Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016

Οι Μέτοχοι του TAP και το Νέο Παραμύθι για τον Αγωγό

Ο Τσίπρας πήγε στα εγκαίνια του αγωγού TAP (Trans-Adriatic Pipeline), που είναι το κομμάτι του αγωγού Southern Energy Corridor, ο οποίος θα μεταφέρει Αζέρικο φυσικό αέριο στην Ιταλία και την Νότια Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας και της Αλβανίας. Ο TAP θα κολλήσει πάνω στο Τουρκικό κομμάτι του Southern Energy Corridor (TANAP), ο οποίος θα κολλήσει πάνω στο κομμάτι του Southern Energy Corridor που μεταφέρει το Αζέρικο αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Γεωργία (South Caucasus Pipeline). Στον παρακάτω χάρτη βλέπετε τους μετόχους του Southern Energy Corridor, και στα τρία κομμάτια του.

Χάρτης – Μέτοχοι Southern Energy CorridorΠριν σχολιάσω τους μετόχους των τριών κομματιών του Southern Energy Corridor, όπως αυτοί διαμορφώνονται τον Μάιο του 2016, να πω ότι έχουν αρχίσει οι κνίτες των ΜΜΕ να παρουσιάζουν την συμφωνία του Τσίπρα ως μία φιλο-Αμερικανική κίνηση, προκειμένου να καλύψουν την στενή συμμαχία των Ελλήνων Kομμουνιστών με τους Τούρκους Ισλαμιστές. Θα σας θυμίσω ότι όταν οι κομμουνιστές ούρλιαζαν υπέρ του Ρωσoτουρκικού αγωγού Turk Stream, τον οποίο θα καστεύαζαν η Ρωσική Gazprom και η Τουρκική BOTAS, οι ίδιοι κνίτες δημοσιογράφοι, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από το ΚΚΕ και την ΕΡΤ, μας έδειχναν όλη μέρα τον Λαφαζάνη να σκύβει μπροστά στον διευθυντή της Gazprom, για να μας πείσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φιλο-Ρωσικό κόμμα.

Φωτογραφία Λαφαζάνης-GazpromΕκείνη την εποχή λοιπόν οι κνίτες μας έλεγαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ούρλιζε υπέρ του Turk Stream, τον οποίο δεν ήθελαν η ΕΕ και οι ΗΠΑ, επειδή ήταν φιλο-Ρωσικό κόμμα, ενώ τώρα που οι Τούρκοι και οι Ρώσοι σκοτώνονται, και ο Turk Stream ακυρώθηκε, οι κνίτες των ΜΜΕ μας λένε ότι οι κομμουνιστές συμφώνησαν στον Southern Energy Corridor επειδή είναι φιλο-Αμερικανοί.

Η αλήθεια είναι ότι οι κομμουνιστές μισούν τις ΗΠΑ. Η αλήθεια επίσης είναι ότι πάνε χρόνια από τότε που ήταν φιλο-Ρώσοι, όταν τα έπαιρναν από τους Σοβιετικούς μέχρι το 1991 και την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, και ξεσήκωναν τους Έλληνες ζητώντας να φύγουν οι Αμερικανικές και Αγγλικές βάσεις από την Ελλάδα και την Κύπρο, πουλώντας ταυτόχρονα εθνικισμό εναντίον της Τουρκίας, που την εποχή εκείνη, με τους Κεμαλικούς στην εξουσία, ήταν το καλό παιδί του ΝΑΤΟ.

Τώρα τα συμφέροντα των Ελλήνων Κομμουνιστών είναι ταυτισμένα με αυτά της Τουρκίας για πάρα πολλούς λόγους. Πρώτον οι Κομμουνιστές θέλουν τους μετανάστες που στέλνει ο Ερντογάν στην Ελλάδα από τότε που οι Κομμουνιστές άνοιξαν τα σύνορα Ελλάδα-Τουρκίας. Αυτοί οι μετανάστες είναι αυριανοί ψηφοφόροι τους. Να θυμίσω ότι στις τελευταίες εκλογές λεγόταν κατά κόρον ότι το Τουρκικό προξενείο έδινε στους Μουσουλμάνους γραμμή υπέρ του ΣΥΡΙΖα.

Δεύτερον οι κομμουνιστές μαζί με τους Τούρκους Ισλαμιστές απειλούν την ΕΕ με τα ανοιχτά σύνορα, και ζητάνε λεφτά για να κλείσουν τα σύνορα.

Τρίτον οι Τούρκοι έχουν πει ότι θα δανείσουν λεφτά στο Ελληνικό δημόσιο για ενεργειακά projects.

Τέταρτον γιατί το ξαδερφάκι της Τουρκίας το Κατάρ χρηματοδοτεί όλους τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς κομμουνιστές, και για να σπρώξει τα ενεργειακά του συμφέροντα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, και για να Ισλαμοποιήσει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Πέμτπον γιατί η ιδεολογία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που προωθούν η Τουρκία και το Κατάρ, είναι ο Ισλαμικός σοσιαλισμός, και είναι μία συγγενής ιδεολογία με τον κομμουνισμό. Δεν λέω βέβαια ότι ο Ισλαμικός σοσιαλισμός της Μουσουλμανικής Αδελφότητας είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα με τον κομμουνισμό, αφού ο κομμουνισμός ποινικοποιεί την θρησκεία, ενώ η θρησκεία είναι βασικό στοιχείο του Ισλαμικού σοσιαλισμού που προωθεί ο Ερντογάν. Στο οικονομικό τους κομμάτι όμως είναι δύο όμοιες ιδεολογίες, και έχουν ως κοινό αντίπαλο την ελεύθερη οικονομία.

Να γυρίσω όμως στους μετόχους του Southern Energy Corridor. Βλέπετε ότι σε κανέναν από τους τρεις αγωγούς του Southern Energy Corridor δεν συμμετέχει Αμερικανική εταιρεία. Η BP έχει σημαντικά ποσοστά 20% στον TAP, 12% στον TANAP, και 28% στον South Caucasus, αλλά η BP είναι μία Αγγλική ιδιωτική εταιρεία, και καμία σχέση δεν έχει με την Αμερική. Πρόσφατα μάλιστα που η Αμερικανική Exxon εκδήλωσε ενδιαφέρον να την αγοράσει, ο κεντροδεξιός Πρωθυπουργός είπε ότι η Αγγλία θα απαγορεύσει την εξαγορά της BP. Βλέπε Financial Times “UK government warns BP over potential takeover”, Απρίλιος 2015.

Επίσης, όπως βλέπετε, τα μεγάλα ποσοστά τα έχουν εταιρείες που είτε είναι 100% κρατικές, είτε εταιρείες στις οποίες κράτη έχουν μεγάλα ποσοστά και τις ρυθμίζουν μέσω ειδικών όρων που οι εταιρείες αυτές έχουν στα καταστατικά τους. Κρατικές είναι η Αζέρικη SOCCAR, η Ελβετική AXPO, οι Τουρκικές BOTAS και TPAO, η Ιρανική Naftiran, η Μαλαισιανή Petronas. Μεγάλα κρατικά ποσοστά και κρατικές ρυθμίσεις έχουν οι SNAM (Ιταλία),  Flyxus (Γαλλία-Βέλγιο), ENAGAS (Ισπανία). Η Lukoil είναι Ρωσική ιδιωτική και ανήκει σε Ρώσους ολιγάρχες, και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου της Ρωσίας, πίσω μόνο από την κρατική Rosneft.

Βλέπετε ότι δεν υπάρχει καμία από τις μεγάλες Αμερικανικές εταιρείες ενέργειας στον Southern Energy Corridor, πχ Exxon, Chevron, Conoco-Philips, και στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα Ευρωπαϊκό project, αφού συμμετέχουν όλες οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν αυτή που δεν ήθελε τον Turk Stream, όπως δεν θέλει και τον Turk Stream 2 και τον South Stream, επειδή η Gazprom δεν αποδέχεται τον αντιμονοπωλιακό νόμο της ΕΕ και θέλει να έχει το 51% των μετοχών σε αυτά τα δίκτυα, αλλά και να συμμετέχει στις εταιρείες που θα κάνουν την διανομή, και να είναι ο προμηθευτής του αερίου.

Οι ΗΠΑ προφανώς και στηρίζουν την ΕΕ έναντι της Gazprom, γιατί η Gazprom, μέσω της συμμαχίας Ρωσίας-Γερμανίας κοντεύει να σπάσει το ΝΑΤΟ. Αλλά δεν είναι οι ΗΠΑ που μπορεί να μπλοκάρει τους Ρωσικούς αγωγούς. Μόνο η ΕΕ μπορεί να το κάνει αυτό, και η ΕΕ είναι αυτή που το κάνει.

TAPs Shareholders (Τα στοιχεία είναι από το site του TAP τον Μάιο του 2016)
TAP’s shareholding is comprised of BP (20%), SOCAR (20%), Snam S.p.A. (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) and Axpo (5%).

UK government warns BP over potential takeover”, Απρίλιος 2015
http://www.ft.com/intl/cms/s/2/06a3207e-e901-11e4-87fe-00144feab7de.html#axzz48w1PaSBI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου