Πέμπτη, 5 Μαΐου 2016

Κούρδοι VS Ιράν (Μάιος 2016)

Οι Κούρδοι του Ιράν (PDKI) έχουν αρχίσει να ξεσηκώνονται, και έχουν ήδη γίνει μεγάλες επιθέσεις, με νεκρούς, εναντίον Ιρανών στρατιωτών. Έλεγα πρόσφατα ότι οι Ιρανοί προσπαθούν να πείσουν τους Κούρδους του Ιράκ να εξάγουν το πετρέλαιο τους μέσω του Ιράν, προκειμένου να τους αποκόψουν από την Τουρκία στην οποία βασίζονται για τις εξαγωγές τους. Και έλεγα πόσο επιθετική θα θεωρήσει αυτή την κίνηση των Ιρανών η Τουρκία.Οι Ιρανοί έχουν εδώ και δεκαετίες σχέσεις με τους Κούρδους του Ιράκ, γιατί τους ξεσήκωναν εναντίον του μεγάλου εχθρού τους, του Σαντάμ Χουσέιν, όπως και τους Άραβες Σιίτες του Ιράκ. Αλλά όσο οι Κούρδοι του Ιράκ βασίζονται στην Τουρκία για τις εξαγωγές τους πετρελαίου και αερίου του είναι δύσκολο να στραφούν προ το Ιράν. Ο αγωγός που συζητάνε να τους φτιάξουν οι Ιρανοί εκτός από το ότι σπάει την εξάρτηση τους από την Τουρκία, κάνει και τούρμπο τον Σουλτάνο.

Με μεγάλη χαρά θα βλέπουν τον ξεσηκωμό οι Ισραηλινοί και οι Σαουδάραβες, και σίγουρα θα θέλουν  να βοηθήσουν τους Κούρδους του Ιράν. Για τους Ισραηλινούς δεν ξέρω αν θα είναι τόσο εύκολο, γιατί ενδεχομένως ο αγωγός Ιρακινό Κουρδιστάν-Ιράν να αρέσει και στους Ρώσους, και ίσως οι Ισραηλινοί να μην θέλουν να δυσαρεστήσουν τους Ρώσους. Αλλά είναι σίγουρα ένα πάτημα για τους Ισραηλινούς, ώστε να εκβιάζουν τους Ιρανού με αντίποινα όταν βοηθάνε την Χεζμπολάχ.

Οι Σαουδάρβαες, παρόλο που έχουν κάποιες επαφές με τους Ρώσους στην Συρία, είναι αυτή την περίοδο σύμμαχοι των Τούρκων στην Συρία, και μπορούν πολύ ευκολότερα να στείλουν το κατιτίς τους στους Κούρδους του Ιράν μαζί με πολλές ευχές. Το αστείο είναι ότι ούτε οι Σύριοι, ούτε οι Τούρκοι, ούτε οι Ιρανοί, ούτε οι Άραβες του Κόλπου θέλουν ανεξάρτητο Κουρδιστάν. Αλλά αυτό βέβαια δεν τους εμποδίζει να χρησιμοποιούν τους Κούρδου εναντίον των εχθρών τους.

Iran is facing a 'wide-scale armed uprising' as Kurdish insurgents have started targeting the Revolutionary Guard”, Μάιος 2016

“In Iraqi Kurdistan, Momentum Builds for an Iranian Pipeline”, Απρίλιος 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου