Δευτέρα, 16 Μαΐου 2016

Αλ Κάιντα VS ISIS (Μάιος 2016)

Η Αλ Κάιντα θέλει να κοντράρει τον ISIS στην Συρία, γράφουν οι New York Times, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατων στελεχών της οργάνωσης στο Πακιστάν. Οι δύο οργανώσεις ήταν μαζί μέχρι ένα σημείο στην Συρία και το Ιράκ, αλλά κάποια στιγμή τα έσπασαν, φαντάζομαι και λόγω της κόντρας Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας. Τώρα που η Τουρκία φαίνεται να αποσύρει την στήριξη στον ISIS, και άρα ο ISIS θα αποδυναμωθεί, η Αλ Κάιντα θέλει να κοντράρει τον ISIS στην Συρία. Μέχρι πρόσφατα ο ISIS ήταν πολύ πιο ισχυρός στην Συρία. Τώρα ακούγεται ότι πολλά στελέχη του ISIS πηγαίνουν στην Αλ Κάιντα.

Να πω εγώ ότι οι Αμερικανοί έχουν κατηγορήσει εκτός από τους Σαουδάραβες και τους Ιρανούς, και τους Πακιστανούς, για στήριξη στην Αλ Κάιντα. Το λέω επειδή πρόσφατα οι ΗΠΑ τσακώθηκαν με τους Πακιστανούς, επειδή οι Αμερικανοί δεν θέλουν να τους δώσουν την καθιερωμένη στρατιωτική βοήθεια που τους δίνουν κάθε χρόνο, επειδή λέει μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα F- 16s που θα πάρουν εναντίον της νέας φίλης των ΗΠΑ, της Ινδίας. Οι ΗΠΑ ζητάνε να πληρώσουν οι Πακιστανοί τα αεροσκάφη, ίσως για να τους πούνε με διακριτικό τρόπο ότι δεν τους τα δίνουν, και οι Πακιστανοί απειλούν΄οτι θα αγοράοσυν Ρωσικά ή Κινεζικά αεροσκάφη, ουσιαστικά ότι δεν θα έχουν πλέον μία ισορροπημένη στάση, και ότι θα ενταχθούν πλήρως στον άξονα Ρωσίας-Κίνας.

Δεν ξέρω αν το Πακιστάν, μαζί με κύκλους της Σαουδικης Αραβίας θα στηρίξει την Αλ Κάιντα στην Συρία, αλλά σίγουρα αν οι ΗΠΑ τα σπάσουν με το Πακιστάν θα δούνε το Πακιστάν να στηρίζει πολύ πιο ενεργά τρομοκρατικά χτυπήματα εναντίον τους.

Και οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν να βομβαρδίσουν το Πακιστάν, όπως έκαναν με το Αφγανιστάν, γιατί το Πακιστάν είναι το αδερφακι της Κϊνας. Άρα οι Αμερικανοί θα πρέπει να λένε στους Κινέζους να μαζεύουν το Πακιστάν για να μην το κάνουν οι ίδιοι.

“Al Qaeda Turns to Syria, With a Plan to Challenge ISIS”, Μάιος 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου