Παρασκευή, 13 Μαΐου 2016

Ιταλία VS Αίγυπτος (Μάιος 2016)

Οι Ιταλοί πιστεύουν ότι οι Ιταλός μεταπτυχιακός φοιτητής δολοφονήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες της Αιγύπτου, και οι Αιγύπτιοι δεν τους δίνουν όλα τα στοιχεία που ζητάνε.

Το άρθρο γράφει ότι ακόμη δεν απειλείται η εκμετάλλευση του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (Zorh) που ανακάλυψε η ENI το 2015, αλλά αν δεν βελτιωθούν τα πράγματα η Ιταλία θα ανακηρύξει την Αίγυπτο σε μη ασφαλή προορισμό και θα διακόψει τις εμπορικούς σχέσεις με την Αίγυπτο.

Το άρθρο αναφέρει και την επίσκεψη του Ολάντ στην Αίγυπτο τον Απρίλιο του 2016, και τις οικονομικές συμφωνίες δισεκατομμυρίων που οι δύο χώρες υπέγραψαν. Συμφωνίες που περιλαμβάνουν και τον τομέα του φυσικού αερίου.


Δεν ξέρω αν το μπέρδεμα Αιγύπτου-Ιταλίας έχει να κάνει με την Γαλλία ή την Ρωσία, αλλά είναι κάπως περίεργο να προκύψει όλο αυτό το μπέρδεμα στις σχέσεις Αιγύπτου-Ιταλίας μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος Zohr, που λογικά όφειλε να φέρει τις δύο χώρες πολύ πιο κοντά. Νομίζω ότι είναι μία λογική σκέψη αυτή που κάνω.

Και αντί να συμβεί αυτό, 5 μήνες μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος, συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2016, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε ένας Ιταλός μεταπτυχιακός φοιτητής στην Αίγπτο, και οι Ιταλοί κατηγορούν τις μυστικές υπηρεσίες της Αιγύπτου, και οι Αιγύπτιοι δεν αφήνουν τους Ιταλούς να ερευνήσουν το θέμα όπως αυτοί θέλουν, λέγοντας τους ότι τους έχουν δώσει όλα τα στοιχεία.

Ίσως και να κάνω λάθος, αλλά το Αίγυπτος-ΕΝΙ μου θυμίζει λίγο το Ισραήλ-Noble Energy, όπου προέκυψε το πρόβλημα με την δικαστική απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του Ισραήλ, και μπλόκαρε η εκμετάλλευση του Leviathan, του δεύτερου μεγαλύτερου κοιτάσματος της Ανατολικής Μεσογείου. Στην Αίγυπτο, αντί την δικαστική απόφαση, έχουμε την δολοφονία του Ιταλού φοιτητή που ίσως τινάξει στον αέριο την εκμετάλλευση του Zohr. Εικασίες βέβαια είναι αυτά, αλλά είναι κάπως περίεργα πράγματα.

Η Αίγυπτος και το Ισραήλ έχουν στενή συνεργασία με την Ρωσία, λόγω της μεγάλης κόντρας τους με την Τουρκία. Οι Αιγύπτιοι όμως έχουν έναν ακόμη λόγο να δυσκολεύονται με τους Ιταλούς μετά του Zohr, που άλλαξε τα δεδομένα, αφού αγοράζουν όπλα αξίας δισεκατομμυρίων από την Γαλλία, και μαζί χτυπάνε τους Ισλαμιστές στην Λιβύη.

Οι Αιγύπτιοι τα έχουν επίσης σπάσει με τις ΗΠΑ, από τότε που ο Ομπάμα δεν αντέδρασε στην άνοδο των Ισλαμιστών στην εξουσία το 2012, και δεν στήριξε τους Αιγυπτίους σοσιαλιστές, που από τα μέσα της δεκαετίας του 70 ήταν σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Είναι κάπως περίεργα αυτά που συμβαίνουν στην Αίγυπτο και το Ισραήλ με την ΕΝΙ και την Noble. Όλο συμβαίνουν ατυχήματα που δημιουργούν προβλήματα στις εταιρείες. Στην περίπτωση του Ισραήλ μπορούν νομίζω να εξηγηθούν κάπως πιο εύκολα. Στην περίπτωση της Αιγύπτου, αν όντως συμβαίνει κάτι με την ΕΝΙ, δεν ξέρεις αν έχει να κάνει περισσότερο με την Ρωσία ή με την Γαλλία. Ίσως και να είναι και συμπτώσεις. Αλλά είναι κάπως περίεργα πράγματα.


ΥΓ Το ότι βασανίστηκε ο Ιταλός φοιτητής πριν δολοφονηθεί σημαίνει ότι ήθελαν να του αποσπάσουν πληροφορίες πριν τον σκοτώσουν, και άρα μπορεί να υποθέσει κανείς ότι δούλευε για τις μυστικές υπηρεσίες της Ιταλίας.

“Student murder threatens Italy-Egypt ties”, Μάιος 2016
http://www.politico.eu/article/eni-egypt-italy-giulio-regeni-zohr-gas-amnesty-international-france/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου