Τρίτη, 17 Μαΐου 2016

Muqtada al-Sadr : Ένας ΆΡΑΒΑΣ Σιίτης του Ιράκ

Πολύ ωραίο άρθρο της Σαουδαραβικής Al Arabiya, για τον Ιρανό Σιίτη Muqtada al-Sadr. Ο Sard προέρχεται από μεγάλη οικογένεια Σιιτών κληρικών του Ιράκ, και έχει πάρα πολύ μεγάλη επιρροή στους Σιίτες Άραβες του Ιράκ. Ο Σαντάμ Χουσέιν είχε σκοτώσει μέλη της οικογένειας του Sadr.Η Al Arabiya γράφει ότι λανθασμένα πολλοί νομίζουν ότι λόγω των μεγάλων επαφών που ο Sadr είχε στο παρελθόν με το Ιράν εξακολουθεί να ανήκει στην σφαίρα επιρροής του Ιράν. Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι ο Sadr προτάσσει τον Αραβισμό του και όχι τον Σιιτισμό του.

Όταν λέμε ότι ένας Άραβας Σιίτης του Ιράκ προτάσσει τον Αραβισμό του και όχι τον Σιιτισμό του, εννοούμε ότι είναι υπέρ των Αραβο-Τουρκικών δικτύων (Κατάρ-Τουρκίας), ενώ όταν λέμε ότι προτάσσει τον Σιιτισμό του και όχι τον Αραβισμό του, εννοούμε ότι είναι υπέρ των Σιιτικών δικτύων (Ιράν-Ιράκ-Συρία).

Χάρτης


Δεν ξέρω αν στο Σιιτικό Ιράκ θα επικρατήσουν αυτοί που θέλουν συνεργασία με τους Τούρκους, ή αυτοί που θέλουν συνεργασία με τους Ιρανούς, αλλά η γεωγραφία ευνοεί αυτούς που προτιμούν την συμμαχία με τους Σουνίτες. Ο λόγος είναι ότι στον Περσικό Κόλπο έτσι κι αλλιώς οι Σιίτες του Ιράκ έχουν πρόσβαση, και άρα δεν χρειάζονται το Ιράν για να εξάγουν πετρέλαιο και αέριο. Αντιθέτως είναι και αντίπαλοι οι Ιρακινοί με τους Ιρανούς στον Περσικό Κόλπο.

Για να έχουν όμως οι Σιίτες του Ιράκ πρόσβαση στο λιμάνι της Ιορδανίας, χρειάζονται να περάσουν μέσα από το Σουνιτικό Ιράκ, και για να φτάσουν στην Τουρκία και την Ευρώπη χρειάζονται να περάσουν μέσα από το Σουνιτικό Ιράκ και την Σουνιτική Συρία.

Όσο η Σουνιτική μειοψηφία του Ιράκ είχε την εξουσία, οι Σιίτες του Ιράκ χρειάζονταν τους Σιίτες του Ιράν για να πάρουν την εξουσία. Τώρα όμως έχουν την εξουσία οι Σιίτες, και περισσότερο εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους οι καλές σχέσεις με τους Σουνίτες του Ιράκ, της Συρίας, της Τουρκίας και της Ιορδανίας, παρά οι καλές σχέσεις με το Ιράν.

Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι Σιίτες του Ιράκ έχουν σκοτωθεί με τους ανθρώπους του Σαντάμ Χουσέιν, από τους οποίους πήραν την εξουσία με την βοήθεια των ΗΠΑ και του Ιράν, και υπάρχει μεγάλο μίσος. Αν βέβαια οι Τούρκοι και οι Άραβες του Κόλπου φροντίσουν να φέρουν στην εξουσία πιο μετριοπαθή Σουνιτικά στοιχεία στην Συρία και το Ιράκ, πχ όχι τον ISIS στον οποίο κυριαρχούν πρώην άνθρωποι του Σαντάμ, με μεγάλο μίσος για το Ιράν, τους Σιίτες του Ιράκ και τις ΗΠΑ, τότε τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα.

Το άλλο εμπόδιο είναι ότι το Ιράν έχει πολύ μεγάλα πατήματα στο Σιιτικό Ιράκ, αφού για δεκαετίες ξεσήκωνε τους Σιίτες του Ιράκ εναντίον του Σαντάμ. Γι’αυτό και βρίσκεται σε εξέλιξη ο μίνι εμφύλιος που βλέπουμε στο Σιιτικό Ιράκ. Βλέπε “Ο Εμφύλιος στο Εσωτερικό του Σιιτικού Ιράκ”.


Turkey and Iraq convulse: Bad news for Iran”, Μάιος 2016

“Ο Εμφύλιος στο Εσωτερικό του Σιιτικού Ιράκ”


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου