Κυριακή, 5 Ιουνίου 2016

Ο Ρόλος της Γερμανικής Αυτοκρατορίας στην Άνοδο του Λένιν και στην Δημιουργία του Ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος

Έχω πει ότι δεν θα ποστάρω για το καλοκαίρι, αλλά δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό, και θα κάνω μία εξαίρεση για μία πολύ ιδιαίτερη ανάρτηση, που αφορά στον τρόπο που περιγράφει ο Ουίνστον Τσόρτσιλ την χρηματοδότηση των Ρώσων κομμουνιστών από τους Γερμανούς πριν τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, σε μία επιτυχημένη προσπάθεια των Γερμανών να αποδυναμώσουν την μεγάλη τους αντίπαλο εκείνη την εποχή, την Τσαρική Ρωσία.

Εικόνα 1 Τσώρτσιλ


Όπως θα διαβάσετε στο site Churchill Center, στα απομνημονεύματα του ο Ουίνστον Τσώρτσιλ περιγράφει την υποστήριξη της Γερμανίας προς τους Ρώσους Κομμουνιστές και τον Λένιν με τον εξής τρόπο:

“Με τον ίδιο τρόπο που αδειάζεις μία φιάλη με χολέρα ή με τύφο στα αποθέματα νερού μίας μεγάλης πόλης, οι Γερμανοί άδειασαν στην Ρωσία τον Λένιν, και το εγχείρημα τους δούλεψε με καταπληκτική ακρίβεια”.

Βλέπε

“The Creeds of the Devil”: Churchill between the Two Totalitarianisms, 1917-1945 (1 of 3)
16η Παράγραφος
“Lenin was sent into Russia by the Germans in the same way that you might send a phial containing a culture of typhoid or cholera to be poured into the water supply of a great city, and it worked with amazing accuracy”.

Να δώσω εγώ το ιστορικό περίγραμμα της εποχής, και μερικές επιπλέον πληροφορίες για την υποστήριξη των Γερμανών προς τους Ρώσους κομμουνιστές ως μίας Γερμανικής 5ης Φάλαγγας.

Μετά το 1871, και την νίκη των Γερμανών επί των Γάλλων, και την προσάρτηση των βιομηχανικών ζωνών που βρίσκονταν ανάμεσα στην Γερμανία και την Γαλλία από την Γερμανία, η Γερμανία έγινε η μεγάλη βιομηχανική και στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης, και ήταν έτοιμη να κυριαρχήσει στην περιοχή που εκτείνονταν από την Γαλλία μέχρι την Ρωσία, και από την Βαλτική Θάλασσα μέχρι την Μεσόγειο Θάλασσα.

Χάρτης 1 Γεωγραφικός Χάρτης ΕυρώπηςΕπίσης, με την συμμαχία της με την Αυτοκρατορία της Αυστροουγγαρίας και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Γερμανία ήταν έτοιμη να φτάσει τον Περσικό Κόλπο και την Κασπία Θάλασσα (Baghdad Railway), και να απειλήσει και τους Άγγλους στην Ινδία και το Ιράκ, αλλά και τους Ρώσους στην Κασπία Θάλασσα.

Η Γερμανία φλέρταρε επίσης με επιτυχία την Ιταλία, η οποία ήταν όπου φυσάει ο άνεμος, και μέσω της Ιταλίας η Γερμανία θα έφτανε στις πρώτες ύλες της Αφρικής, όπου κυριαρχούσαν οι Άγγλοι και οι Γάλλοι. Η Ιταλία, παρόλο που ήταν σύμμαχος της Γερμανίας, αποφάσισε τελικά να μην πάρει επισήμως μέρος στην έναρξη του Α Παγκοσμίου Πολέμου, και στην εξέλιξη του πολέμου άλλαξε στρατόπεδο και τάχθηκε στο πλευρό των Άγγλων, των Γάλλων και των Ρώσων. Οι Άγγλοι, οι Γάλλοι και οι Ρώσοι βρίσκονταν σε σχεδόν σε εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ τους τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά ο Γερμανικός κίνδυνος τους έκανε να βάλουν για λίγο στην άκρη τις διαφορές τους.

Χάρτης 3 Χάρτης Ευρώπη 1900Χάρτης 4 Οθωμανική Αυτοκρατορία 1900Το σημαντικό είναι ότι παρόλο που οι Γερμανοί έχασαν τον πόλεμο, η “επένδυση” τους στους Ρώσους Κομμουνιστές κάθε άλλο παρά χαμένη πήγε, αφού οι κομμουνιστές βρήκαν την ευκαιρία να χτυπήσουν τον αποδυναμωμένο Τσαρικό στρατό της Ρωσίας το 1917, να πάρουν την εξουσία, και να υπογράψουν με τους Γερμανούς, τους Τούρκους και τους Αυστριακούς, την Συνθήκη του Brest-Litovsk, βγάζοντας την Ρωσία από τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, στερώντας έτσι από τους Άγγλους και τους Γάλλους τον βασικό τους σύμμαχο στην Ανατολή. Οι Ρώσοι Κομμουνιστές βγαίνοντας από τον πόλεμο παραχώρησαν στους Γερμανούς, τους Αυστριακούς και τους Οθωμανούς πολλά εδάφη της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, πληρώνοντας κατά κάποιον τρόπο τα "χρέη" τους για την υποστήριξη που είχαν λάβει από αυτές τις χώρες στον αγώνα τους εναντίον του Ρωσικού στρατού.

Οι Ρώσοι κομμουνιστές έδωσαν επίσης στην δημοσιότητα τις μυστικές συμφωνίες που είχαν υπογράψει οι Άγγλοι, οι Γάλλοι και οι Ρώσοι, για το πως σε περίπτωση νίκης θα μοίραζαν τις Οθωμανικές αποικίες της Μέσης Ανατολής σε σφαίρες επιρροής, δίνοντας ένα τεράστιο επικοινωνιακό πλεονέκτημα στους Γερμανούς, τους Αυστριακούς και τους Οθωμανούς.

Λέγεται, και το θεωρώ βέβαιο, ότι η μεγάλη κομμουνιστική εφημερίδα της Ρωσίας, η Pravda, ιδρύθηκε με Γερμανική χρηματοδότηση. Η Pravda ιδρύθηκε το 1912, 2 χρόνια πριν τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, και 5 χρόνια πριν οι Ρώσοι Κομμουνιστές χτυπήσουν τον Τσαρικό Στρατό (1917), και ήταν το επίσημο όργανο της Σοβιετικής προπαγάνδας μέχρι και το 1991. Η Pravda εξακολουθεί να κυκλοφορεί, παρόλο που δεν έχει την αίγλη του παρελθόντος, αφού η Ρωσία έχει  πλέον γυρίσει σε ένα εθνικοσοσιαλιστικό μοντέλο.

Η ναζιστική προπαγάνδα λέει ότι τους Ρώσους κομμουνιστές χρηματοδότησαν οι Εβραίοι, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι χρηματοδότησαν κυρίως οι Γερμανοί. Αν πράγματι αυτό που ενδιέφερε τους Ρώσους κομμουνιστές ήταν οι Εβραίοι, οι Ρώσοι κομμουνιστές δεν θα είχαν βγάλει από τον πόλεμο την  Ρωσία, αφού με το Balfour Declaration του 1917 οι Άγγλοι είχαν υποσχεθεί σε περίπτωση νίκης να δώσουν στους Εβραίους ένα κομμάτι της Παλαιστίνης (σημερινό Ισραήλ και Ιορδανία), για την δημιουργία Εβραϊκού κράτους. Επομένως τα συμφέροντα όσων ενδιαφέρονταν για την δημιουργία ενός Εβραϊκού κράτους προφανώς και ήταν με τους Άγγλους και τους Γάλλους, αφού ήταν οι Άγγλοι που είχαν υποσχεθεί σε περίπτωση νίκης να επιτρέψουν την δημιουργία ενός Εβραϊκού κράτους στις αποικίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Με την αποχώρηση της Ρωσίας από τον πόλεμο, και την συνθηκολόγηση των Ρώσων κομμουνιστών με τους Γερμανούς, τους Τούρκους και τους Αυστριακούς, η νίκη για τους συμμάχους έγινε πολύ δυσκολότερη, άσχετα αν τελικά ήρθε. Από την άλλη πλευρά, οι Ρώσοι Εβραίοι Κομμουνιστές προφανώς και έβλεπαν πολύ θετικά την κομμουνιστική ρητορική, γιατί η Τσαρική Ρωσία ήτα βαθιά αντισημιτική, και οι Ρώσοι Εβραίοι είχαν πολύ περιορισμένα πολιτικά δικαιώματα. Άσχετα αν τελικά και οι Ρώσοι Κομμουνιστές πετσόκοψαν τους Ρώσους Εβραίους. Είναι όμως άλλο πράγμα το αν η Κομμουνιστική ρητορική φαινόταν δελεαστική στους Εβραίους της Ρωσίας, και άλλο το ποιος χρηματοδότησε τους Ρώσους κομμουνιστές για να χτυπήσει την Τσαρική Ρωσία.

Να πω ότι θεωρώ πολύ πιθανό εκτός από τους Γερμανούς, να βοηθούσαν τους Ρώσους κομμουνιστές και οι Αυστριακοί και οι Οθωμανοί, αφού οι Οθωμανοί συγκρούονταν με τους Ρώσους στην Κασπία και τον Βόσπορο, και οι Αυστριακοί έβλεπαν τους Ρώσους να ξεσηκώνουν τους Σέρβους. Η Σερβία ήταν τότε μέρος της Αυτοκρατορίας της Αυστροουγγαρίας. Αλλά φαντάζομαι ότι ο Τσώρτσιλ δίνει έμφαση στην υποστήριξη της Γερμανίας προς τους Ρώσους κομμουνιστές, γιατί η Γερμανία ήταν η μεγάλη στρατιωτική και οικονομική δύναμη της εποχής.

Κάθε άλλο όμως παρά εντύπωση πρέπει να μας κάνει η χρηματοδότηση των Ρώσων κομμουνιστών από τους Γερμανούς στις αρχές του 20ου αιώνα, σε μία προσπάθεια να υπονομεύσουν την Ρωσία. Πρόσφατα είδαμε επίσημα στοιχεία για χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ από το Ιράν και την Βενεζουέλα προς τους Ποδέμος στην Ισπανία, σε μία προσπάθεια της Βενεζουέλας και του Ιράν να αποσταθεροποιήσουν την Ισπανία. Η Ισπανία φιλοδοξεί να ενώσει ενεργειακά την Ευρώπη και την Αφρική (Νιγηρία, Αλγερία), εισάγει μεγάλες ποσότητες Καταριανού LNG, προωθεί έναν Ισπανο-Γαλλικό αγωγό φυσικού αερίου, και θα εισάγει και Αμερικανικό LNG τώρα που οι Αμερικανοί επιτρέπουν τις εξαγωγές προς την ΕΕ.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι το δικό μας στην Ελλάδα, όπου το Τουρκικό προξενείο στηρίζει πολύ ενεργά τους Έλληνες κομμουνιστές για να αποσταθεροποιήσει την χώρα. Αλλά είναι νομίζω εμφανής και οι χρηματοδοτήσεις χωρών όπως το Ιράν, το Κατάρ, αλλά φυσικά και της Ρωσίας, προς τα διεφθαρμένα Ελληνικά πολιτικά κόμματα.

Να θυμίσω επίσης ότι οι Ιρανοί ήταν αυτοί που υποστήριξαν τους Τούρκους Ισλαμιστές εναντίον των Τούρκων Κεμαλικών, με το σκεπτικό ότι οι Κεμαλικοί ήταν στενοί σύμμαχοι των Αμερικανών και των Ισραηλινών. Και πράγματι, με την άνοδο των Τούρκων Ισλαμιστών στην εξουσία, η συμμαχία Τουρκίας-Ισραήλ διαλύθηκε, και η συμμαχία Τουρκίας-ΗΠΑ κλονίστηκε. Παρόλο που τελικά το δόγμα του Νεο-Οθωμανισμού που προώθησαν οι Τούρκοι Ισλαμιστές οδήγησε στην σύγκρουση Τουρκίας-Ιράν στην Συρία, ενώ οι Κεμαλικοί έδιναν πάντα προτεραιότητα στην ασφάλεια του Κουρδιστάν της Τουρκίας, αποφεύγοντας να ενοχλούν τους Ρώσους και τους Ιρανούς στην Μέση Ανατολή, φοβούμενοι τα αντίποινα των Ρώσων και των Ιρανών μέσω του PKK.

Αλλά φαντάζομαι όταν μία χώρα θέλει να αποσταθεροποιήσει μία χώρα αντίπαλο, στηρίζει πολιτικές δυνάμεις που εκείνη την στιγμή θα την αποδυναμώνσουν, παρόλο που γνωρίζει ότι προβλήματα θα υπάρχουν πάντα, όσο τουλάχιστον υπάρχουν διαφορετικές γεωπολιτικές επιδιώξεις.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η υποστήριξη του αριστερού Εβραίου απατεώνα Bernie Sanders από τους Άραβες και τους Ιρανούς, αλλά και από τους κομμουνιστές ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, ώστε αν ο Sanders εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ να απαγορεύσει την παραγωγή πετρελαίου και αερίου από σχιστόλιθο, ώστε να μπορέσουν να πάρουν οι χώρες αυτές μία ανάσα. Η παραγωγή πετρελαίου και αερίου έχει ρίξει πάρα πολύ τις τιμές του πετρελαίου και του αερίου. Για τον αριστερό Εβραίο απατεώνα Bernie Sanders βλέπε “Ο Bernie Sanders, το Κατάρ, και οι Αμερικανικές Εταιρείες Πετρελαίου”.

Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα όπου χώρες υποστηρίζουν πολιτικές δυνάμεις που θα αποδυναμώσουν άλλες χώρες αντιπάλους. Αλλά αρκετά. Ελπίζω να άξιζε να κάνω μία εξαίρεση γι’αυτήν την ανάρτηση. Θα προσπαθήσω να συνεχίσω με αναρτήσεις για όμορφες Ελληνίδες, όπως είναι η Έλλη Παπαγγελή, και όμορφα γιουσουφάκια, όπως είναι η Σύλβια Κλιμάκη και η Μαίρη Συνατσάκη.

Βλέπε επίσης
“Η Χρηματοδότηση του Γερμανικού Ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος από τον Λένιν”


Βλέπε επίσης:
“Γερμανία-Ρωσία”
http://iakovosal.blogspot.com/2016/09/blog-post_92.html
 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου