Τετάρτη, 4 Μαΐου 2016

ΗΠΑ VS Πακιστάν (Μάιος 2016)

Πολύ ωραίο άρθρο των Financial Times για την κόντρα ΗΠΑ-Πακιστάν. Οι δύο χώρες, γράφει το άρθρο, που μαζί κάποτε πολεμούσαν τους Σοβιετικούς, έχουν αρχίσει να κοντράρονται μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους τον Σεπτέμβριο του 2001, γιατί κατά την άποψη των  Αμερικανών οι Πακιστανοί δεν είναι αρκετά σκληροί με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Το άρθρο γράφει ότι συχνά οι Πακιστανοί δίνουν καταφύγιο στους Ταλιμπάν.Έλεγα πρόσφατα ότι οι Αμερικανοί είναι διστακτικοί στο να δώσουν την καθιερωμένη ετήσια στρατιωτική βοήθεια στο Πακιστάν, με την οποία οι Πακιστανοί θα αγοράσουν τα F-16s. Οι Πακιστανοί λαμβάνουν κάθε χρόνο περίπου 1 δις δολάρια σε Αμερικανική στρατιωτική βοήθεια, και βρίσκονται πίσω μόνο από τους Ισραηλινούς, τους Αιγυπτίους, τους Αφγανούς και τους Ιορδανούς.

Οι Αμερικανοί ήδη έχουν κατηγορήσει τους Πακιστανούς για υποστήριξη τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον πρακτόρων της CIA. Βλέπε Reuters “Declassified U.S. document suggests Pakistani link to attack on CIA agents”, April 2016.

Οι Αμερικανοί έρχονται επίσης σε δύσκολη θέση, γιατί δίνουν στρατιωτική βοήθεια στους Πακιστανούς, την στιγμή που οι Πακιστανοί χρηματοδοτούν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της νέας φίλης των ΗΠΑ της Ινδίας.

Σκέφτονται λοιπόν οι  Αμερικανοί να μην δώσουν τα F-16s στους Πακιστανούς, ή να τους ζητήσουν να τα πληρώσουν, ουσιαστικά να τους ακυρώσουν την στρατιωτική βοήθεια, και οι Πακιστανοί απειλούν τους Αμερικανούς ότι αν δεν χρηματοδοτήσουν τα F-16 θα αγοράσουν τα Ρωσικά SU-35 ή τα Κινεζικά J10.

Αν οι Πακιστανοί κόψουν τις παρτίδες με τους Αμερικανούς, ενδεχομένως να μην μπλοκάρουν τον αγωγό TAPI (Τουρκμενιστάν-Αφγανιστάν-Πακιστάν-Ινδία), που προωθούν η Ινδία και το Τουρκμενιστάν, και υποστηρίζουν οι ΗΠΑ για να κατεβάσουν το αέριο του Τουρκμενιστάν στον Ινδικό Ωκεανό, γιατί αυτό το έργο συμφέρει και τους Πακιστανούς.

Το θέμα όμως είναι μήπως αρχίσουνε οι Πακιστανοί να βάζουνε τίποτα μπομπάρες στους Αμερικανούς, πάνω που οι Αμερικανοί ξεφορτωθήκανε το Ιράν. Και αν μετά πάνε οι Αμερικανοί να βομβαρδίσουν το Πακιστάν θα τους βάζει μπομπάρες, θα μπλέξουν με την Κίνα, γιατί το Πακιστάν είναι το μικρό και αγαπημένο αδερφάκι της Κίνας.

Βλέπε επίσης Πακιστάν – Οσάμα μπιν Λάντεν
http://iakovosal.blogspot.gr/2016/05/blog-post_64.html

Pakistan threatens to buy Russian or Chinese jets in spat with US”, Μάιος 2016

“Declassified U.S. document suggests Pakistani link to attack on CIA agents”, April 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου