamic Shariah law; the threat is to all free and democratic societies which stand in the way of global Islamic government and the forcible application of Islamic Shariah Law.
This modern-day Axis of Jihad was formed in the Sudan under the aegis of the Muslim Brotherhood regime of Omar al-Bashir and his sometime political ally, National Congress Party chairman Hassan al-Turabi. Al-Qa'eda as such had not yet taken its current form, but after the end of the 1980s Afghan war against the Soviet Union, Usama bin Laden and Ayman al-Zawahiri had found safe haven in the Sudan. Al-Bashir and Turabi are pan-Islamists, meaning they see the world in terms of the Dar al-Islam (House of Islam, where Shariah is enforced) versus the Dar al-Harb (everywhere that is not under Islamic Law). Such a worldview chooses to disregard the ancient intra-Islamic schism between Sunni and Shi'a and instead to unify the entire Islamic world in jihad against the "infidel."
So it was that al-Bashir and Turabi invited the Iranian regime leadership and its Hizballah terror proxies toKhartoum in late 1990 to meet with the future leadership of al-Qa'eda. Then-Iranian president (and once again a 2013 candidate for the office) Ali Akbar Hashemi Rafsanjani, intelligence director Ali Fallahian, Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC) commander Mohsen Reza'i and other top Iranian leadership figures accepted al-Bashir's invitation and traveled to Khartoum, along with Islamic jihadis from around the region.
There, and in subsequent meetings that took place in Khartoum throughout the early 1990s, the alliance was formed among Iran, Hizballah, and what soon would be known as al-Qa'eda. Usama bin Laden was especially interested in the explosives expertise coupled with a "martyrdom" mentality he had seen demonstrated by Hizballah with such deadly effect against Western targets. It was arranged that Imad Mughniyeh, Hizballah's top terror operative, would commit to training Usama bin Laden's growing cadre of terrorists in explosives techniques, especially those involving suicide truck bombings that could bring down large buildings. Training camps were set up in SudanLebanon, and elsewhere where al-Qa'eda's would-be shahid recruits could learn this craft. The attacks at Khobar Towers, the U.S. East Africa Embassies in Dar Es-Salaam and Nairobi, against the USS Cole, and eventually the 9/11 attacks themselves were all the result of this terror alliance.
17η, 18η, 19η Παράγραφος
The Tri-Border region of South America, where the borders of Argentina, Brazil, and Paraguay met, served as an early hub of terror operations from the 1980s onward for the Iranian Embassy in Buenos Aires and Hizballah, which jointly directed the 1992 and 1994 terror attacks against the Israeli Embassy and Jewish Cultural Center, respectively, from this lawless area. Since 2005,Iran's operational base in Venezuela has become the nexus for its operations across the Western Hemisphere, including South, Central, and North America. Diplomatic relationships with Venezuela and other Latin American regimes hostile to the U.S., such as Bolivia, Ecuador, andNicaragua also provide Iran with a means of evading international isolation and sanctions, obtaining a ready source of fraudulent travel documents, and laundering money.
Hizballah's operations in the Western Hemisphere, including inside the U.S. and Canada, are noted with special concern by U.S. officials: former Secretary of Homeland Security Michael Chertoff remarked that Hizballah made al-Qa'eda "look like a minor league team," while former Assistant Secretary of State Richard Armitage has called Hizballah the "A team" and al-Qa'eda the "B team." Masters of clandestine intelligence tradecraft, as well as among the most highly trained and ideologically-committed special operations forces anywhere, Hizballah (which is trained by the Iranians) expends considerable effort establishing cell networks across the Americas. These cells are assigned to pre-attack casing and surveillance; fundraising via a variety of scams like cigarette smuggling as well as narcotrafficking; and operational planning for terror attacks. Former U.S. Ambassador Roger Noriega testifies regularly for Congress to detail Hizballah's collaboration with narcotraffickers and guerrilla groups (such as the FARC -- Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) whose drug-running and terror training activities are becoming ever more complex, dangerous, and threatening to U.S. national security, as well as that of friends and allies throughout the hemisphere.
Venezuela's Margarita Island, better known as a prime tourist destination, has become a safe haven for terrorists and drug smugglers, as well as Hizballah's banking and finance hub in the Western Hemisphere. According to Noriega, Hizballah runs countless businesses and safe houses on the island. Even closer to home, Hizballah has forged operational relationships with Mexican drug cartels such as Los Zetas. The links are opportunistic, rather than ideological, on both sides; Hizballah increasingly uses narcotics trafficking to fill funding gaps left by cutbacks in Iranian largesse, while the cartels benefit from Hizballah's explosives, tunneling, and weapons expertise. Al-Qa'eda, too, has boasted about the ease of moving non-conventional arms and weapons of mass destruction into the U.S. via the Mexican drug tunnels. Kahlili's reportingnames al-Qa'eda operative Adnan Shukrijumah, who has been spotted and tracked over the years by U.S. and allied security agencies from Canada to the U.S., and south into Latin America, among the list of operational commanders awaiting attack orders from Iranian Qods Force commander Qassem Suleimani, the overall Iran-Hizballah-al-Qa'eda coalition commander.

“Ο Άξονας Χεζμπολάχ – Αλ Κάιντα”


2 σχόλια:

  1. Γιαυτο κλαιγονται τα αριστερονια του CNN και του cnbc καθε φορα που λεει ο τραμπ οτι θα φτιαξει το τειχος και κατηγορουν την εκαστοτε (ρεπουμπλικανικη συνηθως)κυβερνηση οτι αυτη ευθυνεται για την εξαρση της συμμοριτικης βιας(gang violence)λογω του πολεμου που ασκειται απο την αμερικη στα καρτελ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου πω την αλήθεια θα προτιμούσα κάτι σε david cameron ή νικολά σαρκοζί, αλλά ίσως η αλητεία θέλει αλητεία. Ειλικρινά δεν ξέρω

      Διαγραφή