Σάββατο, 21 Μαΐου 2016

Παναραβισμός VS Πανισλαμισμός

Ο παναραβισμός (αραβισμός/σοσιαλισμός) είναι η ιδεολογία που είχαν προτείνει ο Νάσερ της Αιγύπτου, ο Καντάφι της Λιβύης, και άλλοι φιλο-Σοβιετικοί σοσιαλιστές δικτάτορες των Αραβικών χωρών, για να χτυπήσουν την Σαουδική Αραβία και τους άλλους φιλοδυτικούς Άραβες βασιλιάδες του Περσικού Κόλπου. Η κεντρική ιδέα του Παναραβισμού είναι να ενωθεί ο Αραβικός κόσμος, να μειώσει την παραγωγή του, ώστε να μπορεί να πουλάει πετρέλαιο στους Ευρωπαίους, τους Αμερικανούς και τους Κινέζους σε υψηλότερες τιμές (save our oil for our children).

Χάρτης 1Χάρτης 2Ο πανισλαμισμός δεν διαχωρίζει τους Μουσουλμάνους σε Άραβες και μη Άραβες, ούτε σε Σουνίτες και Σιίτες, και υποστηρίζει ότι όλοι οι Μουσουλμάνοι πρέπει να λειτουργούν σαν ένα καρτέλ πετρελαίου, ώστε να επιτυγχάνουν το ίδιο αποτέλεσμα που επιδιώκει και ο παναραβισμός, αλλά ακόμη πιο αποτελεσματικά.

Να πω ότι όταν ο Νάσερ της Αιγύπτου προωθούσε τον Παναραβισμό, το Ιράν ήταν ο βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή, και ο Νάσερ ήθελε να χτυπήσει εκτός από την Σαουδική Αραβία και το Ιράν, το οποίο παρέκαμπτε την Διώρυγα του Σοουέζ μέσω του αγωγού Eilat-Ashkelon και του Ισραήλ.

Χάρτης 3Χάρτης 4Ο Ερντογάν προωθεί τον Πανισλαμισμό, όπως έχω ξαναπεί, επειδή η Τουρκία δεν έχει πετρέλαιο και αέριο, και θέλει να περάσει μέσα από την Τουρκία το αέριο και το πετρέλαιο και των Αράβων, και των Περσών, και των Μουσουλμανικών χωρών της Κεντρικής Ασίας (Τουρκμενιστάν, Καζακστάν).

Και οι Σαουδάραβες προωθούσαν πάντα τον Πανισλαμισμό, προσπαθώντας να απαντήσουν στις επιθέσεις που τους έκανε ο Νάσερ με τον Παναραβισμό, προσπαθώντας να τους πάρει τον έλεγχο του πετρελαίου τους, όπως κάνει τώρα ο Ερντογάν με τον Πανισλαμισμό.

Το βασικό πλεονέκτημα των Σαουδαράβων ήταν τα μεγάλα τους έσοδα, που τους επέτρεπαν να δίνουν μεγάλα ποσά και στις υπόλοιπες Αραβικές χώρες, αλλά ο Νάσερ υποσχόταν ακόμη περισσότερα έσοδα σε όσους τον βοηθούσαν να πάρει τον έλεγχο του πετρελαίου του Κόλπου. Το άλλο μεγάλο πλεονέκτημα της Σαουδικής Αραβίας είναι ότι εκεί βρίσκονται οι δύο ιερές πόλεις του Ισλάμ, η Μέκκα και η Μεδίνα, στις οποίες γεννήθηκε και πέθανε αντίστοιχα ο Προφήτης Μωάμεθ.

Οι Μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι στην Μέκκα έδωσε στον Μωάμεθ το Κοράνι ο Αλλάχ. Ο Προφήτης Μωάμεθ ήταν ένας πολύ έντιμος έμπορος, ο οποίος γεννήθηκε στην Αραβική Χερσόνησο, την σημερινή Σαουδική Αραβία, και είναι ο δημιουργός του Ισλάμ. Με το Ισλάμ του Προφήτη Μωάμεθ κατάφεραν τελικά να ενωθούν οι λαοί της Μέσης Ανατολής, και να μπλοκάρουν από τον 7ο μ.Χ. αιώνα τους απίστους (Χριστιανούς) στην Μεσόγειο Θάλασσα. Με αυτόν τον τρόπο οι Χριστιανοί δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τους Δρόμους του Μεταξιού, και αναγκάζονταν να αγοράζουν τα Ασιατικά προϊόντα σε πολύ υψηλότερες τιμές από τους Μουσουλμάνους εμπόρους της Μεσογείου.

Το Ισλαμικό Σιδηρούν Παραπέτασμα


Η κατάσταση αυτή άρχισε να αλλάζει από το 1500 μ.Χ., όταν οι Ευρωπαίοι άρχισαν να κατακτούν τους ωκεανούς, και κατάφεραν να ανακαλύψουν τον Νέο Κόσμο (Αμερικανική Ήπειρο), αλλά και να φτάσουν στην Ασία αποφεύγοντας την Μέση Ανατολή. Από το 1500 και μετά μειώθηκε η σημασία της Μέσης Ανατολής, αφού δεν ήταν πλέον τόσο καθοριστικής σημασίας για τους Δρόμους του Μεταξιού. Η  Μέση Ανατολή ξαναήρθε στο προσκήνιο τον 20ο αιώνα λόγω του πετρελαίου.


Το σημαντικό είναι ότι και ο Παναραβισμός του Νάσερ, και ο Πανισλαμισμός του Ερντογάν, και ο Πανισλαμισμός των Σαούντ, βασίζονται στον Προφήτη Μωάμεθ, και ο καθένας χρησιμοποιεί τα μέσα που διαθέτει. Ο Πανισλαμισμός των Σαούντ όμως δεν περιλαμβάνει τον σοσιαλισμό, και βασίζεται στο ότι οι Σαούντ ήταν αυτοί που ξεσήκωσαν τους Άραβες της Αραβικής Χερσονήσουν εναντίον των Οθωμανών, και οι Σαούντ υποστηρίζουν ότι είναι και απόγονοι του Προφήτη Μωάμεθ, αφού ήταν στην δική τους γη που γεννήθηκε.

Ο Ερντογάν προωθεί τον Πανισλαμισμό της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που περιλαμβάνει και ένα σοσιαλιστικό οικονομικό μοντέλο, και φιλοδοξεί να είναι για τον ενιαίο Ισλαμικό κόσμο αυτό που ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας ήταν για την Σοβιετική Ένωση. Αλλά προφανώς ο Ερντογάν δεν θα είναι γενικός γραμματέας αλλά Σουλτάνος, και το θρησκευτικό στοιχείο, σε αντίθεση με τους Κομμουνιστές, θα είναι πολύ έντονο.

Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι ο Ερντογάν πιστεύει ότι θα καταφέρει να ενώσει όλες τις Μουσουλμανικές χώρες και να γίνει ο Σουλτάνος. Αυτό είναι το ιδανικό σενάριο. Ακόμη και να καταφέρει ο Ερντογάν να αποκτήσει η Τουρκία την επιρροή που η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε πριν την διάλυση της στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918), θα έχει τον έλεγχο και των αγωγών πετρελαίου και αερίου, αλλά και των Δρόμων του Μεταξιού από την Κίνα προς την Ευρώπη. 

Θέλω να πω ότι δεν πρέπει να τον βλέπουμε σαν έναν τρελό, γιατί δεν είναι όλα ή τίποτα. Ήδη οι Σαουδάραβες του τα σκάνε χοντρά, η Τουρκία έχει δημιουργήσει στρατιωτική βάση στο Κατάρ και τα σκάει στην Τουρκία ακόμη πιο χοντρά, και πάει λέγοντας. Στην ουσία ο Ερντογάν πουλάει προστασία, επειδή η Τουρκία είναι η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη του Μουσουλμανικού κόσμου. Αλλά ο Ερντογάν ξεχνάει ότι η Τουρκία έγινε η ισχυρότερη χώρα του Μουσουλμανικού κόσμου επειδή ήταν κολλημένη στον Δυτικό κόσμο, και ήταν μέλος του ΝΑΤΟ. Υπάρχει θα μου πεις τώρα και η επιλογή της Κίνας για την Τουρκία. Υπάρχει και αυτό όντως.

Χάρτης 5 Οθωμανική Αυτοκρατορίαhttp://images.mentalfloss.com/sites/default/files/styles/insert_main_wide_image/public/ottoman_empire_territory_lost_copy_copy.jpg

Υ.Γ. Είπα ότι όπως και η Τουρκία, έτσι και η Σαουδική Αραβία χρησιμοποιεί το μοντέλο του Παν-Ισλαμισμού, αλλά αυτό δεν είναι απόλυτα ακριβές, γιατί η Σαουδική Αραβία υποστήριζε μεν μία ένωση του Ισλαμικού Κόσμου υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, αλλά δεν συμπεριελάμβανε το Ιράν σε αυτή την ένωση, αλλά μόνο τον Σουνιτικό Κόσμο. Ο Ερντογάν αντιθέτως, επειδή θέλει να στείλει το αέριο και το πετρέλαιο του Ιράν στην Ευρώπη, αλλά και του Ιράκ και του Αζερμπαιτζάν, που είναι επίσης Σιιτικές χώρες, προωθεί ένα πραγματικό Παν-Ισλαμικό μοντέλο, γιατί θέλει να έχει καλές σχέσεις με αυτές τις χώρες.

Βλέπε επίσης “Το Ισλαμικό Σιδηρούν Παραπέτασμα τον 7 μ.Χ. Αιώνα”
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου